pampi написа:...Пътят към ада е постлан с добри намерения... Закононарушението на едни, НЕ оправдава закононарушението на други! Закупуването на билет за мероприятието задължава организаторът, да осигури Личната безопасност на притежателя на билета. За ВСИЧКИ пострадали заедно с прекият виновник ,солидарна отговорност носи ПФК Лудогорец ( бомбички, смачкани от тълпата и т.н.). Още по-голяма отговорност носи клуба при закононарушения от ДЛЪЖНОСТНИ лица, в случая стюардите, тук нещата стават направо дебели.
Като нямат сили да се справят с организацията на 6000 души, да бяха намали публиката на 4000. Сигурен съм, че за евромачовете ще така и варненски мутри няма да има като охрана. Ако започнат съдебни дела, парите дето е взел от мача няма да му стигнат на Думусчиев да обезщети само първите 10 човека(включвам в това число и пострадалите от бомбички) Докато не бъде осъден някой клуб, явно сериозни мерки за безопасност по време на мачовете няма да се вземат.
6000+ души, които не правихме нарушения бяхме защитени от полицията и именно тези стюарди. Вече написах, че извеждането на червените провокатори избегна сериозен инцидент. Намесата на полицията и стюардите при разбиването на клетката също. От хилядата гости, може би 10-20% са били рецидивистите с грубите нарушения, дали има и 10 човека пострадали и то при опити да провокират на входа на стадиона или при опит да нахлуят, разрушавайки клетката. За мен сигурността е осигурена! Въпреки взривовете и огъня в сектор А, но на мен не ми беше и хрумвало, че има фенове способни на подобно нещо. Пред клетката има огромна бетонна площадка, където могат да хвърлят каквото искат без да наранят никого. Но те не хвърляха там, хвърляха по публиката. Има и зони за сигурност между клетката и съседните сектори. Има двойни огради и видеонаблюдение на всяко ъгълче. Какво повече? Може би трябваше да има хора само в двата сектора зад вратите, защото разбрах, че и до централната трибуна са стигали бомбички.
Да направя едно бегло сравнение с реалностите на стадион Лазур при другия финал - там дори нямаше ограда между секторите на двете агитки. Нещо повече - аз влязох през входа на пловдивската агитка и дори погледах нашия сектор заедно с локомотивците. Има снимки във форума - пловдивчани бяха вкарали цял бус пълен с пиротехника на пистата на терена и са си разтоварили кашоните направо в сектора. Можем ли да сравним това с мерките взети в Разград? Но явно не можем да сравним и малоумието на агитката на ЦСКА с фенството на пловдивчани. Бях доста критично настроен към тях, но като видях какво стана на другия финал разбрах, че не са толкова черни. Имат и бяло
Но съм съгласен, че всеки трябва да си носи последствията за всяко нарушение. Онова цесекарче не трябваше да го удрят на входа, трябваше полицията да го дръпне настрани, че и да го закопчее. Имат право и заради обиди и за опасни провокации, могат и да го проверят за употреба на алкохол и наркотици, не ми изглеждаше чист. От друга страна е трудно да се арестуват 100 човека. За да си дойдат нещата на мястото трябва полицията като цяло да се вземе в ръце. Още с пристигането на червените фенове до стадиона са се отправяли заплахи към стюардите. Още там е можело да приберат няколко, но може би са се притеснявали как ще реагира останалата тълпа. Оказва се, че имат работа с такова стадо, което и в клетка не можеш да го държиш. Трябва отвъртре малко да си изчистят провокаторите, иначе не виждам оправия. След като и в спокойното градче Разград с благонравна и позитивна публика успяха да заформят инциденти, значи нещата са доста сериозни.