Мнениеот BETCHUALENG » 29 яну 2012 18:24
Ако приемем, че като си купя диск с филм аз нямам право да го разпространявам и да извършвам обмен с негово участие, то излиза, че е незаконно както да го споделя през торент, така и да го дам на съседа. ОК. На базата на това Литекс оправдава авторите на тоя закон. ОК. И въпроса, който на секундата ми изникна е съвсем друг, всъщност той трябва да е ПРЕДИ това имам ли право да дам диска на съседа или нямам, а именно:
Защо на дадена компания закона и позволява да ми забрани да разполагам както намеря за добре примеро с филма Чукумба, закупен напълно законно от еди кого си? Защо закона взима страната на компанията, която получава правото да наложи това ограничение, същия този закон не взима в предвид, че ако съм платил за нещо, то е МОЕ. Ако искам ще го метна в кофата, ако искам ще го подаря на някой познат, то си е моя работа!
И нека Литекс не ми мине с очевидния коментар: ако дам диска на 10 души, те ще гледат филма безплатно и ще ощетят компанията, защото филма ще е използван безплатно 10 пъти от хора, които не са платили.
Защото по тая логика аз ако качвам в колата си всяка сутрин съседа си и го карам на работа безплатно, понеже работим на 1 място, тя се използва едновременно от 2ма души, а ощетени са: градски транспорт, таксиджийте или производителите на автомобили, понеже аз давам шанс на съседа да използва услугата ПРЕВОЗ без да загубя нищо, а същевременно той я ползва на аванта. Нещо подобно на примера с филма, ползван от хора, които не плащат нищо, а аз не губя нищо.
Просто се оказа, че за Интернет, уж свободния Интернет законите налагат повече ограничения, отколкото във останалата част от ежедневието. Затова дадох и тия 2 примера, единия свързан с обсъждания проблем, другия е аналогичен, но няма нищо общо с интернет.
[center]

[/center]