Мнениеот DamonHill » 15 окт 2011 22:44
Добре, явно ще трябва да отговоря, не че ще убедя някой в нещо. Между другото 'туристчето' не ме обижда, допада ми даже, някъде бях чул някаква мисъл, че "Човек е наистина такъв, когато е напът"
Първо на Гамаум (ако бъркам името се извинявам - не е умишлено)
Значи за едно нещо си прав изобщо не го оспорвам - ако си българин, който работи там, никак няма да ти е лесно, нито за работата, нито за високите наеми и пр. Най-добрият ми приятел живее там от 4-5 години и преживявам всички трудности и неволи, с които се сблъсква. хората си пазят това, което имат от нас и други като нас. Ако вие бяхте на тяхното място щяхте ли да допуснете чужденци да подбиват високите ви заплати примерно. Да за нас е адски неприятно това, но ако се обърнем и погледнем от тяхната гледна точка, е ясно, че има защо да се пазят от хора като българите и циганите с бг паспорт, румънци, албанци и пр.
Друг важен фактор, който е минус е наистина невъобразимо огромната площ на този град. Само сравнете в гугъл мапс диаметъра на София и Лондон - разликата е в десетки пъти. Париж и Москва са близки като население, но отстъпват като площ, заради наличието на много квартали с жилищни блокове, каквито в Лондон почти няма. Средностатистическият лондончанин си живее в собствената къща. Та тази огромна площ предполага дълги пътувания, което си е сериозно неудобство, но миниманизирано и конпенсирано от качествената транспортна мрежа и също много много добрата инфраструктура. Многобройните паркове, хубавите квартали, улички и тротоари, донякъде конпенсират тези неудобства.
И ако тази класация е вярна, то можем да кажем, че хората са самокритични, и не се задоволяват с място сред топ20 или топ30, а искат да са на първите места. Аз лично видях едни момиченца, които бяха в много красиви ученически униформи, седнаха на седалката пред мен в автобуса, говориха доста интелигентно за възрастта си и след 4-5 спирки слязоха от автобуса, към домовете навръщане от училище.
Сега, на Марми да отговоря. Първо аз изкарвам не особено голямата си заплата с 48 часа седмично работа, която изисква физически и интелектуални усилия и спестявам от какво ли не за да мога да пътувам по малко. За родителите си мога да кажа, че живеят дори по-трудно и по-бедно. Аз да съм облагодетелстван от сегашните управляващи е нелепо - направо безумно - та аз съм от най-потърпевшите, без връзки или бизнес или професия, която да наследя. Донякъде (само донякъде обаче) с тебе се възмущаваме от едни и същи неща, но виждаме причините на различно място. Аз лично смятам, че сганта, която е на върха е произлязла от народа, защото той самият е сган. Както ти казах не взимам особено голяма заплата, но решавам да я харча (това, което остава след наеми и сметки) за пътуване, понякога опера, театър и по-рядко спорт. Моите колеги харчат заплатите си за чалгия и алкохол. Ето оттук тръгват всички проблеми - от възпитанието, вкуса, съвестта, злобата на всеки един индивид, и в повечето случаи това си е личен избор и личен морал. А за политиката - в тези ужасяващи 22 години имаше едно правителство, което не беше съвсем като другите. Но хората позволиха медиите да им промият мозъците и ръководителят на това правителсто се превърна в най-мразения политик.
Моля ви, обаче да не обръщаме темата на политика твърде много. Аз лично много бих се радвал да говорим чисто на туристически теми, без непременно да сравняваме с България, защото само се караме и се ядосваме
А за Москва, бих казал - не съм ходил там, работата ми е свързана с общуване с много клиенти от цял свят. По невъзпитани и груби хора от руснаците няма. И една рубла не бих изхарчил в тяхната държава.
Последна промяна от
DamonHill на 15 окт 2011 23:03, променено общо 1 път.