BadBoy написа:plamenst7 написа:Аз съм ЗА ако се формира като отделен шампионат и отборите играещи в него не участват в първенствата на страните си.
Само, че ако кажеш и на какъв принцип ще се определят отборите ще си златен, а също така в Турция ТВ правата за 3 години за над 1 милиард долара, така че знаеш ли колко ще им дреме?
В Румъния ТВ правата също са много големи, някъде от порядъка на 100 милиона евро за 3 години.
Балканска купа си имаше и преди, просто трябва да бъде възроден турнира и нищо повече.
Уважавам твоето мнение ,но не съм много съгласен с него. Първо- това ,което съм написал по-горе е съвместна идея на собствениците на Панатинайкос, Олимпиакос, Галатасарай , Бешикташ и Стяуа отпреди няколко години. Явно след като точно те го предлагат определено им дреме
Разбира се за да се реализира една такава идея е необходимо и доста време, но според мен идеята ще се реализира, като първоначално се предвиждаше да участват 16 или 18 отбора със специални покани - за България това бяха Левски и ЦСКА . Като бяха предвидени и доста изисквания- минимум 30 хил стадион, възможност да бъдат поети поне 15 хил гости в съответния град, задължително осветление на стадиона и т.н. Като е възможно да има и квотен принцип- примерно за България 2 отбора, за Руминия- 4 , за Турция- 5 примерно и т.н. Първоначалната идея беше да няма изпадащи отбори и лигата да бъде с постоянен състав- нещо което според мен не е най-доброто възможно решение.
Според мен една такава идея има много повече привърженици отколкото противници. Първо би се увеличил зрителския интерес и постъпленията към клубовете участници. Това би ги направило и по-конкурентоспособни в сравнение с представителите на най-силните първенства. Също така би превърнало и първенствата в съответните страни по-равностойни. В момента първенствата на балканските страни общо взето са се превърнали в надбягвания между 2-3 коня ,като останалите отбори просто са неконкурентнособни спрямо т.н. местни грандове.
Засега УЕФА и местните федерации са противници на подобна идея ,но мисля че рано или късно ще отстъпят. Защото има подобни идеи и за съвместни първенства на Белгия и Холандия, Австрия и Швейцария, скандинавско, Чехия, Унгария , Словакия и т.н. Един от най-сериозните проблеми пред УЕФА е обезличаването на местните първенства и отлива на зрители към тях за сметка на интереса към големите първенства. Според мен единствения изход за решаване на този проблем е създаването на регионални суперлиги. В противен случай просто отборите от малките страни са просто обречени - дори белгийски , холандски , шведски отбори които някога бяха напълно равностойни на най-добрите отбори в Европа в момента са в миманса понеже са от малки страни и просто приходите им спонсори и тв права са несравними с тези на отборите от големите първенства. Какво остава за отборите от Балканския полуостров.