Мнениеот ЕМИЛ » 07 окт 2011 18:50
Най-полезните храни
Правилното хранене е ключ към младостта, здравето и дълголетието. Всъщност тайната на здравословното хранене, което съхранява жизнените сили и младежката пъргавина дори и на преклонна възраст, е да да се яде малко, но в същото време да се опемат колкото се може повече жизненоважни хранителни вещества. Ето едни от най-полезните храни зо човека, които е хубаво редовно да присъстват в менюто ни:
Броколи - средна порция броколи съдържат 100% от витамин К, който може да се каже, че е един от най-мощните антиракови заленчуци.
Лимони - дори само един лимон има 100% от задължителният дневен прием на витамин С, който подпомага “добрите” нива на холестерол и заздравява костите. Цитросовите флавоноиди в лимоните действат спиращо на раковите клетки. (Добавете едно лимонче в зеления си чай. Доказано е, че цитрусовите плодове спомагат за абсорбиране на антиоксидантите в чая с около 80%).
Черен шоколад -намалява кръвното, а в какаото се съдъжат флавоноиди.
Картофи – съдържат витамин А, спомагат за добра имунна система. Ако ги консумирате студени (и в никакъв случай не пържени) ще изгорите 25% повече мазнини след хранене – благодарение на скорбялата.
Сьомгата е ценен източник на омега 3 мастни киселини, които са свързани с намаляване на риска от депресии, сърдечни проблеми и рак. Изследвания показват, че това месо облекчава депресивните състояния и предотвравява загубата на паметта. То съдържа и никотинова киселина, която намалява риска от развиване болестта на Алцхаймер.
Орехи – след сьомгата те са следващият лесен източник на омега 3, а ако ги ядете вечер, то те спомагат и за по-добрия сън.
Авокадото е източник на здравословни мазнини, които намаляват лошия холестерол с 22% и съдържат вещества, които спомагат за добра сърдечна дейност.
Чесън – силен боец с всякакви бактерии, включително и E. coli. Чесънът помага да се намали риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Той притежава също противовъзпалително действие, като помага за намаляване на болката и отоците при артрит. Той е много полезен и за диабетиците.
Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К, антиоксиданти, които помагат в профилактиката срещу инфаркт и инсулт. Спанакът предпазва също от рак на правото черво, остеопороза и артрит.
Бобови растения – бобът, лещата, грах четири пъти седмично намаляват рискът от проблеми със сърцето с 22% и рак на гърдата. Колкото по-тъмно е едно бобово растение, толкова повече антиоксиданти съдържа.
Пълнозърнест хляб и ориз –въглехидратите са много важни за поддържането на енергейното ниво. Продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна, помагат да се намали нивото на холестерола, риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.
Яйца – източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Те също предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съвсем ново изследване доказа, че употребата на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%.
Мляко – обезмасленото краве мляко е особено полезно – то е богато на калций, необходим за костите и като профилактика на остеопорозата.
Банани – те са богати на калий, който е полезен за здравината и еластичността на мускулите. Той също така намалява артериалното налягане и е полезен за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Те неутрализират киселините и затова са особено полезни при лечение на изгаряния. Специалистите препоръчват консумирането на пасиран банан, разбит с мляко или плодов сок.
Самият плод се усвоява изключително бързо от организма.
Пилешко месо – това определено е месото, най-полезно за здравето. Употребявайте пилешки гърди, в които има малко мазнини, като задължително премахвате кожата. Това месо е богато на белтъчини и предотвратява намаляването на костната маса. То е източник и на селен, който намалява риска от рак, на витамини от група В, повишаващи енергията и засилващи работата на мозъка.
Боровинки – в този плод има малко калории, а в същото време много хранителни вещества. Боровинките съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове. Затова те са полезни за предпазване от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва, сърдечно-съдови заболявания и рак. Те помагат да се намалят нарушенията в дейността на мозъка след инсулт и смегчават възпаленията на чревния тракт