Мнениеот blue avalanche » 03 окт 2011 10:57
"Жоазиньо - ляв халф №1 на Русия
Бившият футболист на Левски Жоазиньо е ляв полузащитник номер 1 на Русия за сезона,сочат оценките на елитния московски вестник "Спорт експрес".
Средният рейтинг на бразилеца е 5,89 по десетобалната система.Следват футболисти от елитни клубове-националите Дмитрий Торбински (Локомотив Москва) и Дмитрий Комбаров (Спартак Москва),унгарецът Шаболч Хусти (Зенит).
След 3 години и половина на „Герена" Жоазиньо бе продаден за 900 000 евро през февруари в тима,воден от бившия „син" треньор Славолюб Муслин.Днес легионерът е четвърти в класацията на новаците в първенството на Русия.Там води футболистът №1 на миналото белгийско първенство Мубарак Бусуфа."Анжи" купи мароканския халф за 6,5 милиона евро от "Андерлехт".Втори е нападателят Ласина Траоре от Кот д" Ивоар,когото Кубан взе за 5 милиона евро от Клуж.Трети засега върви Роберто Карлош (Анжи),който изпреварва кадъра на "А" група само с 1 стотна.
В подредбата по голови пасове лявото крило е пети с 8 асистенции.Жоазиньо пак отстъпва само на имена от елита- португалския национал Дани (Зенит) е с 14,следват трима от Динамо (Москва) - Андрей Воронин (13),Александър Самедов (13) и Кевин Курани (10).
Жо вкара 4 пъти.По системата "гол плюс пас" по-висок рейтинг сред бразилците в Русия имат само двама,играли в националния отбор - Вагнер Лав (ЦСКА) и Роберто Карлуш.А след бившия "син" остават нападатели със заплати по няколко милиона долара - Ари и Велитон от Спартак (Москва),Майкон от Локомотив (Москва).
Това са числата.А комплиментите освен играча обира и Мирчо Димитров,най-високо котиращият се на руския пазар български мениджър.„Почти всяка седмица ми се обаждат да ми благодарят, че съм им предложил диамант, който прави футбола на Краснодар много красив...", доверява агентът.
В Русия 165-сантиметровият бразилец вкара и тръгвайки от центъра на терена, и с глава. "За първи път в живота си отбелязвам с глава!”, призна 22-годишният бразилец, след като заби на "Волга" през юни (4:2). „Досега се е получавало само на тренировки в Левски и Португеза."
Запалянковците в град Краснодар вече измислиха и руско име на крилото - Максимка. "Случвало се е да го чуя - казва Жо. - Но просто не знам защо ме нарекоха така. Не общувам много с феновете, защото не говоря добре руски, макар че знам български, който е близък език. Но основно давам автографи и се снимам след мачовете.". Всъщност Максимка идва от популярен в СССР филм от 1952-ра. Съветски матроси спасяват негърче, което се оказва рядко добра душица.
"Спорт експрес" прегледа картотеките в руските групи и откри -Жоазиньо е най-ниският футболист в огромната страна не само в елитната лига. Няма такъв ръст във и при юношите-старша възраст, и при юношите-младша възраст, които са 16-го-дишни. Иначе във Висшата лига има играч от 167 см, от 168. Весело стана през юли, когато на мача Спартак (Налчик) - Краснодар (2:2) бразилчето се засече на терена с най-високия в руския шампионат-Богдан Милич. Босненският нападател е 201 см, тежи 92 кг. Разликата с Жо в сантиметрите е 36, а в килограмите - 25. Двамата обаче не влязоха в директен сблъсък по време на двубоя. След силните игри на бразилеца логично изникна интерес от по-едри клубове. Московските Динамо и Локомотив наблюдават футболиста, когото „Герена" изпрати с трогателна любов."