GONG.BG - мнения и препоръки

Модератори: paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

За спортната журналистита и правописните грешки.

Мнениеот Ki Cho » 24 мар 2011 07:30

Ужасявам се когато чета спортни статии, вестници, интернет страници и т.н. Пълно е с правописни грешки. Но не това е най-страшното. Най-страшното е, че на никой не му пука. Бълват една след друга, а след това същите тези журналисти, ще напишат статия за това, как училището е виновно и така нататък. Конкретният повод за написаното е една статия в Пловдив24. Само в цитираните две изречения има ШЕСТ правописни грешки. Пет пъти членуването и едно закачливо, типично пловдивско "изведи".

Капитана на отбора Манчев изведи по блестящ начин Илиян Христов сам срещу вратаря, но стража на Загорец се намеси блестящо и парира ударът.

В 85-ата минута домакините можеха да достигнат и до втори гол в мача. Голмайстора Кьосев излезе сам срещу Илия Николов, но стража на "канарчетата" се намеси блестящо.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://sport.plovdiv24.bg/240416.html#ixzz1HURrNaD6

Конкретните поводи да публикувам тук са два:
1. Гонг.бг отдавна за мен е символ на свободното изразяване в интернет. /Макар три пъти да съм ял попарата на някой от модераторите/.
2. Правописните грешки в статиите на Гонг.бг са не по-малко от тези в цитата.

За това, накрая, един апел специално към Гонг
Последният път, когато слушах Гонг по Дарик, не беше много скоро, заявих, че ще престана да го правя. И престанах. Престанах, защото Томислав Русев за пореден път се жалваше от държавата, спортните ръководители и т.н.

Уважаеми господин Русев, уважаеми журналисти от Гонг,
Моля ви, дайте пример и изчистете сайта от тези символите на посредствеността и чалгията в живота на българите в началото на века. Тогава и само тогава ще имате право да твърдите, че сте нещо повече, че сте наистина морални стожери, ... а аз ще прослушам Гонг по Дарик отново.
Съвремените тийнейджъри слушат много повече вас /журналистите като цяло/, отколкото учителите си.

П.П. Дописан два часа по-късно. С благодарности към 727150 и zaqwsxd, които откриха правописната грешка в заглавието на темата и с извинения към четящите. Всъщност нека остане така, ако модераторите нямат против.
Последна промяна от Ki Cho на 24 мар 2011 09:24, променено общо 1 път.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
smo
Контакти:

Re: За спортната журналистита и правописните грешки.

Мнениеот smo » 24 мар 2011 07:39

А аз се притеснявам дали пиша грамотно тук във форума.
Хайде Нафта!

Потребителски аватар
rocknrolla
Контакти:

Мнениеот rocknrolla » 24 мар 2011 07:43

Няма такова животно-спортна журналистика в БГ,виж СПОРНА журналистика има в изобилие.
Попитали Радио Ереван след мача на ЦСКА с "Черноморец":
- Има ли нещо положително в ЦСКА?
Радиото отговорило:
- Да, допингпробите!!!

Потребителски аватар
bobo03
Контакти:

Мнениеот bobo03 » 24 мар 2011 07:54

Всичко написано е тъжната истина...

kupo
Контакти:

Мнениеот kupo » 24 мар 2011 07:55

През втората част "канарчетата" започнаха по-активно двубоя и още в 47-ата минута реализираха първата опасност пред вратата на домакините. Светослав Асенов проби по крилото, подаде в пеналта към Атанас Курдов, нападателят стреля, но топката бе изпита

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://sport.plovdiv24.bg/240416.html#ixzz1HUfSRoTJ

Във въпросната статия има и още правописни грешки като тази цитирана от мен :)) в която защитниците изпили топката .. пиеници :)

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 24 мар 2011 08:19

Хубава тема. Поздравления за автора, чийто мнения във форума винаги съм чел с удоволствие, дори да не съм бил винаги напълно съгласен с него. ;) Съгласен съм, че спортните журналисти (както всички други журналисти, разбира се) трябва да бъдат пример за езикова култура, но бих искал да допълня: спортните журналисти трябва да бъдат пример и за култура на поведение. Защото всички виждаме, че много материали във вестници и сайтове изобилстват от неистини, полуистини и пълни измислици, от непроверена или клеветяща информация, или просто от пропагандни „творби” с откровено провокативен характер, които единствено насъскват феновете на отборите едни срещу други. Разбираме, че пред журналистите стои задачата техните издания да се продават, но на първо място пред тях стои моралното задължение да информират честно, коректно и безпристрастно, дори когато истината не им е особено приятна.
Присъединявам се към апела на автора. От своя страна искам да призова спортните журналисти: Госпожи и господа спортни журналисти, учете се от великия Мичман, бъдете обективни и безпристрастни като него. Мичмана, когото повечето левскари смятаха за цесекар, а повечето цесекари за левскар (аз пък си мислех, че е от „Локо” – София). :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
727150
Контакти:

Мнениеот 727150 » 24 мар 2011 08:34

Поправи заглавието,имаш правописна грешка.
Един отбор с история от два месеца , с нула титли и нула купи , неправомерно ползва емблемата и стадиона на друг отбор , чийто фенове с готовност гласуваха за евтаназията му .

zaqwsxd
Контакти:

Мнениеот zaqwsxd » 24 мар 2011 08:49

За спортната журналистика не знам , но за правописните грешки ще кажа нещо- и на най-добрите им се случва да допуснат по някоя грешчица
журналистита

Потребителски аватар
crazy_one
Контакти:

Мнениеот crazy_one » 24 мар 2011 09:11

Напълно съм съгласен с автора, но за съжеление не знам какво трявбва да се направи, че тази неграмотност да спре.
Аз се чудя в издателствата, а и журналистите като цяло нямат ли програми за проверяване на правописни и граматически грешки???
LIVERPOOL RULZZ

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 24 мар 2011 09:17

727150 написа:Поправи заглавието,имаш правописна грешка.

:) Хм! Вярно, но нека да остане така. За добро или лошо, някакси се вързва с темата за отговорността към четящите.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Върни се в “Gong.bg и Спортно шоу Гонг”