honda написа:vaskonti написа:Ако Арсенал има връзка с оръжеен завод тя е точно такава, каквато е връзката на ЦСКА с Армията.
Искам да ти напомня, че не феновете на ЦСКА поддържат мита за Указа. За феновете на Левски той е на едно от първите места в дебелата им книга с митовете. Аз просто искам да повтърдят поне един от тези митове.
Лично за мен връзката въобще не е точно такава. Все пак едното е име частен оръжеен завод, а другото е име на държавна институция. Едното принадлежи на собственика и се издържа от него, другото е държавна институция принадлежи на държавата и се издържа от държавния бюджет- за мен разликата не никак малка.
Лично за мен дали е съществувал въпросния указ не е толкова важно. На всеки е ясно ,че ЦСКА е създаден от хора от най-висшето ръководство на БКП. Дали заповедта за създаване на ЦСКА е била писменна или устна за мен няма разлика. Ако си служил някога в Армията знаеш ,че там без заповед нищо не се прави. Всеки може да си отговори кой може да даде заповед на която изпълнители са министъра на отбраната и началника на политическо управление на Армията?
Единствената разлика е, че едните са частно дружество с частни капитали, другите се издържат от държавата. Ама да ти напомням ли, че едно време не само ЦСКА са се издържали с държавни пари, а и всички останали клубове?

До колко това има каквото и да било отношение към идентичността на даден клуб и особено към неговото прозвище е прекалено субективен въпрос. За мен едно прозвище е нищо повече от формално наименование на нещата и е абсолютно безсмислено да се рови защо е точно такова, а не друго. Така или иначе ЦСКА има най-малкото историческо основание да носи прозвището "армейци". А какво е прозвището на Левски? Очевидно не е "левскари", не е и синя лавина, тъй като нямате нищо общо нито с Природата, нито пък с Планинската спасителна служба. Ако трябва да гледаме чак толкова буквално на нещата като вас, може би трябва да бъдете "учениците"(ако приемем за истина историята за будните младежи зад НДК).
За теб не знам дали е важен тоя Указ, но за Митологията е едва ли не жизнено важен. И не феновете на ЦСКА са го направили такъв. Вие твърдите под път и над път, че го има, не ние. Е, аз искам да го покажете.