Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

tprodanov
Контакти:

Re: Кога сме живели по-добре? Преди или след 1989 година

Мнениеот tprodanov » 31 май 2010 17:19

PFCB написа:Стига с тоя комунизъм...Вижте статистиката и ще разберете, че преди 1989 се е живяло много по-добре. Не ми сравнявайте ГДР с ФРГ и Марс с Луната - нас ни интересува БЪЛГАРИЯ, нали така ?

Виж добре мнението на Любо и ми кажи, в кое сме живяли по-добре? Коя е тази статистика? Дай да сравняваме заплати и цени? Дай да сравняваме каквото кажеш?

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 31 май 2010 17:19

От всички мнения твоето ми се струва най-реално. Само не разбирам какво имаш предвид под
ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция

Просто такава е историческата ни карма.500 години над българския врат е висял ятаган,който е сякъл всяка вдигната глава.При нас той е изиграл ролята на основен еволюционен фактор.Оцелява ли са и са оставяли поколение само тия,които са скланяли глави.От друга страна през тоя период чрез насилственото помохамеданчване е изтрит голяма част от генома на нацията.В края на 14-ти век,когато падаме под турско робство,България като население и като етност е била съпоставима с Англия,Германия и Франция!По това време това са били народи с численост по около 6 милиона души!Според данни,които бях чел преди време,след Освобождението по българските земи живеят около 3 милиона българи :!: :!: :!: Аз на това му казвам генетична селективност.
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
PFCB
Контакти:

Мнениеот PFCB » 31 май 2010 17:23

tprodanov написа:
PFCB написа:Стига с тоя комунизъм...Вижте статистиката и ще разберете, че преди 1989 се е живяло много по-добре. Не ми сравнявайте ГДР с ФРГ и Марс с Луната - нас ни интересува БЪЛГАРИЯ, нали така ?

Виж добре мнението на Любо и ми кажи, в кое сме живяли по-добре? Коя е тази статистика? Дай да сравняваме заплати и цени? Дай да сравняваме каквото кажеш?

Помияра постна една много хубава статистика.

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 31 май 2010 17:25

И в тази статистика нямаше нищо вярно. Чакам сравнение между източна и западна Германия, двете Кореи.
Чакам и да ми кажеш, кое беше по-добре преди 89та година и кое е по-зле сега. Щото в статистиката му се говореше за преди и след 44та, не 89та.

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 31 май 2010 17:25

PFCB написа:
Old_death написа:ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция

Ето това е самата истина :|

:) Не мисля така. Българите са силен народ, преживели какво ли не. Кой друг народ може да изкара почти цял живот на ръба на мизерията? Ония гърци блокираха граници, вдигнаха стачки ала бала, защото щели да им орежат 14тата и 13тата заплати. Айде моля ви се... Българите имат силен дух, изтърпял всякакви гаври, мизерии и унижения...
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

tprodanov
Контакти:

Мнениеот tprodanov » 31 май 2010 17:27

bigbonusprize написа:
PFCB написа:
Old_death написа:ние,българите,сме калпав народ,резултата на 500 годишна генетична селекция

Ето това е самата истина :|

:) Не мисля така. Българите са силен народ, преживели какво ли не. Кой друг народ може да изкара почти цял живот на ръба на мизерията? Ония гърци блокираха граници, вдигнаха стачки ала бала, защото щели да им орежат 14тата и 13тата заплати. Айде моля ви се... Българите имат силен дух, изтърпял всякакви гаври, мизерии и унижения...

Вярно е, но не ти ли минава през акъла, че все ние влизаме в подобни мизерии? И ако имахме наистина силен дух, нямаше ли да ги избягваме, вместо да ги търпим стоически?

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 31 май 2010 17:27

Основната ни грешка като народ е,че мислим с търбуха си.Да,по времето на комунизма се живееше по лесно.Разходите ми по апартамента бяха 20 лева при 300 лева заплата.Беше евтино,но никой не казва,че заради тия "благинки" задължняхме с милиарди,които и нашите внуци няма да могат за заплатят!
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
PFCB
Контакти:

Мнениеот PFCB » 31 май 2010 17:29

tprodanov написа:И в тази статистика нямаше нищо вярно. Чакам сравнение между източна и западна Германия, двете Кореи.
Чакам и да ми кажеш, кое беше по-добре преди 89та година и кое е по-зле сега. Щото в статистиката му се говореше за преди и след 44та, не 89та.

Говореше се и за след 89та и спри вече с тия кореи и германии - въобще не ми пука за тях, аз съм БЪЛГАРИН, не комунист, а Българин. И не мога да разбера - харесва ли ти как живееш сега, и ако да, какво точно ти харесва ?

valkaredgi

Мнениеот valkaredgi » 31 май 2010 17:30

ОЩЕ ИМА СТРАНИ СЪС СОЦ. ОРИЕНТАЦИЯ,СЛЕД КАТО ВИ Е БИЛО ПО СПОКОЙНО МОЖЕ СПОКОИНО,ДА СЕ ИЗСЕЛИТЕ В КУБА ИЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ. :geek:

Потребителски аватар
todorov
Контакти:

Мнениеот todorov » 31 май 2010 17:30

MTK написа:Преди 89-та се живееше много спокойно и весело,слушаш си групи като Мetallica,Accept и всички други такива,ходиш на море и планина и то в рамките на едно лято.Аз съм ходил и в чужбина няколко пъти на лагери-Чехия,Полша,СССР.Миналата седмица ходих в едно село в което като малък гостувах на леля ми,срещнах се със стари приятели от селото и единия ми казва-"Ние едно време си правехме купони,веселяхме се,напивахме се и пак се веселяхме,а сега младите отиват уж на купон напият се на втория час и ако не се пребият помежду си,ще пишат купона провален.Изродена работа."
Дядо ми разправяше,че по селата е било пълно с народ,всяка събота и неделя четалището организира забава,театър.Имаше футболен отбор в селото,със сносен стадион,съблекални,няколко реда дървени скамейки-здрави :) .Сега колко села имат футболни отбори?

Ако трябва да избирам между тогавашната политическа диктатура и сегашната икономическа,/защото много хора сега работим 10-14 часа,а ти плащат в най-добрия случай 8часа,да не говорим за злополука,ако се случи как те изнудват да не пишеш трудова,за осигуровките и т.н./ та бих избрал да живея във времето преди 89-та.
Социалистическият строй като такъв,за мен е най-добрият измислен от хората,но хората все още не сме дорасли за това,все още злобата,завистта,манията да имам,да имам,да имам ни владее.

Ех, приятел, ако всичко беше супер първо САЩ щяха да станат комунисти! Виж какво направи Германия - една съсипана след войната държава. В същото време ние се молехме на родителите си да купят някой и друг долар, да намерят познат, който е работил в чужбина или е бил тираджия, за да ни купят по едно шоколадово яйце. Едно време не всеки можеше да влезе да пазарува в "Кореком". Едно време всички се тълпяхме в Пловдив по време на Панаира, за да видим нещо наистина хубаво. Лошото беше , че ние 45 години живяхме назаем. Иначе как ще си обясниш цената на бензина 20-30 ст. при тази цена на международните пазари? Да не говорим, че вестниците бяха по 2-3 ст. и партийната организация по месторабота задължаваше всички работници да се абонират. А това, че банани и портокали виждахме само по нова година. Нямаше Коледа, намаше Великден.

Върни се в “Свободна зона”