За феновете на Ботев, Локомотив, Спартак, Марица и Уикипедия

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

За феновете на Ботев, Локомотив, Спартак, Марица и Уикипедия

Мнениеот Ki Cho » 22 апр 2010 18:48

ТОВА НЕ Е ТЕМА ЗА ТОВА КОЙ Е ПО-!
Днес в Р......24.сом пуснах една тема свързана с факта, че Пловдив, а по-късно и Стара Загора са махнати от листа на Уикипедия за най-отдавна населяваните градове в света. ... и за няколко часа едва двама души се трогнаха от факта. Тъжно!
За това си позволявам да зачекна една подобна тема сега. Пишещите във форумът тук отдавна са доказали, че са много по-гражданско активни, отколкото тези в Р......24.сом и, че ги вълнуват много по стойностни неща от това колко са пенсиите или колко са читави тролейбусите на Градски транспорт.
Както и да е, реших да пробвам, мога ли, аз да редактирам статията на Уикипедия според тяхните изисквания за обективност. Всъщност мога. НО за да стане така, че при следващото прочистване от спамове и реклами да не бъде отново изтрита, се иска доста работа. Трябва да намеря надеждни ресурси, да ги цитирам правилно, а не извън контекста, като статия на БГ журналист и всичко това следва да се направи на превъзходен английски. За съжаление не знам къде да търся такива източници на информация. Английският ми не е чак на такава висота, но с малко повече зор ще се справя. За това ви моля за няколко неща:
1. Ако знаете къде може да се намери нещо по въпроса /ДОСТОВЕРНО ТАКА, ЧЕ ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЦИТИРАНО/ - пишете.
2. Ако просто ви е криво за Пловдивското безхаберие към културното наследство на града - пишете.
...
3. Ако ще си мерим ... кой е по-Пловдивчанин жълто-черни, черно-бели, синьо-бели или жълто-сини - НЕ ПИШЕТЕ. Отдавна твърдя, че ние се "караме" повече за това, кой е по-Пловдивчанин, а не за нещо сериозно. Това е симпатичен спор, но не му е сега мястото.

Специално ми се ще да се обърна за помощ към PLOVDIV PEE 1912, чийто постове в темата "Любопитни факти за Пловдив" направо ми пълнят душата. ...
и към автора на текста по-долу, който ми е приятел и е от ... Локомотив. Дано си го познае, ако не в края е отбелязан.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО!!!
1. "КАПАНА" да бъде изцяло ПЕШЕХОДНА ЗОНА... Направен с подходяща настилка... с онези старовремски улични фенери... фасади направени и оцветени както трябва... прозорците с капаци и цветя... отдолу под всяка къща дюкянче или кръчма, о по етажите стаи за "почивка" ... Ами то тогава се превръща в един АМСТЕРДАМ бе майна... а за да докажем откъде идва името му КАПАНА... пускаме едно племе от съвремените викинги и съм сигурен, че от кръчма, в кръчма накрая едва-ли ще открият откъде да излязат... НЕ ЧЕ МНОГО ЩЕ ИМ Е МЕРАК ДА ГО НАМЕРЯТ ДЕ!!! ... Помислете колко пари ще оставят в "търсене" на изхода?!!! Дори един нищо и никакъв, с извинение, Бохум има своя "Бермудски триъгълник". Квартал с триъгълна форма, наречен така защото когато влезеш в петък там, си изгубен до неделя. За сведение населението на Бохум през уикенда е два пъти по-голямо от това през работните дни.
2. Представете си СТАРИЯ ГРАД... Целият в светлини и тези ПИСАНИ ФАСАДИ.... един чист и подреден калдъръм... целият в магазинчета и заведения от битов характер представящ българската национална кухня и творчество.... Ами, че то това нещо с малко повече реклама и японците неможеш ги изкара с фотоапартите бе де'а!!! Помислете колко пари ще оставят докато блескат светкавиците!!!
3. Представете си какво ще бъде ако бъде възстановен АНТИЧНАТА АКРОПОЛНА част /мястото, където са били дворците и главните храмове/ на града, която се намира там на върха и все още личат основи на сгради, олтари и най-вече стените на града... Това в "комплект" с Античния театър и едно по-добро експониране на Римския стадион. А Източната порта, която е нещо наистина велико, а капителите на колоните са шедьовър на изкуството. Дори и само поради факта, че макар и в коринтски стил, има уникални фрески. Защото листата са типични за нашите земи /ако се не лъжа - дъбови/, а не класически гръцки. Защото шест от осемте колони на някогашния храм са запазени ИЗЦЯЛО.... Възтановките и експонирането на още редица други паметници от онези антични времена, че дори цели улици ПРЕДСТАВЕТЕ си В КАКВО ЩЕ ПРЕВЪРНАТ ГРАДА НИ?!! А знаете ли КОЛКО СА ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ГРАДА НИ?!!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ИНТЕРЕСНО БИ БИЛО ЗА ТЕЗИ ТУРИСТИ?!! ПРОСТО УНИКАЛНО!!!4. Представете си възстановяването на ПРАИСТОРИЧЕСКОТО СЕЛИЩЕ!!!!
Представете си коритото на МАРИЦА почистено и направено както трябва.... Представете си една пълноводна, в рамките на града река, по която може да се карат моторни лодки и малки корабчета, каквито имаше на времето... Да има рибни ресторантчета по брега й....
5. Представете си ТЕПЕТАТА да бъдат превърнати в АТРАКЦИИ... като да речем, до влакчето на Джендема да бъде разположена една СТРАХОТНА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА, с още няколко атракции /това примерно, разбира се/.... Представете си да бъде реализирана отдавнащната идея за свързването на хълмовете с въжена линия!!! Ами, че ние ставаме УНИКАЛЕН ГРАД бе майна!!!!

И за всичко това СЪМ СИГУРЕН, че с подходящите хора в екип, които екип да изработи съответните проекти, който да бъдат представени по най-добрия начин... Та СИГУРЕН съм, че ЕС ще даде МНОГО ОТ НЕОБХОДИНИТЕ СРЕДСТВА... А... НИЕ ПЛОВДИВЧАНИ НАЙ–ПОСЛЕ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ ИСТИНСКИЯТ НИ ПОМИНЪК Е ТУРИЗМА!!!
text: Plovdivram във черно-бял форум с няколко микрокорекции от Ki Cho
Не знам по какви неведоми пътища интернетни достигнах до този текст, но някак си ми пасна точно на душевното състояние.

Дайте да оправим текста в тази уж загубена енциклопедия, която се ползва като източник на информация от стотици милиони.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
bojkyy
Контакти:

Re: За феновете на Ботев, Локомотив, Спартак, Марица и Уикипедия

Мнениеот bojkyy » 22 апр 2010 18:59

Страхотна идея, когато имам свободно време с радост бих помогнал да се реализират :)
[wrapimg=]http://www.prikachi.com/images/109/2985109G.jpg[/wrapimg]

peh
Контакти:

Мнениеот peh » 22 апр 2010 19:03

Ако имаш проблеми с английския - пиши. За другото - доколкото знам Пловдив е издавал сериозни книги, посветени на историята си - няма ли запазени в библиотеката?

celer
Контакти:

Мнениеот celer » 22 апр 2010 21:24

Момчета не си играите... преди време всичко беше направено от един доста известен фен на Локомотив (име няма да споменавам) след точно 3 месеца всичко бе изтрито от ще си позволя да го кача ''жъл*рите''. Просто няма смисъл иначе идеята ви е много добра, има опция чрез която ако се намерят 10-тима човека които могат да опресняват информацията може да се заключи тази опция които иска да си редактира. Ако има съгласни да помагат да пишат по едно ЛС да се разберем и ще си подържаме страницата, защото не искам някои да се подиграва с труда ми.

Parmalat

Мнениеот Parmalat » 22 апр 2010 21:26

Доста добра инициатива!Но ще ви помолля ако можете да качите примерно емблемите на всички отбори от Б групата в Уикипедията!Ако знаех как щях да ги кача :roll: :arrow:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_ ... ball_Group Гледал съм на Датските,Румънските дори и Сръбските отбори от долните дивизии имат емблеми само на нас ни липсват.
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 22 апр 2010 22:58

Май никой не чете за какво става въпрос ... :( Става дума за историята на града, не за историята на футболните клубове на града. Нейсе ... !
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
PLOVDIV PEE 1912

Мнениеот PLOVDIV PEE 1912 » 23 апр 2010 06:58

О приятелю Ки Чо,мисля че уики-то всеки може да си пише каквото си иска.Официалните източници вече са цитирани от най авторитетните медии в света .
Колкото до мечтите и идеите,които имаш просто все едно аз съм ги писал,напълно те разбирам и съчувствам.Всеки ден споделям с приятели и познати какъв потенциал има Пловдив.В Гърция един камък да открият и веднага го заграждат,осветяват и тръгват тълпите с туристи,но там това е държавна политика.

Извинявам се но трябва да тръгвам за работа,после ще продължим..

Потребителски аватар
urbano
Контакти:

Мнениеот urbano » 23 апр 2010 15:03

В историята на СКБотевъ има много неща които са значими за Пловдив и историята му. Ползвай ги!

Върни се в “Свободна зона”