Мачовете до края на първенството.(Черноморец) Part 2

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Parmalat

Re: Мачовете до края на първенството.(Черноморец) Part 2

Мнениеот Parmalat » 21 апр 2010 15:17

Бижутера написа:5 точки....хикс във всичките мачове до края 8-)

Аз пък казвам пет победи :) макар и да е малко вероятно!
[center]R.I.P[/center]
[center]Този ник вече е невалиден и никой не го използва.[/center]

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 22 апр 2010 21:52

Както очаквах прогнозата на maldin1 не се оправда ! Дано другия път гледа реално на нещата ;)
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
ROSONERA1899
Контакти:

Мнениеот ROSONERA1899 » 24 апр 2010 08:53

12 точки победа срещу Миньор,Славия и цска и 2-ка срещу Литекс :) загуба от Локомотив София

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 24 апр 2010 10:34

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=458395

Балъков: Трудно се работи професионално у нас

След близо 20 г. в чужбина Красимир Балъков, един от героите, донесли най-големия успех на българския фубол - 4-о място в света от САЩ '94, се прибра в България в края на 2008 г. и започна работа като мениджър на "Черноморец". Пред "24 часа" той говори за впечатленията си след дългото отсъствие, състоянието на най-популярната игра у нас и целите си с бургаския клуб.

- Г-н Балъков, след като вече близо 1,5 г. сте отново в България, в каква насока смятатe, че се е променила тя?

- Двупосочно. Има много положителни, но и много отрицателни неща. Аз най-вече мога да говоря за сферата на спорта. И там нещата стоят именно така. Имах достатъчно време, за да усетя накъде върви футболът. На първо мястомисля, че почти изцяло сме изгубили футболната си култура. Второ - у нас не се вярва в промените. Никой не може да повярва, че в България могат да се случат неща като в другите цивилизовани страни. В "Черноморец" се опитваме да говорим по-рядко, за да се концентрираме в по-важното - да се случват нещата. Такива не се дават или подаряват, а се постигат чрез собственик, община, спонсори. И това съвсем не е лесно. Има една поговорка, че когато има желание, има и път. Трябва да го намерим, а това според наблюденията ми в България е възможно. Нещото, което обаче ми направи най-голямо впечатление, е, че българинът не е колективен тип. Той е индивидуалист и му е много сложно да работи в екип. Една Германия, срината до основи след Втората световната война, е водеща страна в света и това е благодарение на колективния дух. Той е свързан с възпитание и манталитет. У нас е дошло време да се обединим, за да променим ситуацията.

- Важи ли това и за другите сфери у нас?

- Аз с политика не се занимавам. Футболът обаче е отражение на състоянието на държавата, която тепърва се интегрира в Европа, за което са нужни въпросните промени. Затова и няма как условията за футбола да са на по-различно ниво у нас. Много е трудно да се работи професионално в България. Когато обаче имаш съмишленици и направиш тим, нещата се случват.

- Да, но отнасяте доста критики заради липса на резултати.

- Който мисли, че без резултати няма да има критики, е сбъркал професията си. Критиката в тази фаза на развитие ние приемаме като нещо съвсем нормално. Да понасяш професионална критика е част от футболния бизнес. Важното е обаче крайната цел, а тя при нас е много точна и ясна - създаването на един силен, стабилен и професионален клуб. Що се отнася до спортните резултати, аз и моят тим никога не сме обещавали в този сезон, на този етап шампионска титла.

- Привлякохте много чужденци. Обвиняват ви, че излизат скъпо.

- Да, ние инвестираме доста пари, но в базата и в стадиони. Играчите, които привлякохме, са без трансферни суми. Те са опитни футболисти, но им трябва малко време да се обиграят заедно. Погледнете Европа, там има много клубове, които в стартовите си единайсеторки нямат нито един футболист от съответната страна. Вземете "Интер" (Милано) например. Ние трябва да отчетем - футболна Европа се променя. След няколко години няма изобщо да споменаваме думата чужденци.

- Може ли изобщо българското футболно мислене да се промени?

- Категорично може. Ние в “Черноморец” го правим. Ако разберем, че промяната се изразява във факти.

- Как правите нещата в Бургас да бъдат по-различни от обичайните в България?

- Благодарение на един добре организиран екип и най-вече на човека, който води тима - Митко Събев. Петнайсет млн. са вложени в бази, които никой няма да дойде и вземе със себе си. Направи се нов терен, ще има и нов стадион. Който вникне в проекта "Черноморец", ще разбере, че ние строим нещо. А не победил, паднал. Статистиката е само повърхността на този етап. Важното е да речем, че утре - след нас оставяме перфектни условия за подготовка и развитие на поне 300 деца. При нас става въпрос за промяната в много направления, които у нас се пренебрегват - като физиотерапия, спортна медицина. Залагаме на нови методи, които съм използвал в чужбина. Имаме възможност да привлечем специалисти оттам, които да предадат своя опит.

- Точно тук критиците ви ще кажат, че е лесно, щом имаш пари.

- Разбира се. Само че ние полагаме усилия за това. Не е само Митко Събев, който дава парите. Привлекли сме 5-6 млн. лева от спонсори. Ще има и още. Те обаче няма да отиват, за да купим футболист, да речем, за 400 000 евро, както например в някои от водещите тимове в България. Аз съм съгласен да ни критикуват известно време, но да знаем, че ще излеем основата за ползотворна работа за години напред. В България няма такова разбиране, а всеки иска бързи резултати. И като ги няма, се започва плюене по играчите, а в същото време се знае, че в много от българските отбори играчите не са получавали заплати в продължение на месеци.

- Проектът е за 5 г. Накъде ще тръгне Красимир Балъков след това?

- Има много варианти. Може даже да изляза от треньорската професия. Дори и да съм извън "Черноморец", аз винаги ще остана свързан с този проект.

- Ако не сте треньор, може ли да се занимавате с нещо извън футбола?

- Не, там ми е мястото. Може да заема ръководен пост в клуб или изобщо във футбола.

- Какво предложение би ви изкушило да напуснете "Черноморец"? Неведнъж сте заявявали амбиции да работите в Германия.

- В момента трудно може да ме откъсне нещо от този проект. Имам морален ангажимент към него и трябва да имам съгласието на Митко Събев, за да си тръгна. Да напусна обаче само защото съм получил предложение, няма да стане. Аз вече съм бил треньор в клубове като "Щутгарт", "Грасхопър", "Санкт Гален". Разбира се, целта на един треньор е да върви само нагоре. Аз обаче не изключвам възможността да се развивам и като мениджър или в друго направление на футболния бизнес. Големите треньори в наши дни се броят на пръсти - Моуриньо, сър Алекс, Манчини, Капело, Феликс Магат. Същото е и с наистина големите отбори. Да получа предложение от тях, в момента е утопия. Всичко друго е еднакво. Сега ми доставя удоволствие да влагам енергията си в работата с един екип. На терена бях индивидуалист, сега е обратното. С т.нар. златно поколение постигнахме успехи, защото бяхме силни индивидуалности. Парадокс е обаче, че тогава не усещахме, че сме били и голям колектив.

- Част от него сега управлява българския футбол. Как се справя?

- Не съм в позиция, от която мога да отговоря на този въпрос. С работата си в "Черноморец" се опитвам да внеса нов заряд в българския футбол. Преди всичко обаче в България много малко хора вярват, че нещата могат да се променят. Загубили сме надежда и вярата в себе си. Дори когато говоря с моите бивши съотборници, чувам, че това или онова трудно може да стане у нас.

- Когато в края на 2008 г. се прибрахте в България, бяхте пред договор с "Левски". Какво се случи?

- Обикновено гледам напред, но ще отговоря. Нямаше как да стана треньор на "Левски". В Бургас бях една седмица и разговаряхме с Митко Събев за всичко около "Черноморец". За условията ми се разбрахме за 10 мин. Започвам по същия начин да преговарям с "Левски". С господин Батков имахме две срещи. Още на първата той искаше, ако може, да се разберем и да подпиша договора. Неговото желание бе да бъда мениджър, какъвто в момента е Гонзо, и да ръководя всичко. Казах си част от изискванията. До по-сериозни разговори не се стигна, защото повече нямахме контакт след това. Не можех да стана треньор на "Левски", без да съм изслушан докрай и футболната ми философия да бъде разбрана. Тук не става въпрос за пари, а за начин на работа. При връщането ми в България след дълго отсъствие се разбрахме с Лъчо Танев да ми помогне да навляза в обстановката и при контактите. И на него господин Батков не е вдигал телефона. Като чета вестници, същото се е случило по-късно и с Наско Сираков, и с Илиян Илиев. За каква футболна култура у нас да говорим, като няма елементарна такава.

- Как се отразява кризата на обикновения българин?

- Кризата продължава вече втора година и се усеща не само в България, но и в световен мащаб. Може би това ще спре част от хората да идват на стадионите. Ако трябва да съм честен обаче, в момента българинът често се оправдава със световната криза. В същото време по ресторанти и нощни заведения е пълно с хора. И да се смята, че 5 или 10 лева лв. за билет за мач са много... Не мога да възприема това. Ако искаме да бъдем общество, трябва да имаме ценности.

- А българската завист, която се среща често? Не смятате ли, че може да я възбудите още повече с участието си напоследък в телевизионна реклама?

- Живял съм много години в Германия и съм привърженик и партньор на положителните немски образци. Затова и изобщо не се замислих дали да участвам. Не ме интересува завистта. Рекламата е свързана и с маркетинговата стратегия на "Черноморец".

- За финал - ще мине ли Балъков през националния отбор на България?

- Мога да мина отвсякъде, но трябва да имам свободата да развия и осъществя идеите си.

Върни се в “Черноморец”