Нападателят на Ботев Дормушали Саидходжа-Мусчо минава за един от най-срамежливите и тихи български футболисти. "Не съм герой", това каза пред "Стандарт" нападателят часове след като измъкна от преспите 40 премръзнали пътници барабар с автобуса. Същите думи промълви Дормушали и през 2005 г., когато вкара 6 гола в един мач и прати в историята 40-годишен рекорд. Най-странното е, че след голеадата срещу Локо (ГО) по пътя към тунела Дормушали даже не вдигна очи, за да поздрави аплодиращите го фенове. Нападателят се скри в съблекалнята и изчака да отмине шумотевицата.
Нападателят на Ботев Дормушали Саидходжа (вляво) е смел и на терена, и в живота
фото Георги НиколовИсторията на Дормушали е хитът на уикенда. Нападателят измъкна с джипа си от преспите закъсал автобус на 2 януари. Никой нямаше да разбере за геройството на футболиста, ако хвалбите на кмета на село Богомилово не бяха стигнали до медиите.
С тоя шум, дето се вдигна, всеки ден ще вадя автобуси от преспите
- пошегува се Саидходжа. Той насила призна, че в снежния 2 януари издърпал поне 3-4 закъсали коли по пътя от Стара Загора до Пловдив. Приятели и познати подпалили телефона на Муши, за да го разпитват за приключението край село Богомилово. "Не го правя за първи път, няма и да е за последен. Винаги съм готов да помогна на хора в беда", обясни централният нападател на Ботев.
Вчера дори кметът на Асеновград д-р Христо Грудев се заинтересувал от подвига на съгражданина си. Грудев отишъл на бензиностанцията на футболиста. "Кметът ме покани да му гостувам в кабинета във вторник", приза Дормушали Саидходжа. "Не съм направил нещо кой знае какво. Беше човешко да помогна на хората. По едно време даже ме хвана яд, че минават толкова много коли, а никой не спира да помогне на закъсалите и премръзнали хора в автобуса", разказва Саидходжа.
"Тази история е поредното доказателство, че Муши е мъжко момче. Той е истински характер. Дано по-често е мъжкар и на терена", отсече треньорът на Ботев Тенчо Тенев. Босът на "канарчетата" Димитър Христолов пък готви подарък за нападателя. Тенев и Христолов спряха преди броени дни трансфер на нападателя в чужбина. От Мусчо се интересуват клубове от Австрия и Швеция. "Аз държа Саидходжа да е в отбора ми през пролетта", казва треньорът Тенев.
Футболистът е млад, талантлив и богат Но и на него понякога му се случват неприятности. Късметът подмина Муши миналата зима. Играчът на Ботев за малко не стана заместник на световноизвестния Хенрик Ларсон. През януари 2007 г. шведският Хелзингборг преотстъпи Хенке на Манчестър Ю и привика на проби асеновградчанина. Муши изкара дълъг подготвителен лагер с шведите в ЮАР, вкара куп голове, но в крайна сметка се озова под наем в датския Рандерс.
Нашенецът научи датчаните да слушат чалга Пуска в съблекалнята преди мач песни на Ивана. "На някои от съотборниците ми страшно им хареса. Чакаха чалга в съблекалнята и преди следващия мач", смее се нападателят.
В Рандерс младокът буквално е осиновен от съотборника си Тошко Янчев и съпругата му Деляна. Продължават да се чуват всеки ден и сега, когато Тошко рита в ЦСКА. "Още ги чакам да ми дойдат на гости в Асеновград. Чакам и кръщенката на дъщеричката им Виктория в Бачковския манастир", казва Саидходжа.
Кошмарният период в живота на младия играч на Ботев обаче бе през пролетта на 2006 година. Саидходжа изчезна мистериозно от тренировките на "канарчетата" след мача Ботев - Берое, игран на 11 март. Докато репортерите в Пловдив гадаеха дали Муши не е на проби в чужбина, последва истински шок. Оказа се, че
кроткият и усмихнат Мусчо е в следствения арест
Пловдивският окръжен съд постанови мярка "постоянно задържане под стража" за нападателя. Причината - на 11 март вечерта Саидходжа и баща му Сафет са участвали в масов бой в дискотека "Бомбата" в Асеновград, при което е пострадал полицай. Впоследствие се оказа, че Муши е защитил баща си в кръчмарска свада. Футболистът плати тежък дан - търка наровете в ареста на IV РПУ до месец май. Тренираше с тенис топка в килията. А 400 негови приятели и съотборници направиха подписка до съда, в която обясняваха, че Муши е кротък човек, който не заслужава подобна съдба. "През 2006 година обикалях затворите", демонстрира черен хумор Саидходжа. "Вече забравих за тези лоши дни. Но май е добре, че на 20 години минах през килиите. Научих доста неща за живота. Дадох си сметка какво го чака човек, когато направи беля", казва сега футболистът.
Муши наистина е кротък човек. В досегашната си кариера няма нито един червен картон. Притеснява се, когато от трибуните публиката го освирква и ругае. Отминалият есенен сезон не бе от най-добрите му. Саидходжа обаче твърдо бе налаган в състава от треньора Тенчо Тенев и блесна с 2 гола в последния мач за 4:2 над Славия Таранът на "канарчетата" е дисциплиниран още от дете. Родителите му Северие и Сафет държат много на човещината и възпитанието. От V клас Саидходжа пътува сам всеки ден от Асеновград до Пловдив, за да тренира при Митко Джоров в юношеския тим на Ботев. "При Мусчо нещата стават бавно не защото няма талант, а защото е прекалено добър човек. Той не е егоист. Трудът и търпението са водещи при него", винаги е твърдял първият треньор на футболиста Митко Джоров. От малък Мусчо работи в семейната фирма, можете да го видите да зарежда и коли на бензиностанцията си. Легенди се разказват за строгото възпитание на футболиста. Съотборници от юношеските формации разказват как след слаб мач бащата Сафет наказал Дормушали с крос. Таранът минал с марш на скок 5 километра от Асеновград до село Мулдава.
Николай Стоянов
Ще мушка ли Муши на Лев(*ки.
Модератори: Модератор ЦСКА, paceto, mistreated, kartago, SkArY_9, delqnski47, slavia_forever, Casper, vaskonti, Madridist, Udoji90
- ЛЕВСКИ_Фен
- Контакти:
Re: Ще мушка ли Муши на Лев(*ки.
Турчин в турски отбор!
БЪЛГАРИЯ Е НАШАТА РОДИНА,
АПОСТОЛА Е НАШИЯТ БАЩА,
''ГЕОРГИ АСПАРУХОВ'' Е СТАДИОНА,
А ЛЕВСКИ Е ВЪВ НАШИТЕ СЪРЦА!!!
ЛЕВСКИ-ШАМПИОН,АЛЕ,АЛЕ!!!
АПОСТОЛА Е НАШИЯТ БАЩА,
''ГЕОРГИ АСПАРУХОВ'' Е СТАДИОНА,
А ЛЕВСКИ Е ВЪВ НАШИТЕ СЪРЦА!!!
ЛЕВСКИ-ШАМПИОН,АЛЕ,АЛЕ!!!
elit написа:Zritel написа:С МУШИ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ КАТО С ГЕОРГИ ХРИСТОВ ВЪВ ЛЕВСКИ.
ГЛАВНАТА ПРИЧИНА Е В ОЧЕВАДНАТА ЛИПСА НА ИНТЕЛЕКТ В ЕДИНИЯ И ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА ДРУГИЯ.
СЕЩАЙТЕ СЕ САМИ, КОЙ ПРИ ОПИТ ДА ВЗЕМАТ ОТ НЕГО ИНТЕРВЮ СЕ РАЗВИКА НА ЖУРНАЛИСТА "ТИ КАКВО, ЩЕ МЕ БИЕШ ЛИ !?"
И КАК ДРУГИЯТ ОТГОВАРЯШЕ НА ГОЛЯМАТА ПРЕСКОНФЕРЕЦИЯ ПО СЛУЧАЙ ПРЕВМИНАВАНЕТО МУ В ДРУГ ОТБОР - ВЪЗПИТАНО, КРОТКО, КУЛТУРНО.
АЗ СМЯТАМ, ЧЕ И ДВАМАТА СА ПОПАДНАЛИ НА ТОЧНИ МЕСТА :
ГЕОРГИ ХРИСТОВ - В ПОДУЕНЕ
МУШИ - В ЦСКА
Имам един въпрос. Кой от двамата лежа в затвора
и беше осъден за изнасилване?
ПРавиш ли разлика между съден и осъден
ЕВРОБОЕЦ написа:ПРавиш ли разлика между съден и осъден
Ами майка му и баща му се много богати турчоля. Няма как да го осъдят

ДО КОЛКОТО СИ СПОМНЯМ ДОРМУШАЛИ САИДХОДЖА ВКАРВАШЕ ДОСТА ГОЛОВЕ ,ОЩЕ КАТО ЮНОША.ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ НА ДОБРО И ВЪЗПИТАНО МОМЧЕ...БЕШЕ ПОМОГНАЛ НА ЕДНИ ХОРА,ЗАКЪСАЛИ С КОЛА НА ПЪТЯ.ВСИЧКИ ТЕЗИ КАЧЕСТВА ГО ПРАВЯТ ПОТЕНЦИАЛЕН ЛЮБИМЕЦ НА ПУБЛИКАТА И ГОЛМАЙСТОР.
ЛЕВСКИ_Фен написа:Турчин в турски отбор!
ОЛИГОФРЕНЧЕ,ПРОЧЕТЕ ЛИ ГОРЕ КАКВО ПИШЕ ЗА ТОВА МОМЧЕ?ТОВА ШИБАНО ИЗРЕЧЕНИЙЦЕ,ДЕТО СИ ГО НАПИСАЛ,КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА ОЗНАЧАВА?САИДХОДЖА Е ТУРЧИН.ТОВА,СПОРЕД ТЕБ,ГЛУПАКО **********,ОБИДА ЛИ ТРЯБВА ДА Е?АКО НЯКОЙ ТЕ НАРЕЧЕ БЪЛГАРИН,ЩЕ СЕ ОБИДИШ ЛИ?АЗ НЯМА,НО СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ ИМА БЪЛГАРИ КАТО ТЕБ.ЖАЛКО,ЧЕ МНОГО СВЕСТНИ И УМНИ БЪЛГАРИ ЕМИГРИРАХА,ТА ТУК ОСТАНАХА НЕГРАМОТНИТЕ ИЗРОДИ КАТО ТЕБ И ДРУГИ РАЗНИ ЗВЕЗДИ ОТ ФОРУМА И ПАРЛАМЕНТА.КАЗАХ!