Химнът на Странджа - Ясен месец
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Химнът на Странджа - Ясен месец
това е една от песните, на които винаги се просълзявам наред с химна, шуми марица и тих бял дунав.похвално е, че е създадена темата.преди няколко години се разгоря един спор чия е песента- от странджа до босна и херцеговина викаха, че е тяхна. истината си е една- с тази песен България стене за Одринска Тракия и всички българи извън пределите на Княжеството
Един отбор е на света, завинаги в нашите сърца...
За нас е Той религия...
За нас е Той религия...
Converse написа:Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.
Ако искаш да разбереш нещо повече за песента и събитията от това време трябва да посетиш село Бръшлян, малко преди Малко Търново е, там са паметните плочи на убитите Пано Ангелов и Никола Равашола. В местния музей ще те запознаят в подробности с всички събития от това време, а и ще научиш и видиш още много интересни неща. Мястото, освен заредено с много история е и архитектурен паметник, а природата е също много красива. Баба ми е от това село, а най-популярният изпълнител на песента - Сава Попсавов ми е роднина, също родом от селото.
Иначе, за химн на Странджа, всичко е малко наредено, защото в Странджа почти всяко село има свои песни и дори за неспециалист като мен е явна голямата разлика в музиката, изпълненията и т.н. Лично на мен много повече ми харесват песните от северна Странджа (ако така може да се нарече), отколкото от селата около Малко Търново. Харесвам много някои родопски, македонски, добруджански и от други фолклорни области песни, но автентичните странджански песни са нещо вълшебно.
Браво! Сава Попсавов и химна на Странджа!
Родът на баба ми по майчина линия са бежанци(не изселници, а бежанци)от Лозенград! Там в паниката изоставят голяма къща с голям двор, лозя, ниви...
Както и да е...описано е от дядовците ми в архивите...чакаме вече 100 години справедливост! Един професора Димитров захапа наскоро темата...ше видим какво ще стане...Поне на държавно ниво да се спазари нещо сериозно...ние че нищо нема вземеме
)) нямаме илюзии.
Между другото...песента е по мелодия на стара арменска песен...В нашият вариант се възпява днешното село-герой Бръшлян, тогавашното Сърмашик и героите от борбата Паньо и Равашола! Селото днес си е наше...поне това сме успели да направим...Поздрав за всички Тракийци! Разбира се и тази година сме пак на Петрова нива! Поне това ни остава!
О, Сърмошик знаме ново
на Тракийска Свобода!
Родът на баба ми по майчина линия са бежанци(не изселници, а бежанци)от Лозенград! Там в паниката изоставят голяма къща с голям двор, лозя, ниви...
Както и да е...описано е от дядовците ми в архивите...чакаме вече 100 години справедливост! Един професора Димитров захапа наскоро темата...ше видим какво ще стане...Поне на държавно ниво да се спазари нещо сериозно...ние че нищо нема вземеме

Между другото...песента е по мелодия на стара арменска песен...В нашият вариант се възпява днешното село-герой Бръшлян, тогавашното Сърмашик и героите от борбата Паньо и Равашола! Селото днес си е наше...поне това сме успели да направим...Поздрав за всички Тракийци! Разбира се и тази година сме пак на Петрова нива! Поне това ни остава!
О, Сърмошик знаме ново
на Тракийска Свобода!
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8
pas написа:Converse написа:Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.
Ако искаш да разбереш нещо повече за песента и събитията от това време трябва да посетиш село Бръшлян, малко преди Малко Търново е, там са паметните плочи на убитите Пано Ангелов и Никола Равашола. В местния музей ще те запознаят в подробности с всички събития от това време, а и ще научиш и видиш още много интересни неща. Мястото, освен заредено с много история е и архитектурен паметник, а природата е също много красива. Баба ми е от това село, а най-популярният изпълнител на песента - Сава Попсавов ми е роднина, също родом от селото.
Иначе, за химн на Странджа, всичко е малко наредено, защото в Странджа почти всяко село има свои песни и дори за неспециалист като мен е явна голямата разлика в музиката, изпълненията и т.н. Лично на мен много повече ми харесват песните от северна Странджа (ако така може да се нарече), отколкото от селата около Малко Търново. Харесвам много някои родопски, македонски, добруджански и от други фолклорни области песни, но автентичните странджански песни са нещо вълшебно.
Ходил съм в Бръшлян преди години, както и в килийното училище, посетих музея и всички забележителности.

[center]
[/center]

- ROSONERA1899
- Контакти:
Това е велика песен ! Наздраве на всички Българи и успех на Акулите в Сливен и на Отбора на народа в Ловеч 

- Странджата
- Контакти:
Гледай "Чия е тази песен" - документален филм на Адела Пеева. И иди в Албания, където ще чуеш мелодията на "Хубава си , моя горо" като в албанска народна песен. Иначе темата е хубава - песента е чудесна, ама така звучи и по време на тържеставата за превземането на Константинопол от османците ( пее се като химн на османските войски)....Кога и как е станала част от нашето самосъзнание, по какъв път - това са неща, които съм любопитен да узная. Кой запръв път е запял тази песен на Балканите, кой и защо после е заимствал ...
Ходил съм 3 пъти и пак ще ходя,тези места са просто вълнуващи,карайки те никога да не ги забравяш,чрез своята красота