Химнът на Странджа - Ясен месец

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
gin
Контакти:

Re: Химнът на Странджа - Ясен месец

Мнениеот gin » 12 мар 2010 23:53

това е една от песните, на които винаги се просълзявам наред с химна, шуми марица и тих бял дунав.похвално е, че е създадена темата.преди няколко години се разгоря един спор чия е песента- от странджа до босна и херцеговина викаха, че е тяхна. истината си е една- с тази песен България стене за Одринска Тракия и всички българи извън пределите на Княжеството
Един отбор е на света, завинаги в нашите сърца...
За нас е Той религия...

Потребителски аватар
pas
Контакти:

Мнениеот pas » 13 мар 2010 02:05

Converse написа:Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.

Ако искаш да разбереш нещо повече за песента и събитията от това време трябва да посетиш село Бръшлян, малко преди Малко Търново е, там са паметните плочи на убитите Пано Ангелов и Никола Равашола. В местния музей ще те запознаят в подробности с всички събития от това време, а и ще научиш и видиш още много интересни неща. Мястото, освен заредено с много история е и архитектурен паметник, а природата е също много красива. Баба ми е от това село, а най-популярният изпълнител на песента - Сава Попсавов ми е роднина, също родом от селото.

Иначе, за химн на Странджа, всичко е малко наредено, защото в Странджа почти всяко село има свои песни и дори за неспециалист като мен е явна голямата разлика в музиката, изпълненията и т.н. Лично на мен много повече ми харесват песните от северна Странджа (ако така може да се нарече), отколкото от селата около Малко Търново. Харесвам много някои родопски, македонски, добруджански и от други фолклорни области песни, но автентичните странджански песни са нещо вълшебно.

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 13 мар 2010 03:53

Браво! Сава Попсавов и химна на Странджа!
Родът на баба ми по майчина линия са бежанци(не изселници, а бежанци)от Лозенград! Там в паниката изоставят голяма къща с голям двор, лозя, ниви...
Както и да е...описано е от дядовците ми в архивите...чакаме вече 100 години справедливост! Един професора Димитров захапа наскоро темата...ше видим какво ще стане...Поне на държавно ниво да се спазари нещо сериозно...ние че нищо нема вземеме :))) нямаме илюзии.
Между другото...песента е по мелодия на стара арменска песен...В нашият вариант се възпява днешното село-герой Бръшлян, тогавашното Сърмашик и героите от борбата Паньо и Равашола! Селото днес си е наше...поне това сме успели да направим...Поздрав за всички Тракийци! Разбира се и тази година сме пак на Петрова нива! Поне това ни остава!

О, Сърмошик знаме ново
на Тракийска Свобода!
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 13 мар 2010 09:34

pas написа:
Converse написа:Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.

Ако искаш да разбереш нещо повече за песента и събитията от това време трябва да посетиш село Бръшлян, малко преди Малко Търново е, там са паметните плочи на убитите Пано Ангелов и Никола Равашола. В местния музей ще те запознаят в подробности с всички събития от това време, а и ще научиш и видиш още много интересни неща. Мястото, освен заредено с много история е и архитектурен паметник, а природата е също много красива. Баба ми е от това село, а най-популярният изпълнител на песента - Сава Попсавов ми е роднина, също родом от селото.

Иначе, за химн на Странджа, всичко е малко наредено, защото в Странджа почти всяко село има свои песни и дори за неспециалист като мен е явна голямата разлика в музиката, изпълненията и т.н. Лично на мен много повече ми харесват песните от северна Странджа (ако така може да се нарече), отколкото от селата около Малко Търново. Харесвам много някои родопски, македонски, добруджански и от други фолклорни области песни, но автентичните странджански песни са нещо вълшебно.

Ходил съм в Бръшлян преди години, както и в килийното училище, посетих музея и всички забележителности. ;)
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
ROSONERA1899
Контакти:

Мнениеот ROSONERA1899 » 13 мар 2010 09:41

Това е велика песен ! Наздраве на всички Българи и успех на Акулите в Сливен и на Отбора на народа в Ловеч :)

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 13 мар 2010 10:19

Гледай "Чия е тази песен" - документален филм на Адела Пеева. И иди в Албания, където ще чуеш мелодията на "Хубава си , моя горо" като в албанска народна песен. Иначе темата е хубава - песента е чудесна, ама така звучи и по време на тържеставата за превземането на Константинопол от османците ( пее се като химн на османските войски)....Кога и как е станала част от нашето самосъзнание, по какъв път - това са неща, които съм любопитен да узная. Кой запръв път е запял тази песен на Балканите, кой и защо после е заимствал ...

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Мнениеот _RoKi_ » 13 мар 2010 13:53

Ходил съм 3 пъти и пак ще ходя,тези места са просто вълнуващи,карайки те никога да не ги забравяш,чрез своята красота ;) ;)

Върни се в “Свободна зона”