А защо със злоба?!?

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
moonlight
Контакти:

А защо със злоба?!?

Мнениеот moonlight » 13 мар 2010 01:36

В последните няколко дни нашия любим форум се изпълни със злоба. Тя няма цвят, присъща е за феновете на всички отбори, без изключения! Който не вярва, може да направи справка в последните по-активни теми(най- пресен пример- темата за програмата на ЦСКА и Черно Море.) Аз не писах през тези няколко дни. Не искам да участвам в подобни теми :x
Много от Вас ще сметнат моята тема за безсмислена. Аз обаче не мисля така, затова я пускам! Ще Ви разкажа една случка от днес. Аз съм от град Пловдив, фен на Левски.(темата за това, дали трябва да съм от отбор от друг град е прекалено сложна и не искам да се въвличам в нея, поне не и днес)Прибирах се от училище заедно с един приятел. Той е ботевистче, играе в школата.Говорехме за юбилея, школата, Христолов и още нещо :mrgreen: Вървяхме си по улицата и срещу нас се приближиха две наши съученички. Не знам от кой клас са, нямам си идея как се казват, но знам че учим в едно училище, защото се засичаме редовно. Едното от момичета беше с шалче на Ботев.Минахме покрай тях и някак си несъзнателно двамата извикахме почти едновременно по едно АЙ КАНАРИ! Тя ни се усмихна и продължи по своя път, както и ние! В този момент аз осъзнах истинската цена на тази игра. Да ражда усмивки! В този момент не ми пукаше, че тя е ботевистка, а аз левскар. Интересуваше ме само, че сме фенове на тази велика игра! И си зададох въпроса защо трябва да се държим злобно един към друг, след като може да се наслаждаваме заедно на това удоволствие?!? И си отговорих, сам за себе си! Защото сме в България! А кой ако не ние, има сили да промени това?!
П.С. Не знам дали това е правилния раздел. Нямах си на идея къде да я пусна, но реших, че тук ще е най-уместно.

Потребителски аватар
maximalniq
Контакти:

Re: А защо с злоба?!?

Мнениеот maximalniq » 13 мар 2010 02:47

Българска работа... Когато се регистрирах в този форум ми направо впечетление толерантоността в него,но малко по малко и тя си отива... :)
Изображение

Потребителски аватар
acmilan
Контакти:

Мнениеот acmilan » 13 мар 2010 02:52

Поздравления към автора за темата!Пич,злобата е навсякъде и е уникална по силата си.Прав си,че няма цвят,бих добавил,че няма и пол,възраст,не се спира пред нищо и преобладава в нашата мила родна страна.Жалко,но факт...
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

Потребителски аватар
acmilan
Контакти:

Мнениеот acmilan » 13 мар 2010 02:54

maximalniq написа:Българска работа... Когато се регистрирах в този форум ми направо впечетление толерантоността в него,но малко по малко и тя си отива... :)

Именно заради толерантността и липсата на простащина тук,аз пиша само в този форум.За съжаление обаче,в последно време нещата не вървят на добре и простотията се е позасилила,а,както сам казваш,толерантността си отива малко по малко...
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

viroglav
Контакти:

Мнениеот viroglav » 13 мар 2010 03:28

Добре си го задал въпроса - а защо със злоба ? Отговора е толкова прост , че се чудя как не си се сетил да си го дадеш сам ... Отвори два , три произволни спортни сайта и прочети футболните коментари за няколко различни български отбора и ще разбереш колко различен е аршинът с който се мери и от къде идва желанието да бъдат разделяни феновете по цветове. Утре отвори същите сайтове и ще установиш , че всичко хубаво прочетено вчера вече е лошо , а всичко лошо е станало просто прекрасно. Прилага се старата , колкото света максима - разделяй и владей , а също така , че в мътни води се ловят големите риби. Как да обясниш на един тинейджър на 15 - 20 години , че не всичко , което се пише е истина. Затова медиите са една от властите. Защото от там идва всичко. Кокто можеш от един човек да направиш герой на деня незаслужено , така можеш и да го съсипеш за минута време. Държава , в която медиите определят морала и съзнанието на хората и ги експлоатират , както дявола евангелието просто няма шанс в съвременния свят. От там идват всичките бели и за футбола и за спорта ни въобще. Журналистът трябва да е коректив на властта , а не неин пазител. Той трябва да съобщава новините такива , каквито са , а не да ги съчинява и интерпретира , за да угоди някому ... Това е отговора ми на този "сложен" въпрос ... ;)

Потребителски аватар
medenka
Контакти:

Мнениеот medenka » 13 мар 2010 04:33

Едното от момичета беше с шалче на Ботев.Минахме покрай тях и някак си несъзнателно двамата извикахме почти едновременно по едно АЙ КАНАРИ! Тя ни се усмихна и продължи по своя път, както и ние!

Темата ти е много на място, браво. Зарадвах се, че един малд човек е видял за себе си как с добро чуство, може да извикаш усмивка. Това е пътят. Колкото повече хора го осъзнаят, токлова по-добре за цялото общество. От такива, дребни на вид жестове, може да спечелим всички. Великите дела не се случват всеки ден, но е добре човек да опитва в ежедневието си, да прави малките неща по велик начин. :idea:

Злобата и завистта тровят и разяждат отвътре. Негативизмът е път, който не води до никъде.

:)

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Мнениеот marmi52 » 13 мар 2010 05:32

:mrgreen:

Злобата я има и ще става все по-голяма, защото светът, в който живеем е такъв. Системата е материалистична. Това е причината. Духовното остава на заден план, а парите, властта и материалното като цяло са водещи.
Спортът и в частност футболът са отражение на останалото ни ежедневие. Не може навсякъде наоколо да има злоба и завист, а като влезеш в спортните форуми да цари хармония и разбирателство. Просто няма как да стане.
За съжаление светът, в който живеем е агресивен, а не духовен и морален.
Не си мисли, че злобата и завистта са български патент. Има ги навсякъде. Разликата е в това, че в "цивилизования" Запад и отвъд Океана те са прикрити с лицемерие и фалшиви усмивки.
Вярно, у нас като че ли завистта е по-голяма, но и тя си има естествено обяснение. За мен то е в голямата измама, в която участвахме през последните 20 години. Едни хора без да са заслужили с нищо забогатяха на гърба на други, които обедняха. При това забогателите повтарям - не го заслужиха с нищо ! Просто бяха избрани ...
И накрая една приятелска забележка : оправи си заглавието ! Пише се: "А защо сЪС злоба ?!? " Виждам, че си интелигентно момче и предполагам, че знаеш, че когато следващата дума започва с буквите "с" или "з" се пише "със" ... ;)
Иначе идеята в написаното е хубава, но за мен няма как да се осъществи ... Няма как да бъдем по-добри в съвременния свят за съжаление !
Както Маркс беше казал : "Битието определя съзнанието" .... 8-)
Няма как да накараш един народ, който вече 20 години е на ръба на оцеляването да бъде мил, благ и усмихнат ... Освен, ако не се е смахнал напълно и да се радва на собственото си нещастие и беднотия ... ;)
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

Потребителски аватар
Lyubooo
Контакти:

Мнениеот Lyubooo » 13 мар 2010 07:53

пич, хубава тема!
това, което е станало в историята ти, показва, че българина е готин и добър човек и най-вече - толерантен!!!
но както каза един колега по-нагоре, последните 20 години, ни накараха да се свием и да се озлобим!
това даде почва на стадионите да поникнат плевели, които държавата и БФС нямат желание да изкоренят!
тези плевели са абсолютно крайни в подкрепата си към своя отбор, че чак са готови да убиват!!!
и по света има такива плевели, не е само при нас! Англия е пример как се изкореняват плевели!
а изкореним ли ги, на стадионите ще настъпи истинска пролет, пълноцветна и уханна!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
msm
Контакти:

Re: А защо със злоба?!?

Мнениеот msm » 13 мар 2010 09:57

Защо ли? Ами защото от няколко дни започнаха мачовете. Иначе, готините хора тук се разделиха по цветове на любимите си отбори и се започнаха споровете. Само за два кръга, се случиха доста неща които провокираха фенщината във всички привърженици. Действията или бездействията на футболисти, треньори, собственици, съдии и журналисти провокираха "струните" на злобата и зависта. Едни и същи събития, погледнати през погледа на различни по цвят фенове, изглеждат съвсем различни. А, повлияни от пристрастията си, не можем да стигнем до единомислие и неизбежно се стига до конфликти. Просто няма начин да не е така. За мен споровете не са проблем, но определени обиди, епитети и вулгарности, със сигурност не са ми приятни. За това искам да помоля всички които пишат тук, да водим спорове но в рамките на благоприличието . Без псувни, без изопачени имена или директни нападки. Помнете , че няма как всички да сме еднакви и да мислим по един и същи начин. Но, можем поне да уважим чуждото мнение, независимо от това дали сме съгласни или не.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: А защо със злоба?!?

Мнениеот Странджата » 13 мар 2010 10:09

Според мене да се обяснява злобата по форумите, в пресата и живота с последните 20 години е да се впряга каруцата пред коня. Аз не искам да връщам темата към онова, за което още Петър Мутафчиев е писал за завистта и нейните корени ( злобата е от същи формат). Нещата са според мене свързани не със социалния статус - има много бедни хора, които не са злобни и са добри, както и обратното, а с моралните ценности, които изповядва обществото. Кажете ми къде добротата е герой в наше време, в коя медия, в коя част от публичното пространство. Спомнете си чудесния филм ( и книгата също) "Балада за Георг Хених". И сега това, за което пиша - даже и в тази чудесна тема се намери веднага рептил, човекоподобно. И задавам въпроса не е ли възможно поне подобна тема да събере еднаквомислещи хора, които да не са подложени на провокации и натиск. Не може ли тази тема да остане постоянна, в която да коментираме за нашите отбори без злоба, просто от любов към тях, към играта и от уважение към съперниците, защото футбол на една врата с един отбор никой не гледа, нали?
Може ли Гонг да покаже, че изповядва други ценности в сравнение с останалите спортни медии като създаде условия за наистина човешко общуване на хора, които харесват едно и също - футболът. И са добри.
П.С. Може би с това трябваше да започна - благодаря на това младо момче, което преживява нещата от живота по този човешки начин. Колкото за гражданина Макаренко... не, не си струва. Да е жив и здрав!

Върни се в “Футбол - България”