Без цензура!
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
-
Bet_Expert
- Контакти:
Re: Без цензура!
TristaNNN написа:BRF написа:Ако мога да дам съвет ,бих казал че първите две крачки са много важни.
Първо да не си купува човек нещо само защото е модерно ,като да речем новия Ай фон!Телфон се купува при нужда и аз примерно ако се налага да взема сега при нужда,бех взел Ай фон 15!... юо!
Мъдри слова, чиято важност е силно натъртена под формата на притчи в книжка 1, в контекста на спестовните и инвестиционни навици.
Ще споделя нещо от личната си практика, което работи добре за мен и семейството ми: промоциите на веригите. НЕ НАЛАГАМ мнение и не карам никого да го прави насила.
Някъде покрай пандмията съвсем случайно установих, че ако пазарувам предимно на промоции от веригите, то спестявам около 20-50 лв. седмично, които с течение на времето и инфлацията, както и порастващите деца, вече гонят 40-100 лв. на седмица. Например: пускат сирене Маджа-в на промоция - бой 3-4 буци. Пускат от моя шампоан - бам 3-4 шишета, и така с всичко, което се потребява и консумира у дома.
Ще каже някой - Ама то нали си губиш времето да гледаш брошури онлайн и да си правиш списък. Няма проблем за мен - мога да отделя 10-15 минути на седмица, ако това ми пести 40-100 лева.
Пак на въпроса с времето - Ама не губя ли време да обикалям веригите. Зависи от гледната точка. За мен това е разходка навън, след като кажи-речи цял ден съм пред лаптопи и монитори. Освен това като се натоваря с големите торби и умишлено забързвам крачка, с цел леко кардио със затруднения. Нещо кат' бегом с пълно бойно в казармата, но в по-лека форма. :mrgreen:
Още по-забавната част: торбите за пазаруване. Изумявам се как хора, които живеят от заплата до заплата, всеки път си купуват торбички за по 30-50 с' тинки, които после изхвърлят. Ако аз го правя, то може би на седмица ще давам по около 5 лева за торбички. Ползвам едни яки, многократни, които си избиват инвестицията с няколко пазарувания.
Смях, не смях, да смятаме ли приблизително колко парици спестявам само от тези два примера на месец? А на година? И къде отиват те - даааа, във финансово-инвестиционни инструменти. :)
Това прозрение от горния пример ми дойде дни след като бях прочел книжката "Богат татко, беден татко" на Р. Кийосаки
Затова препоръчвам четенето и самоусъвършенстването. :geek:
Всеки ден на касите виждам баламурници, които за 2 млека купуват пликчета/торбички.
Всеки ден е това!
А има готови с щампи, от плат, за 2 лв, купуваш 5 такива и ги ползваш с години, переш си ги, чисти са ти и т.н.
Най-много пари се харчат за УЖ дребни разходи.
Ама накрая на годината като теглиш чертата колко си дал за торбички на касата, за стоки БЕЗ промоция(щото видиш ли нямаш време да проверяваш цени) и за куп други такива глупости, се оказва, че една заплата е отишла на вятъра.
А после чакаме шефът да даде 13-та за Коледа.
Пък ние с лека ръка и от глупост сме зачеркнали 12-тата.
Така, че казано кратко - ИМАШ ПРАВО!
Моят опит е показал същото.
-
Bet_Expert
- Контакти:
ananas написа:Сериозно ли някой има нужда от книги, за да знае да не си купува излишни глезотии? Торбички, айфони, промоции. Хората, които не разбират сами подобни неща, надали биха взели да ги правят и след 50 прочетени книги.
Книги за инвестиране, а не за промоции и айфони.
Идеята на темата е за правилно инвестиране на спестяванията, за да ни носят доходност и да не ги изяжда инфлацията.
-
Bet_Expert
- Контакти:
Тристан, а защо не я продадеш тази земя?
Аз моята я продадох.
Минах по абсолютно същият път.
И е в абсолютно същия регион като твоята.
Нерви, документи, разправии с роднини, ходене по поземлени комисии, скици, решения, удост. за наследници(при което излязоха още 20 наследника на въпросния прадядо с 3 брака и безброй деца).
Лъжат с рентата, къде платили, къде не, пък се полагало олио, ама нямали, ела утре.
Нищо, че си минал 150 км в едната посока.
Накрая ми писна и продадох всичко!
На село злато да има, подмини го и отиди в града - мисъл, която чух в казармата и до днес си я спазвам.
И разбира се, скандали и влошени отношения с всички роднини за 2 педички земя.
Аааа, пропуснах, и се ходи през няколко години да подписваш анекс към договора, за да продължиш да получаваш смешната им рента.
Та затова продажба и сбогом на тези земеделски земи.
Е оттогава вече няколко години нито се вълнувам от ренти, нито от земи, нито от цени.
Каквото - такова.
И живея спокойно.
Това е моят опит с тези земеделски кооперации.
Имай предвид, че в Плевенско има жесток проблем с водата, и напояване на ниви вече забрави, така, че и реколтите няма да са каквито бяха, съответно и рентите надали ще се вдигнат с времето.
Абе, актив си е земята, но има тооооолкова много тичане, бумащина и разправии, че не си заслужава.
Поне според мен.
Аз моята я продадох.
Минах по абсолютно същият път.
И е в абсолютно същия регион като твоята.
Нерви, документи, разправии с роднини, ходене по поземлени комисии, скици, решения, удост. за наследници(при което излязоха още 20 наследника на въпросния прадядо с 3 брака и безброй деца).
Лъжат с рентата, къде платили, къде не, пък се полагало олио, ама нямали, ела утре.
Нищо, че си минал 150 км в едната посока.
Накрая ми писна и продадох всичко!
На село злато да има, подмини го и отиди в града - мисъл, която чух в казармата и до днес си я спазвам.
И разбира се, скандали и влошени отношения с всички роднини за 2 педички земя.
Аааа, пропуснах, и се ходи през няколко години да подписваш анекс към договора, за да продължиш да получаваш смешната им рента.
Та затова продажба и сбогом на тези земеделски земи.
Е оттогава вече няколко години нито се вълнувам от ренти, нито от земи, нито от цени.
Каквото - такова.
И живея спокойно.
Това е моят опит с тези земеделски кооперации.
Имай предвид, че в Плевенско има жесток проблем с водата, и напояване на ниви вече забрави, така, че и реколтите няма да са каквито бяха, съответно и рентите надали ще се вдигнат с времето.
Абе, актив си е земята, но има тооооолкова много тичане, бумащина и разправии, че не си заслужава.
Поне според мен.
- Drunken_Master
- Контакти:
Новия май е старият Пуйол... 
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
- obi4am_pirin
- Контакти:
damyanov1963:
Ами според нашата черга си е успех.
Кои сме ние, даже не се и доближаваме до средноевропейските отбори, та да имаме претенции
Ами според нашата черга си е успех.
Кои сме ние, даже не се и доближаваме до средноевропейските отбори, та да имаме претенции
Bet_Expert написа:....
Много добре го обясни, аз гледах подкаст с участието на Макс и той каза абсолютно същото.
....
Maгърдич (Макс) Баклаян също е нелош извор на безплатно Ютуб ограмотяване, що касае темите за спестявания и инвестиции. Добре си се ориентирал към неговото съдържание.
[offtopic]
[/offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
TristaNNN написа:BRF написа:Ако мога да дам съвет ,бих казал че първите две крачки са много важни.
Първо да не си купува човек нещо само защото е модерно ,като да речем новия Ай фон!Телфон се купува при нужда и аз примерно ако се налага да взема сега при нужда,бех взел Ай фон 15!... юо!
Мъдри слова, чиято важност е силно натъртена под формата на притчи в книжка 1, в контекста на спестовните и инвестиционни навици.
Ще споделя нещо от личната си практика, което работи добре за мен и семейството ми: промоциите на веригите. НЕ НАЛАГАМ мнение и не карам никого да го прави насила.
Някъде покрай пандмията съвсем случайно установих, че ако пазарувам предимно на промоции от веригите, то спестявам около 20-50 лв. седмично, които с течение на времето и инфлацията, както и порастващите деца, вече гонят 40-100 лв. на седмица. Например: пускат сирене Маджа-в на промоция - бой 3-4 буци. Пускат от моя шампоан - бам 3-4 шишета, и така с всичко, което се потребява и консумира у дома.
Ще каже някой - Ама то нали си губиш времето да гледаш брошури онлайн и да си правиш списък. Няма проблем за мен - мога да отделя 10-15 минути на седмица, ако това ми пести 40-100 лева.
Пак на въпроса с времето - Ама не губя ли време да обикалям веригите. Зависи от гледната точка. За мен това е разходка навън, след като кажи-речи цял ден съм пред лаптопи и монитори. Освен това като се натоваря с големите торби и умишлено забързвам крачка, с цел леко кардио със затруднения. Нещо кат' бегом с пълно бойно в казармата, но в по-лека форма. :mrgreen:
Още по-забавната част: торбите за пазаруване. Изумявам се как хора, които живеят от заплата до заплата, всеки път си купуват торбички за по 30-50 с' тинки, които после изхвърлят. Ако аз го правя, то може би на седмица ще давам по около 5 лева за торбички. Ползвам едни яки, многократни, които си избиват инвестицията с няколко пазарувания.
Смях, не смях, да смятаме ли приблизително колко парици спестявам само от тези два примера на месец? А на година? И къде отиват те - даааа, във финансово-инвестиционни инструменти. :)
Това прозрение от горния пример ми дойде дни след като бях прочел книжката "Богат татко, беден татко" на Р. Кийосаки
Затова препоръчвам четенето и самоусъвършенстването. :geek:
Да,да много точни примери!Това с пазаруването във верига със списък от нужни неща прегледано предварително си е топ изпълнение!Торбичките наистина са грешни пари и аз винаги съм уважавал спестените 50ст ,което не ми ппречи като ходих миналия месец в Аржентина и Бразилия да си посетя топ ресторанти и да си изживея нещата на макс!
Ти препоръчваш книги,което смятам за ок,макар да не съм прочел нито една такава!Както се казва уча се по трудния начин като анализирам нещата и това води до забавяне на нещата с доста години!
Имаме нужда като общество да се учим за парите,даже това го смятам за най-тежкото наседство от комунизма!От много години водим този"спор" с жена ми дали имаме нужда от собствен апартамент или да живеем където преценим и да сменяма мястото при лоши стечения на обстоятелствата!За мое щастие тя спечели този спор и преди 6-7 години сменихме апартамента с по-голям и на много по хубаво място и сега стойността му за тези години нарастна с около 120%!
- Странджата
- Контакти:
Не може да си пестелив, ако не си трудолюбив. Пестеливият знае колко труд му струват стотинките.
Имам си записани приложенията на всички достъпни с колелото вериги. В сряда вечер в телефончето си записвам кое какво по магазините през седмицата. В промоция купувам колкото дават. Обикновено стига да следващата промоция, а и за повече.
Жилище си купих благодарение на инвестиционни фондове, макар че изпуснах времето да си продам акциите и въпреки че загубих около 60% от печалбата си. Ако си бях купил с по-голям ипотека и си бях оставил акциите, сега може би щях да си щракам с пръсти, но не съжалявам и не смятам, че животът ми е минал в бедност, макар че е започнал в соц.мизерия.... И все пак лично се оценявам като вредно мързелив....
Имам си записани приложенията на всички достъпни с колелото вериги. В сряда вечер в телефончето си записвам кое какво по магазините през седмицата. В промоция купувам колкото дават. Обикновено стига да следващата промоция, а и за повече.
Жилище си купих благодарение на инвестиционни фондове, макар че изпуснах времето да си продам акциите и въпреки че загубих около 60% от печалбата си. Ако си бях купил с по-голям ипотека и си бях оставил акциите, сега може би щях да си щракам с пръсти, но не съжалявам и не смятам, че животът ми е минал в бедност, макар че е започнал в соц.мизерия.... И все пак лично се оценявам като вредно мързелив....