Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

4x4
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот 4x4 » 12 ное 2025 23:50

Пускай циците
Не мога да им чета всичките чаршафи тука на инвеститорите
CSKA SOFIA - THE EUROCHAMPIONS KILLER

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 00:21

4x4 написа:Пускай циците

Пич, цици има навсякъде!
Но някой да те научи как да си увеличиш парите умно и да ги предпазиш от инфлацията е безценно.
Вместо да зяпаме коври, дай малко да се ограмотим, че половин Бг(и то все млади хора) е затънала в бързи кредити. Възможно най-лошият вид кредит. После ще искат след години да обявят личен фалит и ще ги влачат ЧСИ-та до гроб.
Призовавам темата на Делянски, Тристан и останалите да се подхранва често с нови материали.
Стига с тоя тъп, селски футбол.
Ясно е, че нашите клубове никога няма да станат Реал, Байерн или Челси.
И всъщност една от причините е пак ФИНАНСОВАТА НЕГРАМОТНОСТ на собствениците.
Уверявам ви, никой няма загуба от това да попрочете и да разбере къде и как може да инвестира парите си, за да осигури на себе си и близките си по-добър живот.
Браво на Тристан и Делянски!

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 00:25

vlong написа:Бет експерт, това с охлювите ме развесели.
Има и други такива примери, които ми дойдоха наум.

Ти се смееш, Владе, ама хора с по-скромни възможности в провинцията, си изкарват прилични пари от охлюви и така не само си изхранват семействата, но си имат и един безрисков допълнителен доход.
Ако човек не е алчен, парите, които се печелят на година никак не са лоши.

4x4
Контакти:

Мнениеот 4x4 » 13 ное 2025 00:57

Bet_Expert написа:

Пич, цици има навсякъде!
Но някой да те научи как да си увеличиш парите умно и да ги предпазиш от инфлацията е безценно.
Вместо да зяпаме коври, дай малко да се ограмотим, че половин Бг(и то все млади хора) е затънала в бързи кредити. Възможно най-лошият вид кредит. После ще искат след години да обявят личен фалит и ще ги влачат ЧСИ-та до гроб.
Призовавам темата на Делянски, Тристан и останалите да се подхранва често с нови материали.
Уверявам ви, никой няма загуба от това да попрочете и да разбере къде и как може да инвестира парите си, за да осигури на себе си и близките си по-добър живот.

Безценно да! Благодаря!
Ама да пускат и цици от време на време
Няма цял живот да инвестирам :-)
CSKA SOFIA - THE EUROCHAMPIONS KILLER

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:04

TristaNNN написа:
vlong написа:И на мен ми направи впечатление, чеДелянски споменава 10%лихва,всяка година, като нещо сигурно. То така, ако беше, ехее

Toва, за което той говори, е 10% средногодишна възвръщаемост за срок от 100 години.
Става дума за американския индекс S&P 500.
Примерно, през изминалата 2024 година е имал възвръщаемост от 23.3%
Но пък през 2022 е била отрицателна - 19.4%
Идеята на стратегията, която ви подсказва, е, че когато инвестираш постоянно за пероид от 20 години, например, ще хванеш и високи и ниски нива, но в крайна сметка имаш средногодишна възвръщаемост и това трябва да те интересува в края на периода.

Много добре го обясни, аз гледах подкаст с участието на Макс и той каза абсолютно същото.
Че се гледа възвръщаемостта в края на периода, защото, ако си търпелив и разумен просто няма как да сгрешиш с инвестиция в S&P 500.
Каза, че това е най-най-простата инвестиция за начинаещи.

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:10

4x4 написа:
Bet_Expert написа:

Пич, цици има навсякъде!

Безценно да! Благодаря!
Ама да пускат и цици от време на време
Няма цял живот да инвестирам :-)

Е то има и живот без инвестиции, ама това означава бачкане здраво.
А при инвестициите парите ти работят за теб дори когато спиш и ти носят доходност.
С важното условие - в дългосрочен план!
А не за 1 нощ.
Пък и циците, които искаш, ако ги искаш на живо, а не само на картинка, пак трябват пари.
А парите идват с инвестиране.:))

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:14

delqnski47 написа:
Bet_Expert написа:Продължавам да твърдя, че дискусията за инвестиции и финансов ръст не трябва да спира, за да може всеки в Без цензура да я види.

От футболни теми в това аматьорско първенство и този скопен национален отбор няма смисъл.
100 пъти е по-добре хората да са финансово грамотни и знаещи, отколкото да пишат за говеда, буфери, припоци, еклери и т.н.
Поздравления за Тристан и другите инициатори по темата!

Малко вдигнахме нивото на темата :geek:
Тъй като всичко изглежда като каша просто виж на Тристанеца коментара, дето е изредил едни много много стойносни книжки. Гледам, че си първия, който проявява сериозен интерес т.е. имаше полза с Тристан да си загубим времето. :lol: Така че като видиш коментара му по назад и след време се похвалиш, че си прочел нещо от тях и си се запалил, ще съм много радостен.
Лично аз ще ти препоръчам да почнеш с ''Как да инвестирам като нищо не инвестирам'' :)

Много ти благодаря, потърсих книжките и следя подкасти по темата с компетентни гости.
Струват си дружните ви усилия с Тристан.
Защото прост народ, затънал в дългове, е най-лошото, което може да се случи на България.
Благодаря за цялата информация още веднъж и ще следя с интерес темата ви.

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:22

DoSomethingDifferent написа:
miro_rz написа:
DoSomethingDifferent написа:
miro_rz написа:
W84me написа:
miro_rz написа:Запишете за по още едно висше в Стопанския в Свищов, че нещо издишате.

Коча ли ще идва? Тогава вече ще им се стъжни...

Аз съм с две ръце за конкуренцията. Тука трябва да стане като в Португалия или Нидерландия. 3 коня е Ок!

И аз съм съгласен, дори няма да е лошо да има четирима претенденти за титлата в група от десет отбора и четирима, които да се борят да не изпаднат. Звучи много добре, но едва ли ще стане.

И да, и не.
Ако впрочем са 10 отбора и 5 са от София, 2 от Пловдив и ще спрем футбола в провинцията. Градове като Русе, ВТ, Враца ще страдат. Навярно ще вдигнем нивото, но това в Б ще е трагично както сега!

А какво пречи във Враца или Русе да се направи това, което стана в Разград, и да си играят в А група? Иначе да си живуркат, както сега, без стадиони, бази и т.н., в Б група, не виждам голям смисъл. Нищо че са, както казваш, „футболни центрове“.

П.П.
Аз не смятам, както неутралният колега, че нови стадиони и бази са без значение спрямо силен отбор. Напротив, мисля точно обратното. А фактът, че не се сещам за силен отбор без хубав стадион и модерна база, го доказва. В този ред на мисли, нека в А група играят само отбори, които имат модерни стадиони и бази, така според мен ще се вдигнат както качеството, така и посещаемостта.

Махаме ст.Славия, ст.Локомотив, махаме и Хр.Ботев във Враца, махаме и Тича, махаме и Коритото, махаме и ст.Огоста в Монтана, махаме и ст.Берое в СтЗ, ЦСКА и Септември пък въобще нямат собствени стадиони.
И по принципа КОЙТО ИМА МОДЕРЕН СТАДИОН И БАЗА, САМО ТОЙ ДА ИГРАЕ В ПЪРВА ЛИГА, се оказва, че в Първа Лига трябва да играят Ботев Пд, Локо Пд, Лудогорец и Левски. Като за стадиона на Лаута има доста условности.
Но според твоя критерий Първа Лига трябвя да се състои от точно 4 отбора.
Да, на ЦСКА им строят, но не е готов, а Васил Левски е всичко друго, но не и модерен стадион.
Даже на ЦСКА 1948 стадионът в Бистрица не покрива този критерий.
Такъв ни е футболът - 4 отбореца преко сили стават за Първа Лига, ако съдим по стадионите им.

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:33

NOMER14 написа:Манолов,
Имаше една ревизирана поговорка - Ни питай старило! Ни питай Патило! Питай платило. Затова ти вярвам. Хубаво, че спомена позабравената дума Капацитет, щото напоследък ни се пробутва измишльотината Експерт (обикновено дилетанти по дадена тема, но с хоби по нея). Бях писал тук, че една сутрин във фирмата ни всички секретарки станаха експерти по нещо.

Хммм, това ще го запомня.
Поздрави от един дилетант :)
Влизаш твърдо с бутонките в глезена, но ок.
Такъв ти е стилът на "игра".

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 13 ное 2025 01:38

TristaNNN написа:За сведение на "сериозните капацитети", но най-вече на колегите, които все пак искат да научат нещо - конкретно да започнат от АБВ-то, както казвам, ще попетя, че по-назад в темата съм препоръчал 4 книжки.
От тях книжки 3 и 4 (за 2 не знам - нея изобщо не съм я чел, не ми беше нужна към момента на издаване, но я препоръчвам, защото познавам отлично стила и добрата практическа насоченост на автора) показват различни възможности за инвестиране на начинаещи, не само в пустия S&P 500 и не само следвайки стратегията за усредняване на доларовите разходи.
На пазара има множество борсови търгувани фондове и няколко стратегии за управление на инвестициите в тях.
Затова е силно препоръчително най-напред всеки да попрочете и да прецени САМ доколко упоменатите в "букварчето" стратегии, и най-вече кои от тях, са удачни за него. Избор има, не е като да няма.
Колкото до фактите, то подобни стъкмистики са ми любимите. Все едно слушам някой брокер на имоти, който, за да докаже, че инвестицията в "тухли" е най-най-най, хваща някакъв конкретен период от индекса (да речем удобни за тезата му Х години) и го приравнява с удобните за тезата му същи Х години. Леле, велико! Същите стъкмистики прилагат и дилърите на злато. Същите мога да приложа и аз, за да "докажа" нещо си. И какво точно ще докажа, на кого, след като така или иначе никой не може да предвиди бъдещето? Ма по тая логика, дай да не правим нищо ли?
Похилядвам вече, че е редно всеки да попрочете и сам да стигне до заключения, статистики и факти. Никого не искам да убеждавам в нищо, освен в едно - Най-добрата защита срещу риска, е познанието!

Последното ти изречение е велико!
Или казано иначе - Предупреденият е въоръжен(със знания).
Благодаря ти за това, което споделяш.
Има смисъл.

Върни се в “Левски”