Dust написа:..
Нещото което лично аз наблюдавам последно време е, че все повече се вълнуват върху каква сума ги осигуряват, защото добрата осигуровка неминуемо ще ти донесе и хубава пенсия.
....
Тук ще си позволя малко по-обстоен анализ, в подкрепа на това, което говорим с Делянски.
В Тикво-Пеева България аз не съм сигурен, че добрата осигуровка ще ти донесе много по-добра пенсия, макар че по-добрата осигуровка би значела повече пари за държавата от твоя джоб, докато работиш. Не е сигурно дали изобщо ще доживееш пенсия, ако не доживееш - парите, които си внасял цял живот остават за държавата. Това е във връзка с т.нар. Първи задължителен пенсионен стълб и без изобщо да коментирам инфлацията и вероятността мръсниците да направят някоя глупост с държавно-обществените пари за осигуряване.
Да видим какво става с Втори задължителен стълб. Там парите ти отиват най-общо казано във взаимни фондове, които аз лично приемам за по-сигурни от всеки един лев, който може да се контролира от Тикво-Пеевци. Проблемът тук е, че само заради таксите, парите, които си внасял да речем 30-40 години, сложното олихвяване е мааааалко ощетено и на практика, като му дойде време да пипнеш тия пари, ако доживееш изобщо, ще имаш пропуснати ползи от хиляди левове. (Смятал съм си моите с някакви средни стойности на заплатите през годините на база това, което получавам като извлечения от моя "Втори стълб"). Ако с времето ми увеличават заплатата/сменя работата за повече пари, то вече към на края на периода, ще имам пропуснати ползи от десетки хиляди левове. Това са много груби сметки, разбира се. Хубавото на Втория стълб е, че се унаследява (има една подробност след кой набор, но не е важна ако говорим за нас самите).
Това, което Делянски и аз ви подшушваме, всъщност може да послужи за целта и може да е своего рода доброволния Трети пенсионен стълб. С тая разлика, че има как да се научите да спестявате и управлявате сами парите си, за да не попаднете в сходен капан като на Втори задължителен пенсионен, при който неминуемо ще имате минимум хиляди левове пропуснати ползи. На практика, това, към което ви подтикват от телевизора за Трети доброволен пенсионен стълб, е да внасяте в разни инвестиционни/взаимни/спестовни/споделени/всякакви фондове (по дефиниция всички попадат в категорията mutual fund (взаимен фонд)) и разни брокерчета/банкерчета/посредничета да ви стрижат от такси (на пръв поглед 2-3% са нищо, но с времето и натрупването са много нещо).