Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот NOMER14 » 08 окт 2025 00:15

Въглероден двуокис. Какви са тия краварски термини?

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 08 окт 2025 00:16

Dust написа:В крайна сметка бълването на вредни емисии по един или друг начин трябва да се ограничат. Какъв ще е на-добрият начин за да няма сътресения аз не съм специалист в областта, но е факт, че настъпват сериозни климатични промени породени от тях.

Ако живееш в Гълъбово дали ще си на същото мнение, нищо че ТЕЦ-а дава прехрана на много хора в града. Не трябва да се гледа на събитията само от собствената камбанария ;)

Трябва? Трябва да се ползва това, което има пазар и цена. Нищо общо няма това с климатичните цикли.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 08 окт 2025 00:41

NOMER14 написа:Въглероден двуокис. Какви са тия краварски термини?

Какви кравари пък те гонят тебе? Оксид заменя окис през 70-те уж.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 08 окт 2025 07:21

Виж си учебниците.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 08 окт 2025 10:02

ReBorn1982 написа:Ох, Боже .... всичко ли трябва да ти обяснявам ??! ..... т.нар. "Зелена сделка" е обявила за враг на човечеството въглеродния диоксид (СО2) и цялата малоумна "битка" е ..... за да сме го намаляли .... врагът ОФИЦИАЛНО е въглеродният диоксид .... който НЕ Е ВРЕДНА ЕМИСИЯ !!!!

Всичко в норми не е вредно, кое не е ясното?
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 08 окт 2025 10:23

То много вредни неща има, но няма да е качим по магаретата за да живеем здравословно, бедно и нещастно.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 08 окт 2025 12:49

NOMER14 написа:Виж си учебниците.

Няма какво да ги гледам, аз съм го учил като оксид.

Мисълта ми е, че организацията, която изготвя терминологията е международна (включва и Русия), идеята за организацията първоначално е на германец, тъй че не на мене това за краварите ;)

Това е чатгпт-то:

Кратък отговор:
Терминът „окис“ постепенно е заменен с „оксид“ в България през 60-те и 70-те години на XX век, като официалната промяна в учебниците и научната литература се установява около 1970 г., в съответствие с международната химическа номенклатура на IUPAC.

По-подробно:
До средата на XX век в българската химическа литература и образование се използва думата „окис“.

През 1950–60-те години, когато България започва да се ориентира към унифициране на научната терминология с международните стандарти (IUPAC), постепенно започва въвеждането на латинизираните термини, включително „оксид“ вместо „окис“.

В учебниците по химия след 1968–1972 г. терминът „окис“ вече почти не се среща; официално се използва „оксид“.

Последните издания, в които масово се среща „окис“, са учебници и речници от 50-те години, например:

„Обща химия“ (1949 г.), проф. Георги Наджаков — използва „окис“;

„Неорганична химия“ (1971 г.), проф. Никола Обрешков — вече използва „оксид“.

Причина за промяната:
IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) препоръчва от 1940-те години насетне да се използва терминът oxide, произхождащ от латински oxygenium, вместо локални или остарели форми. Българската терминология е приведена в съответствие с тази норма в периода на модернизация на химическото образование (1960–1970 г.).

Иначе, доколкото разбирам, на български и двете форми са правилни, но в науката се използва оксид.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 08 окт 2025 13:02

Thsmith написа:То много вредни неща има, но няма да е качим по магаретата за да живеем здравословно, бедно и нещастно.

На този, ако му кажат да се върне в пещерата, няма и да чака втора покана ....

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 08 окт 2025 15:17

Thsmith написа:То много вредни неща има, но няма да е качим по магаретата за да живеем здравословно, бедно и нещастно.

Кой е казал, че трябва да се качваме на магарета? Относно щастието в живота за всеки човек това са различни неща. Твоето щастие се изразява в определени неща, за друг човек тези неща не му носят щастие, а други такива.
Има ли замърсяване има. Аз не съм от хората които заклеймяват, а винаги се опитвам да намеря баланс в ситуациите.
Нека си има ТЕЦ-ове и подобни, но какво правим в подобни случаи, защото при мен въздухът си е перфектен, но тези хора да страдат заради моят комфорт ли.

https://nova.bg/news/view/2025/10/07/51 ... %83%D1%85/
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 08 окт 2025 18:21

Dust написа:

Кой е казал, че трябва да се качваме на магарета? Относно щастието в живота за всеки човек това са различни неща. Твоето щастие се изразява в определени неща, за друг човек тези неща не му носят щастие, а други такива.
Има ли замърсяване има. Аз не съм от хората които заклеймяват, а винаги се опитвам да намеря баланс в ситуациите.
Нека си има ТЕЦ-ове и подобни, но какво правим в подобни случаи, защото при мен въздухът си е перфектен, но тези хора да страдат заради моят комфорт ли.

Слагаш един филтър на "тецъ" и не го облагаш с измислени данъци вместо това. Ако въпреки всичко въздуха не те устройва, сменяш населеното място, а не караш цяла държава да плаща такса рекет и ти да продължаваш да си дишаш същия въздух, но да е по скъпо за всички.

A.Pinochet[/center]

Върни се в “Свободна зона”