“НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!…”
Многобройните печатни издания от миналото столетие, както и предаванията и филмите по електронните медии, почти изчерпиха темата за приноса на Варна и на клубовете - предшественици на ПФК “Черно море” за развитието на популярната игра. Клубно пристрастни, много автори на писаното и показаното, обаче често тенденциозно подминаваха дати и събития, за да изтъкнат собствените си или достойнствата на своите организации.
Простено да им е!
Оставаме и днес снизходителни към насилието над историята, защото делото на радетелите на футболната магия от предците на ПФК “Черно море” не е свещ да я духнеш и да угасне. То е огън, който и днес гори в сърцата на хиляди варненци с обич, признателност, благодарност и готовност да се продължат славните традиции и по повод, на който многоуважаваният във футболния свят спортен журналист Климент Симеонов написа следното откровено признание: “Традицията, с която варненци винаги и с право са се гордели, откроява през ХХ век фигурите на изтъкнати радетели на футбола - деятели, треньори, състезатели и съдии, които правят чест и на цяла България.”
За да установим точната дата на създаването на БФК “Черно море” е необходимо да погледнем в "Енциклопедия на световния футбол" от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.
“Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата... Скоро след това е основан “Спортист” - Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България".
“Спортист” се обединява на 24 май 1914 г. със създаденото на 3 март 1913 г. дружество “Галата”, преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия - “Тича”. Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”.
03 03 1913-ЗА ЧЕСТТА НА ВАРНА!
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
- ralimavridov
- Контакти:
Re: 03 03 1913-ЗА ЧЕСТТА НА ВАРНА!
Честит 3 март на всички ! И честито на всички МОРЯЦИ !!!
-
- Контакти:
ЧЕСТИТО , макар и да съм от Сливен, аз съм студент във ВАРНА и определено подкрепям Ч.Море пред Спартак (кефят ме щото са мъжкари). Даже и през домакинство съм на ТИЧА
Аре, "мъжкарчето" да си вземеш бохчата и право у Сливен да подкрепяш Плешо. 

Що се дразните на факта,че човека пдкрепя Черно море поради някаква си причина?По тази логика,ако всеки от феновете на Левски и ЦСКА си отиде от където е,ще останат с по 7-8 хиляди привърженици,а Спартка въобще без такива,защото цифри под 500 не се броят.
Честит празник на всички Българи,и на всички моряци отделно заради датата която е приета за основоположна в клубната история.

,,Не ме вади без повод,не ме прибирай без слава"!
Честито и от мен на всички черноморци, и на всички които се чувстват Българи!
NOISE GENERATION!
На този ден
1878 - Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.
1886 - България и Сърбия подписват Букурещкия договор след приключване на Сръбско-българската война.
1891 - В правилата на футбола е въведена дузпата, а прилагането й започва от следващия сезон.
1913 - Основан е първият футболен клуб в България - Тича, известен днес като ФК Черно море.
1924 - С детронацията на халиф Абдул Меджид II е сложен край на 1400-годишния ислямски халифат, Турция става република и в длъжност встъпва президентът Кемал Ататюрк.
1931 - Приет е съвременният Химн на Съединените американски щати.
1941 - Германските окупатори създават в Краков еврейско гето.
1992 - Босна и Херцеговина обявява независимост от Югославия.
Родени
1847 - Александър Греъм Бел, шотландски изобретател
1861 - Рачо Петров, български офицер и политик
1868 - Емил Шартие, по псевдоним Ален, френски философ
1898 - Растко Петрович, сръбски поет и писател
1930 - Любен Гоцев, български политик
1935 - Желю Желев, президент на България
1948 - Сноуи Уайт, китарист на "Пинк Флойд"
1953 - Зико, бразилски футболист
1956 - Збигнев Бонек, полски футболист
http://7sport.net/7sport/fo_1forum/d5673_3.htm
1878 - Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.
1886 - България и Сърбия подписват Букурещкия договор след приключване на Сръбско-българската война.
1891 - В правилата на футбола е въведена дузпата, а прилагането й започва от следващия сезон.
1913 - Основан е първият футболен клуб в България - Тича, известен днес като ФК Черно море.
1924 - С детронацията на халиф Абдул Меджид II е сложен край на 1400-годишния ислямски халифат, Турция става република и в длъжност встъпва президентът Кемал Ататюрк.
1931 - Приет е съвременният Химн на Съединените американски щати.
1941 - Германските окупатори създават в Краков еврейско гето.
1992 - Босна и Херцеговина обявява независимост от Югославия.
Родени
1847 - Александър Греъм Бел, шотландски изобретател
1861 - Рачо Петров, български офицер и политик
1868 - Емил Шартие, по псевдоним Ален, френски философ
1898 - Растко Петрович, сръбски поет и писател
1930 - Любен Гоцев, български политик
1935 - Желю Желев, президент на България
1948 - Сноуи Уайт, китарист на "Пинк Флойд"
1953 - Зико, бразилски футболист
1956 - Збигнев Бонек, полски футболист
http://7sport.net/7sport/fo_1forum/d5673_3.htm
violator написа:Аре, "мъжкарчето" да си вземеш бохчата и право у Сливен да подкрепяш Плешо.
И аз искам всички "селяни" да се махнат от София, но тогава може и ние и Левски да останем без отбор... Липсващата, но лъжливо прокламирана толерантност, криворазбраната демокрация и комплексарщината няма да ни доведат до нищо добро. Че нима не е положителен факт, Черно Море да имат фенове не само във Варна? Страхотно е! Пример: мой приятел - кореняк торинезец (Торино - Италия) е див фен на Милан. Не Юве, не Торо, а Милан - капиш? Но явно сме доста далеч не само от истинския футбол, а и от истинските фенове...
Честит празник на всички, които се чувстват българи!
Честита годишнина на черноморци!
честито на черно море и стига сте писали глупости, който на когото иска да бъде фен проблема е че като гледам по колко хора ходят на мач скоро всички отбори ще си познават феновете поименно, както в момента е ситуацията примерно в Славия
-
- Контакти:
ivo1964 написа:violator написа:Аре, "мъжкарчето" да си вземеш бохчата и право у Сливен да подкрепяш Плешо.
И аз искам всички "селяни" да се махнат от София, но тогава може и ние и Левски да останем без отбор... Липсващата, но лъжливо прокламирана толерантност, криворазбраната демокрация и комплексарщината няма да ни доведат до нищо добро. Че нима не е положителен факт, Черно Море да имат фенове не само във Варна? Страхотно е! Пример: мой приятел - кореняк торинезец (Торино - Италия) е див фен на Милан. Не Юве, не Торо, а Милан - капиш? Но явно сме доста далеч не само от истинския футбол, а и от истинските фенове...
Честит празник на всички, които се чувстват българи!
Честита годишнина на черноморци!
Велико!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Честит празник на всички "моряци"!
Върни се в “Футбол - България”