Dani Kiki написа:damyanov1963 написа:73-та и 74-та имахме касетофон Саньо и брат ми беше записал Мейд ин джапан на Пърпъл и Суийт фриидам на Юрая хиип, никой не е дошъл да ни тараши.
Не се изкарвам репресиран, просто пиша това което съм преживял. Голяма е разликата между провинцията и София по онова време. 1976 и аз записах доста неща от един софийски братовчед, след като намерихме касетки в ЦУМ. И вече бях номер 1 сред приятелите-рокаджии в родния град. Колкото до печатите и късите поли, поне в моя град ги е имало в началото на 60-те. Лично съм виждал как милиционерите водят брадати и дългокоси в бръснарницата, стригат ги и ги карат сами да си плащат. Това някъде 1967/68 година.
Това с постригването и обирането на врата го имаше до края на 80-те години. Преподавателят по НВО стоеше на входната врата на училището и с отворени длани проверяваше косите ни и на когото косата му се подаваше над дебелината на пръстите му го връщаше обратно да се постригва, съответно пишеха отсъствия, а тогава за 3 и 2/3 намаляваха поведение, с намалено поведение нямаше право да се следва висше образование. Също имаше строги проверки дали униформата ти е в ред - бяла риза, сако (тимносиньо или черно), тъмен(тъмносин или черен панталон), вратовръзка, дали имаш емблема на училището, дали звездичките на двата ревера на сакото отговаряха на курса в който си (но от теб зависи от големината им - големи, полковнишки или малки като на ленчок ), дали си носиш бележника, дали си избръснат...На момичетата проверяваха дали дължината на полите е под коленете им. Разбира се те като оправни българки се справяха блестящо с тази проверка - при проверката на всички полите бяха под коленете, веднага след като я минеха, полите се скъсяваха с една педя, че и повече. Проверяваха и връхните дрехи дали са тъмно сини или черни - цветни не се допускаха. Само с обувките можеш да се измъкнеш - беше разрешено да се ходи с кецове или маратонки, за когото имаше щастието да се сдобие с Ромика. Освен това проверяваха дали на чантите няма надписи на чужди езици, ако имаше такива по твой избор - или ги триеш, ако можеш, или нова чанта. През 1986 година приеха закон, според който трябва да се ходи с униформа и в извънучилищно време, за неспазването му отново намаляваха поведение.