Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 авг 2025 23:10

Dani Kiki написа:
damyanov1963 написа:73-та и 74-та имахме касетофон Саньо и брат ми беше записал Мейд ин джапан на Пърпъл и Суийт фриидам на Юрая хиип, никой не е дошъл да ни тараши.

Не се изкарвам репресиран, просто пиша това което съм преживял. Голяма е разликата между провинцията и София по онова време. 1976 и аз записах доста неща от един софийски братовчед, след като намерихме касетки в ЦУМ. И вече бях номер 1 сред приятелите-рокаджии в родния град. Колкото до печатите и късите поли, поне в моя град ги е имало в началото на 60-те. Лично съм виждал как милиционерите водят брадати и дългокоси в бръснарницата, стригат ги и ги карат сами да си плащат. Това някъде 1967/68 година.

Това с постригването и обирането на врата го имаше до края на 80-те години. Преподавателят по НВО стоеше на входната врата на училището и с отворени длани проверяваше косите ни и на когото косата му се подаваше над дебелината на пръстите му го връщаше обратно да се постригва, съответно пишеха отсъствия, а тогава за 3 и 2/3 намаляваха поведение, с намалено поведение нямаше право да се следва висше образование. Също имаше строги проверки дали униформата ти е в ред - бяла риза, сако (тимносиньо или черно), тъмен(тъмносин или черен панталон), вратовръзка, дали имаш емблема на училището, дали звездичките на двата ревера на сакото отговаряха на курса в който си (но от теб зависи от големината им - големи, полковнишки или малки като на ленчок ), дали си носиш бележника, дали си избръснат...На момичетата проверяваха дали дължината на полите е под коленете им. Разбира се те като оправни българки се справяха блестящо с тази проверка - при проверката на всички полите бяха под коленете, веднага след като я минеха, полите се скъсяваха с една педя, че и повече. Проверяваха и връхните дрехи дали са тъмно сини или черни - цветни не се допускаха. Само с обувките можеш да се измъкнеш - беше разрешено да се ходи с кецове или маратонки, за когото имаше щастието да се сдобие с Ромика. Освен това проверяваха дали на чантите няма надписи на чужди езици, ако имаше такива по твой избор - или ги триеш, ако можеш, или нова чанта. През 1986 година приеха закон, според който трябва да се ходи с униформа и в извънучилищно време, за неспазването му отново намаляваха поведение.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 авг 2025 23:15

damyanov1963 написа:От социализма да преминем към реалността - Какво става с ултиматума към Керкенез.
Това прелетна птица ли е м/у другото?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B5%D0%B7

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 02 авг 2025 23:17

NOMER14 написа:След Хелзинки'75 светът се промени. Белият свят - Европа + САЩ, Канада.
Кис си бяха забранени по държавното радио, но в провинцията брат ми си ги имаше, записани в градското студио.
В края на 70-те нахлу и Диското, появиха се дискотеките (младите да правят разлика от чалготеките на ИТН). Това бе възможно и от преминаването от грамофони през магнетофони към касетофони. Магнетофон Юпитер го имаше в училище във всеки кабинет по чужд език. Някои съученици си имаха от чужбина от роднини йасетофони Хитачи. Много късно (в средата на 80-те) братовчед ми си купи ГДР касетофон, брат ми - ВЕФ. Еднокасетъчни разбира се. Но дойде Демокрацията и аз 91-ва или 92-ра си купих Панасоник стерео двукасетъчен с отделящи се тонколони. Техниката се развиваше и още се развива динамично. Всеки 10-20 години нещо се променя. Няма да давам пример с телефона с шайба и смартфоните.
А някои момченца реват, че нашите заводи фалирали и били продадени за жълти стинки. Алоу, вече няма платки с транзистори, а с миниатюрни чипове. Прогрес, какво да го правиш, но това е материалното. Духовното загива...

70те години в ЦУМ се продаваха ролкови магнетофони Ухер и полски Унитра, които се купуваха, вместо Ухерите заради разликата в цената., но бяха с много високо качество. 84-та година в два магазина в София, срещу централния Кореком и на Графа под колоните бяха пуснали уредби Филипс, касетофон с тунер, със запаметяващи системи, долби и други екстри, струваха 1680 лв, аз предишната есен се бях уволнил и накарах наще да ми дадат парите, които ми бяха събрали за вноска за Лада и си го купих. 80-та година по дискомаратоните се пускаше Кис. Даже се бяха оформили агитки от кисари и пърпълисти, но аз като фен на ЕЙ СИ ДИ СИ само им гледах сеира.
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Вълчан

Мнениеот Вълчан » 02 авг 2025 23:22

Колко си прав Der Schmarotzer. Гуньо от Първа Гимназия ме гонеше от училище рано сутринта понеже ми била дълга косата. Имаше един предмет Основи на Комунизма ли бе Обществознание ли, но ме пратиха на поправителен изпит понеже ми бе голяма устата. Скъсаха ме и ме оставиха чак за септември на 2ри изпит. Без малко да повтарям 10 ти клас.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 02 авг 2025 23:22

Der Schmarotzer написа:
damyanov1963 написа:От социализма да преминем към реалността - Какво става с ултиматума към Керкенез.
Това прелетна птица ли е м/у другото?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B5%D0%B7

Жълто - черно, оранжево - ръждиво :)
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 02 авг 2025 23:30

Вълчан написа:Колко си прав Der Schmarotzer. Гуньо от Първа Гимназия ме гонеше от училище рано сутринта понеже ми била дълга косата. Имаше един предмет Основи на Комунизма ли бе Обществознание ли, но ме пратиха на поправителен изпит понеже ми бе голяма устата. Скъсаха ме и ме оставиха чак за септември на 2ри изпит. Без малко да повтарям 10 ти клас.

Основи на комунизма не е бил, може да бъдеш сигурен, той беше без изпити и оценки, точно за да няма двойкаджии, тройкаджии, че и четворкаджии.
Нали на даскала щяха да му е**т мамата, как е преподавал :)
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 авг 2025 23:31

damyanov1963 написа:
NOMER14 написа:След Хелзинки'75 светът се промени. Белият свят - Европа + САЩ, Канада.
Кис си бяха забранени по държавното радио, но в провинцията брат ми си ги имаше, записани в градското студио.
В края на 70-те нахлу и Диското, появиха се дискотеките (младите да правят разлика от чалготеките на ИТН). Това бе възможно и от преминаването от грамофони през магнетофони към касетофони. Магнетофон Юпитер го имаше в училище във всеки кабинет по чужд език. Някои съученици си имаха от чужбина от роднини йасетофони Хитачи. Много късно (в средата на 80-те) братовчед ми си купи ГДР касетофон, брат ми - ВЕФ. Еднокасетъчни разбира се. Но дойде Демокрацията и аз 91-ва или 92-ра си купих Панасоник стерео двукасетъчен с отделящи се тонколони. Техниката се развиваше и още се развива динамично. Всеки 10-20 години нещо се променя. Няма да давам пример с телефона с шайба и смартфоните.
А някои момченца реват, че нашите заводи фалирали и били продадени за жълти стинки. Алоу, вече няма платки с транзистори, а с миниатюрни чипове. Прогрес, какво да го правиш, но това е материалното. Духовното загива...

70те години в ЦУМ се продаваха ролкови магнетофони Ухер и полски Унитра, които се купуваха, вместо Ухерите заради разликата в цената., но бяха с много високо качество. 84-та година в два магазина в София, срещу централния Кореком и на Графа под колоните бяха пуснали уредби Филипс, касетофон с тунер, със запаметяващи системи, долби и други екстри, струваха 1680 лв, аз предишната есен се бях уволнил и накарах наще да ми дадат парите, които ми бяха събрали за вноска за Лада и си го купих. 80-та година по дискомаратоните се пускаше Кис. Даже се бяха оформили агитки от кисари и пърпълисти, но аз като фен на ЕЙ СИ ДИ СИ само им гледах сеира.

Нашите бяха купили още 76-77 година от Корекома едно черно Хитачи, което още работи, но за съжаление само радиото му, вратичката за касетите се счупи, нямаше и ластик за моторчето, което върти касетките - пробвах да го заменя с презерватив, но не се получи - :-). Сега е част от интериора на вилата.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 авг 2025 23:31

damyanov1963 написа:
Вълчан написа:Колко си прав Der Schmarotzer. Гуньо от Първа Гимназия ме гонеше от училище рано сутринта понеже ми била дълга косата. Имаше един предмет Основи на Комунизма ли бе Обществознание ли, но ме пратиха на поправителен изпит понеже ми бе голяма устата. Скъсаха ме и ме оставиха чак за септември на 2ри изпит. Без малко да повтарям 10 ти клас.

Основи на комунизма не е бил, може да бъдеш сигурен, той беше без изпити и оценки, точно за да няма двойкаджии, тройкаджии, че и четворкаджии.

Мисля, че беше Обществознание. В училище беше с оценки, но при кандидатсуденските изпити, се водеше като политически изпит и беше само с "да" и "не". Ако имаш "не" намаляваха общия сбор от оценките с една единица.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 02 авг 2025 23:44

Der Schmarotzer написа:
damyanov1963 написа:

Мисля, че беше Обществознание. В училище беше с оценки, но при кандидатсуденските изпити, се водеше като политически изпит и беше само с "да" и "не". Ако имаш "не" намаляваха общия сбор от оценките с една единица.

Май Основи на Комунизма се учеше до набор 1965 в 11 клас и оценката беше към тази по История. А от набор 1966 (те караха по нова програма) Обществознание се учи в 10 клас. Така ми излизат учебниците в гугъла.
Другата седмица ще проверя за първото ми твърдение, като си видя бележника.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 03 авг 2025 00:02

При мене нямаше обществознание, може би се е учил в гимназиите. Но по комунизъм, както си му казвахме съм сигурен, че нямаше оценки и изпити. Даскала ни разтягаше разни локуми, повечето от общ характер, като за чуждиците и най-вече турцизмите в българския език. Помня, че един зевзек Владо един път му подвикна зад гърба - Ей пезевенк! Ние всички изтръпнахме, а даскала се обърна към него с насочен пръст и каза - Турска дума! А ние избухнахме в смях.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Върни се в “Левски”