Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

ReBorn1982

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот ReBorn1982 » 31 юли 2025 21:03

https://news.bg/curious/mohamed-i-oliviya-nay-populyarni-imena-za-novorodeni-v-angliya-i-uels.html

Името Мохамед (с изписване Muhammad) оглавява класацията за най-често срещано име при новородени момчета в Англия и Уелс за втора поредна година, съобщава британската Национална статистическа служба (ONS). През 2024 г. 5 721 бебета са били кръстени с това изписване на името - ръст от 23% спрямо предходната година, информира Би Би Си.

Според ONS, името Мохамед в различните му варианти (над 30 на брой, включително Mohammad и Mohammed) е най-популярното вече повече от десетилетие. Изписването Muhammad се нарежда в топ 100 още от 1924 г., а през последните десетилетия е отбелязало най-бързия ръст.

Растящата популярност на името се обяснява с увеличаването на мюсюлманските общности във Великобритания.

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 31 юли 2025 21:13

tiamat написа:Можем.

Можем, ама ако Русия направи нещо във въпросните държави е лошо, а ако са САЩ е хубаво, налЕ?
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 31 юли 2025 23:02

rhaegar написа:
tiamat написа:Можем.

Можем, ама ако Русия направи нещо във въпросните държави е лошо, а ако са САЩ е хубаво, налЕ?

Напълно са реципрочни нещата, не съм от хората, които имат слепи пристрастия. Русия е напълно свободна да наложи санкции на съдия от върховния съд на Украйна или какъвто там пример даде.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 31 юли 2025 23:09

Аз така и не разбрах с какво са заплашени "вътрешните работи на САЩ" от делото в Бразилия срещу бившия президент Болсонаро за опита за държавен пуч .....

Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че налага санкции на съдията от Върховния съд на Бразилия Александър де Мораеш заради предполагаемо потискане на свободата на словото и продължаващия процес срещу бившия президент Жаир Болсонаро, съобщава АП.

Звучи повече от нелепо и абсурдно .... "предполагаемо потискане на свободата на словото" и "продължаващия процес срещу бившия президент Болсонаро" .....

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 01 авг 2025 20:30

https://news.bg/int-politics/ek-e-pregledala-i-izgubila-saobshteniyata-na-ursula-fon-der-layen-s-pfizer.html

Корумпираната кочина ЕС ..... били "изгубили" съобщенията ..... уличаващи т.нар. председателка в тежка корупция.

И тия ще ми говорят за върховенство на правото и борба с корупцията ....

Потребителски аватар
JimBeam
Контакти:

Мнениеот JimBeam » 01 авг 2025 20:54

Русофилите ще кажат ли нещо по темата понеже за идеята за въвеждане на дигитално евро се храчеха всеки ден включително и в Евро парламента?

Русия поетапно въвежда дигитална рубла от 1 септември 2026 г.

На 31 юли 2025 г. руският президент подписа нов закон, който формално задейства механизма за поетапното въвеждане на цифрова рубла като официална форма на националната валута.

???? Платежната система с цифрова рубла: какво да очакваме?

Съгласно законодателството: Централната банка на Русия ще обслужва сметките за цифрова рубла — нова форма на електронна валута с модерни технологични изисквания. Бюджетният кодекс въвежда понятието „цифрова рублова сметка на хазната“, която ще бъде открита и обслужвана от Националната банка на Русия.

Етапи на внедряване

► 2025 г.: начало на използването на дигиталната рублова сметка за изпълнение на бюджета съгласно списъка с разходи, одобрен от правителството на Руската федерация;
► от 1 януари 2026 г.: използване на дигиталната рубла за преводи на средства към бюджети на федерални институции.

► от 1 юли 2027 г.: провеждане на операции с регионални и местни бюджети, както и с извънбюджетни фондове и получатели на средства.

► Най-големите и значими банки и търговци (с оборот по-голям от 120 млн. рубли) - от 1 септември 2026 г.
► Универсалните банки и фирми (с оборот от над 30 млн рубли) - до 1 септември 2027 г.
► Останалите банки и търговци (с оборот над 5 млн рубли) До 1 септември 2028 г.

Изключение от ангажимента се прави за дребни търговски обекти с годишна печалба под 5 млн рубли и такива, които нямат достъп до интернет или мрежова свързаност.

???? Универсален QR‑код: стандартизация на плащанията

Въвежда се единен, универсален платежен QR код, разработен от Националната система за платежни карти (НСПК). Той ще работи с банкови приложения, системата за бързи плащания и ще поддържа плащане с дигитална рубла.

Банковете ще получават този код безплатно, а използването му от граждани и търговци ще бъде без такси за транзакции.

???? Какво означава това за гражданите, бизнеса и банките?

За гражданите: възможност да плащат и превеждат средства с цифрова рубла чрез познатите банкови приложения – без комисионни и с опция за избор дали да използват тази форма на валута или налични средства.

► За бизнеса: според оборота, фирмите са длъжни да интегрират инфраструктура за приемане на цифров рубла и универсален QR‑код Юридическая группа «Делу время».

► За банките: нужно е техническо интегриране до 2028 г., с панел за улеснение и обучение от регулатора. Всички услуги за клиентите ще останат безплатни.

⚙️ Предизвикателства и ползи

Потенциални ползи: Повишена суверенност на финансовата система. По-голяма прозрачност на транзакциите. Възможност за въвеждане на интелигентни финансови инструменти и автоматизирани разплащания.

Основни рискове и предизвикателства: Някои банки и компании не са готови технологично — особено на регионално ниво. Притеснения има за защитата на лични данни — всички транзакции се съхраняват в инфраструктурата на Централната банка. Бизнесът ще има нужда от време и ресурси за техническа интеграция и обучение на персонал.

???? Обобщение

⇒ Законът за дигиталния рубла влиза в сила след подписа на президента на 31 юли 2025 г.

⇒ Масовото включване на участниците в платежната система започва от 1 септември 2026 г., с поетапно разширяване през следващите две години.

⇒ Универсалният QR код ще уеднакви платежните методи и ще осигури безплатни транзакции както за граждани, така и за търговци.

⇒ Новата система поставя акцент върху регулирана дигитализация, която има потенциал да модернизира руския финансов пейзаж

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 01 авг 2025 22:03

JimBeam написа:Русофилите ще кажат ли нещо по темата понеже за идеята за въвеждане на дигитално евро се храчеха всеки ден включително и в Евро парламента?

Русия поетапно въвежда дигитална рубла от 1 септември 2026 г.

Чакай малко сега - значи ти одобряваш в ЕС да работи система, която преди това ще е внедрена и в Русия? :lol: :lol: :lol: :lol:
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 01 авг 2025 23:40

Аз принципно съм много "За" да работи в русия. Естествено в колкото е възможно по строга форма и контролирана от държавата. Против съм да работи в Европа :lol:
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

goshev
Контакти:

Мнениеот goshev » 01 авг 2025 23:57

ReBorn1982 написа:https://news.bg/curious/mohamed-i-oliviya-nay-populyarni-imena-za-novorodeni-v-angliya-i-uels.html

Името Мохамед (с изписване Muhammad) оглавява класацията за най-често срещано име при новородени момчета в Англия и Уелс за втора поредна година, съобщава британската Национална статистическа служба (ONS). През 2024 г. 5 721 бебета са били кръстени с това изписване на името - ръст от 23% спрямо предходната година, информира Би Би Си.

Според ONS, името Мохамед в различните му варианти (над 30 на брой, включително Mohammad и Mohammed) е най-популярното вече повече от десетилетие. Изписването Muhammad се нарежда в топ 100 още от 1924 г., а през последните десетилетия е отбелязало най-бързия ръст.

Растящата популярност на името се обяснява с увеличаването на мюсюлманските общности във Великобритания.

Изглежда, че е нещо като Иван при нас в близкото минало. :)

goshev
Контакти:

Мнениеот goshev » 02 авг 2025 00:08

Thsmith написа:Аз принципно съм много "За" да работи в русия. Естествено в колкото е възможно по строга форма и контролирана от държавата. Против съм да работи в Европа :lol:

Аз нито съм чел нито съм чувал за планове за въвеждане на дигитална рубла в Юръпа. :?

Върни се в “Свободна зона”