Der Schmarotzer написа:"Смешници" както ги наричаш определено имат идея какво е архелологията, за разлика от теб: това което е написал Мутафчиев за археологията на България е не по-малко важно от това, което е написал за нейната история, а той е първият който се опитва да осмисли философията на българската история. Васил Златарски е един от основателите на историческата (включая и археологията) наука в България. Васил Гюзелев е по образование археолог, историк става впоследствие. Освен това да го наричаш смешник е меко казано лишено от логика. Васил Гюзелев е институция в българската и световната медиевистика. Медиевист от неговия калибър в България едва ли повече ще има. Това го казвам от дългогодишното си познанство с него, като мой преподавател, учител, колега и приятел, включително и ходенето заедно с него дълги години на домакинските мачовете на Левски. Веселин Бешевлиев е един от водещите български епиграфи, неговите изследвания по старобългарска епиграфика стават основа за голяма част от заложените канони в старата българска история. Що се отнася до мен -доста години съм се занимавал и с археология, като участник в археологически експедиции и прекрасно познавам всичките й особености, даже тези, за които няма написани учебници и ти едва ли си чувал. Така, че пътят на твоите мисли ясно показва, че това което съм написал по-горе за теб отговаря на истината - влизаш в ролята на жабата, която видяла да подковават вола и тя вдигнала крачето...
Хубаво е, че познаваш някакви хора с академични титли и дипломи, но това не отговаря на въпроса - Тези същите, безгрешни ли са ?
В светлината на днешните технологии и проучвания вече със сигурност е ясно, че "пра-българите", не са били "тюрки".
Тази теза се оборва, както споменах, както от археологията ( в последствие и антропологичните данни ) ... Така и от съвременната генетика.
Смяташе се, че поне езикът е бил "тюркски", но в символите на "Розетата", а и в нЕкои надписи на "Мадара", и това увисва.
А че не са станали "славяни" по-някое време, е повече от налудничево.
Все ядно европейските колонизатори в "Америките", да са станали индианци ... :lol:
И какво излиза ?
Че "пра-българите", действително са уникален по своята генетика, структура, донякъде език, и архитекурно-културни особености - Народ.
Уникални, не само за Азия, но и за Европа.
Аз бих добавил известна уникалност и в политическата система.
Където Кана, УЖ е нещо като "Бог" ( Император ) ... Но във всеки момент може да бъде свален от "Велико-Боилският" съвет, ако издаде "Лош Закон".
Според мен трябва да отпаднат всички стари теории за "Старите Българи".
И да погледнем с нови очи към това, което в действителност са били.