ikar написа:Абсолютно съм съгласен с твърдението че сегашното ръководство няма никаква стратегия за развитието на клуба. Тяхният хоризонт е максимум шест месеца напред. Не съм съгласен обече че се пренебрегват българските футболисти. Всички треньори заявяват че няма кой да се откаже от добър роден футболист за сметка на чужденец . И това не е заучена фраза. Спомнете си какви надежди се възлагаха на малкият Курдов - пълен провал в Германия. С каква визитка отиде Тошко Неделев във Германия, с каква надежда изпратихме Вутов в Киево . Списъкът е много дълъг .
Хубаво е всеки да чуе какво казва днес Илия Груев във клубната телевизия - за инфраструктората, за школите за храната и режима на футболистите в Германия. При нас едва ли не съществува една грешна представа че щом си юноша заслужаваш да получиш шанс. Този шанс трябва да го заслужиш и когато го получиш да него пропуснеш.
Преди няколко години Хорхе Валдано/голям футболист на Аржентина и тех. директор на Реал/ бе споделил че всеки юноша на 17г трябва да е готов за мъжки футбол. Когато наште национални гарнитури играят със свои набори в чужбина, нашите винаги изглеждат поне 2-3г по-малки.
При пристигането на Вутов в Киево треньора остава озадачен от неговата физика и го пита - " колко пъти в седмицата работи във фитнеса" ?
Резултатите на националният ни отбор говорят красноречиво за нивота на родният ни футбол.
Абсолютно си прав. На днешно време професионален футболист се става само с правилна работа в ДЮШ. На запад от Калотина треньорите ги учат не само да спират и подават топката, защото техниката и жонглирането е за цирка, а работят с децата по няколко направления - тактика, дисциплина, режим на хранене и почивка, възстановяване, физическо натоварване и т.н. Ето какво признаха някои от участниците в презентацията на нивото на българския футбол снощи:
"Антон Недялков: Това ни е нивото! Физически не можем да отговорим."
"Илия Груев: Можеха и още да ни вкарат, това е реалността."
"Християн Петров: Успяхме да се противопоставим на Гърция през първото полувреме, но през второто вдигнаха оборотите и видяхме, че имаме проблеми с такива отбори."
Коментарите са излишни.
Друго ме впечатли. Мечтите на някои за привличането на българи в Левски? Един реве за Атанас Илиев, Цонев, Вутов... Първият не е по-различен от Колев. Цонев имаше шанс да се докаже на Герена, не успя. А Вутов къде и да отиде колко време се задържа? Но дали някой от тях е изявил желание за премине в Левски? Трети рони сълзи за Виктор Попов, а не си дава сметка, че момъкът е пренебрегнал торбите с пари от ловчанлии за да играе в чужбина. Андреа Христов може и да е напуснал Козенца, но по всяка вероятност няма да замени Италия с България. Ако от Разград активират откупната клауза в договора на Стаси и той ще търси футболната си слава в Делиормана. Други пък вдигат вой за Нани и по навик плюят по ръководството. Ами ако той не е искал да остане в Левски? Хайде и аз да попитам. Как бихте реагирали ако сте на мястото на "тримата", предложите трансфер на играч с изтичащ договор и той след това преподпише със стария си клуб?