olimpi написа:Методи футболът не е само бизнес, а наука. Направиха революция с камерите, датрчици, програми, които следят играчите колко тичат, подават и какво ли не т.е. цялостно поведение и представяне на терена. Това се прави освен с пари, но и с много акъл, а нашите си останаха на ниво фузкултура- гртбвайте телата, нещо което е носило успехи, преди. В по нови времена е абсурд или ако стане е по-скоро на късмет.
Ако говорим за преди е имало гениални играчи с наднормено тегло (Пушкаш), с недъг (Гаринча), и т.н., играчи, които в съвременния футбол едва ли ще хванат ръка. Нещата се промениха коренно някъде в края на 90е.
И това е не само във футбола, а във всички сфери. За съжаление нещата в съвременния свят са свързани с огромни финанси т.е. инвестиции и малки неразумно управлявани държави ще затъват все повече.
Тук е въпрос на гледна точка. Словенските и словашкото първенства да речем съм убеден, че имат в пъти по-малко чужденци. А националните им отбори виждаш къде са. Словенски или словашки клубен отбор не съм видял да прави това, което прави Луноходец. Ама...Ние с всичките чужденци и като клубен футбол, и национален, виждаш къде сме. За мен е в голяма степен и въпрос на манталитет. За "неразумно управлявани държави" си много прав. Но може би не в смисъла, в който визирам аз. А той е да заложим на родното. И тук не визирам футболисти само въобще. Преди няколко години едни пичове бяха разработили компютърна система за анализ на представянето в реално време на ритнитопковците и я бяха подарили на "Левски". Доколкото си спомням я бяха подарили, а не продали. Млади хора, ентусиасти, програмистчета. Има един глупак, където е откраднал мотото на партийката си, но то е красноречиво: "България може". Само че много от хората "отдолу" не го вярват. А тези отгоре идват "от долу". Така че...