Мнениеот danko_sot » 31 яну 2025 18:24
Реално погледнато и Лапеня и Питас са по-скоро към залеза на кариерата си и идват при нас само за пари. Както някои футболисти накрая на кариерата си искат да подсигурят бъдещето си и отиват да играят в Саудитска Арабия. Пари от тези двамата или възвръщаемост трудно ще изкараме.
Другият вариант с Коялипу. Млад, перспективен, взет за солидна сума, с желание ЦСКА да му е като трамплин за по-силен европейски клуб.
Има я и същата схема с не чак такава успеваемост, а именно- Фаетон и Кордоба. И двамата ги взехме млади, също за немалки суми. При тях обаче не се получи точно като примерът с Коялипу. Фаетон го взехме за 1,3 млн мисля, съмнявам се да го продадем пак за толкоз. При Кордоба е още по-зле положението. Взехме го за около милион, в момента не знам дали струва и 500 хиляди, а може и да го изпуснем и без пари.
Като принос Коялипу игра 4-5 месеца. Вкара доста голове, но да взехме някакви купи с него или нещо друго?
Фаетон и Кордоба- думата "принос" е като антоним с техните имена.
На българския пазар и в графа свободни агенти взехме Илиев и Дюлгеров. Първият абсолютна нула досега, а вторият бе на път да стане трета резерва. Късмет за него, че Бусато се контузи. Тоест и тук в този подход към трансферите- греда.
В графата рискови трансфери взехме Локило. Демек играч с визитка тип " бягай оттука", и с надеждата за Параграф 22, че когато най-малко се очаква може да стане нещо. Уви, и тук ударихме напречния дирек май.
Няма точна и сигурна рецепта според мен за успешна трансферна политика. Като цяло по-малки клубове като нас, за да са успешни и финансово осигурени трябва и да продават, това е факт за жалост.
Въпросът не е в продажбата или типът "трансфер" толкова, а в това играчът, който си взел да е изплатил сумата дадена за него, да сме спечелили дивиденти от неговата игра, изразена в купи, отличия, фенска любов и продажба на фланелки. А че ще има продажба един ден- да, най-вероятно ще има. Освен ако не си Тоти примерно, но дори и Меси беше продаден накрая и то за пари; Роналдо също ;)
Не забравяйте пак, че футболът е бизнес и за малките клубове и за големите. Въпросът е как го контролираш този бизнес, дали го умееш или не?!
П.П. Лудогорец още не е продал Секо, цената вече е 10 млн. Днес представят 20-годишен африканец от Жилина за негов заместник!!! :idea:
Имаме много да се учим от тях, ама много. Днес като четох новината ми направи впечатление, че играча идва с неговия мениджър, който вече е продал няколко играчи на Лудогорец като Чабата и още двама-трима. Бразилците в Левски при Мъри бяха докарани от Джери Перейра, ако не се лъжа. Да, сигурно имат комисионна, ама, ако всеки трансфер ти носи печалба с милиони.....?
Ние с такъв тип мениджъри май не работим. А те познават отделни пазари от тяхната област перфектно. И вероятно те препоръчват играчите и едва след това идва скаута и гледа този играч и решава. Аз така си го представям. Да имаш контакти с няколко такива мениджъри, на които имаш доверие, и отговарят за различни краища на света.
А Лъчо Танев какъв го играе при нас не знам. Сега сигурно посредничи при сделката за Лапеня. Той и синът ще вземат някой лев, защото уредиха играч с изтичащ договор след 6 месеца за около 700 хиляди от втора испанска след две седмици родилни мъки. :);)
[imghttps://www.facebook.com/photo?fbid=3542266495868071&set=a.637564013005015][/img]