Мнениеот Udoji90 » 24 яну 2025 23:57
Този недостатък на новия формат с много различната трудност на съперниците си го имаше и при стария формат. И тогава отбор Х можеше да се класира напред заради твърде лека група, а Y (който се предполага, че е по-качествен от Х) да отпадне в трудна група, въпреки че всеки се падаше с по 1 отбор от останалите 3 урни (освен своята). Сега е аналогично, с тази разлика, че всеки тегли по 2 отбора от всяка урна, включително своята. И макар все пак да е странно да играеш само по веднъж срещу съперниците си, то поне срещу всяка урна имаш по едно домакинство и гостуване.
Нали, съгласен съм, че Лайпциг имаха твърде кофти жребий, а може би ще се класират отбори, които се предполага да им отстъпват като качество. Това обаче можеше да се случи и при стария формат с групите - винаги някои ще имат по-лек жребий от други. Спортинг и Астън Вила по обективни причини са били в трета и четвърта урна - все някой трябва да изтегли единия и/или другия. Малшанс за немския Ред Бул, че изтеглиха и двата. Обаче ако погледнем други отбори, едни Лил според мен в никакъв случай не са по-силен отбор от Лайпциг, а и жребият им беше според мен дори по-тежък (даже най-тежък от всички отбори, на кантар с този на Звезда). Да, обаче французите вече се класираха и дори имат шанс за място в първите 8, така че немците може би нямат причина чак толкова да се оплакват. Даже едни Брюж успяха да вземат 4 точки с 2 сухи мрежи у дома срещу Юве и Вила. Лайпциг загуби същите 2 домакинства, и то с допуснат обрат с човек повече срещу Юве, както и в период, в който Вила бяха в лоша серия от резултати, ако не греша. Та може би и не е толкова незаслужено, че Брюж (привидно по-слаб отбор от Лайцпиг) още имат шанс да продължат, а германците нямат.
3 коментара над моя е написано каква е ползата от новия формат - отборите да имат до последно за какво да играят (повечето), а да не се губи интригата. Единствено ми се струва, че можеше да си бъдат 32 отбора, а не 36, щото в момента вече има 9 отпаднали отбора (25% от всички), а и на Шахтьор шансовете са илюзорни (тези на Загреб също, ако Щутгарт и ПСЖ си направят приятелски Х), така че очевидно си има плява. Общо взето само 1-2 отбора извън първите 24 запазват шансове за продължаване кръг преди края, докато другите 10-11 не. За сметка на това, от първите 24 почти всички играят за нещо, било то за продължаване в елиминациите, за влизане в първите 16 или за първите 8. Един-единствен отбор от първите 27 не играе за абсолютно нищо и това са Ливърпул, защото от схемата на елиминациите трябва да ви е станало ясно, че първият и вторият имат едни и същи потенциални съперници на жребия, а Пуул под втори не могат да паднат. Айде, да речем, че и Барса нямат чак толкова за какво да се борят, защото осмицата им е гарантирана, а и да паднат под второ място, не се знае дали няма да им дойдат по-благоприятни съперници всъщност.
Valencia, Arsenal, Pink Floyd, Alice In Chains...