Идеята Левски,отборът на народа или нещо друго

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
sistera
Контакти:

Re: Идеята Левски,отборът на народа или нещо друго

Мнениеот sistera » 28 фев 2010 12:54

Странджата написа:Глупава е тази тема и само всява мрак в безпросветните. Левскар съм, но да се митологизира един футболен отбор, да се превръща в икона, е смешно. Защото груповата идентичност левскар няма кой знае колко общо с националната идентичност, чийто мехнизъм същностно включва Левски като национален герой. Името на отбора само може да бъде част от процеса на присвояване на националния герой.Този процес, когато е свързан с преклонението както пред образа, така и пред неговата същност - ценностите, които олицетворява, като става дума за Левски, не е толкова част от национализма, колкото от демократизма. И да се приписва това на един футболен отбор, е , меко казано, наивно. Защото пред Левски би трябвало да се прекланя всеки, който споделя идеите му и е готов да го сакрализира. Може да ни е хубаво, че любимият ни отбор носи името на Левски, но ако се прекланяме истински пред Левски, ако за него говорим като за българска икона и светец, може би трябва да замълчим, защото представете си отбор, който носи името например на св. Иван Рилски.

Що се отнася до името,азмисля че такива имена на отбори не трябва да има и това го има само в България ако не се лъжа.Не искам да зсегна никой но тове си е мое мнение,имена като Левски,Ботев,Бековски и т.н. не трябва да бъдат давани на каквито и да е спортни отбори.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 28 фев 2010 12:58

sistera написа:
Странджата написа:Глупава е тази тема и само всява мрак в безпросветните. Левскар съм, но да се митологизира един футболен отбор, да се превръща в икона, е смешно. Защото груповата идентичност левскар няма кой знае колко общо с националната идентичност, чийто мехнизъм същностно включва Левски като национален герой. Името на отбора само може да бъде част от процеса на присвояване на националния герой.Този процес, когато е свързан с преклонението както пред образа, така и пред неговата същност - ценностите, които олицетворява, като става дума за Левски, не е толкова част от национализма, колкото от демократизма. И да се приписва това на един футболен отбор, е , меко казано, наивно. Защото пред Левски би трябвало да се прекланя всеки, който споделя идеите му и е готов да го сакрализира. Може да ни е хубаво, че любимият ни отбор носи името на Левски, но ако се прекланяме истински пред Левски, ако за него говорим като за българска икона и светец, може би трябва да замълчим, защото представете си отбор, който носи името например на св. Иван Рилски.

Що се отнася до името,азмисля че такива имена на отбори не трябва да има и това го има само в България ако не се лъжа.Не искам да зсегна никой но тове си е мое мнение,имена като Левски,Ботев,Бековски и т.н. не трябва да бъдат давани на каквито и да е спортни отбори.

Тогава едно леко въпросче-може ли ?
На кого са кръстени "Боливар"(Ла Пас- Боливия) и "Сампдория" (Генуа)?

Потребителски аватар
evolution
Контакти:

Мнениеот evolution » 28 фев 2010 13:00

Сега аз да попитам levskioleole един елементарен въпрос /щото съм глупав чорбар/
И дано повечко се позамислите, а не само да се хвърлят лозунги.

levskioleole, смяташ ли. че АКО партията, властта, комунистите , Тодор Живков, Милко Балев или не знам още кой, ако искаха да закрият отборът Левски нямаше да го направят???? При оня режим са можели да правят каквото си искат абсолютно без да се страхувт или да им пука от нещо. Не си мисли, че им е пукало от феновете на Левски-в лагери и затвори са пращали за много по-малко от псуване срещу властта.
Нищо бунтарско и демократично не е имало в отбора на народа- а и както виждаш лека полека изскачат агентчета, разузнавачи и подобни твари. Въобще е смешно, при сегашния хал на който е отбора ви, въобще да се занимавате с нещо друго, а не да изхвърлите некадърниците и малоумниците, които ви докараха до тук. А те в момента ви унищожават-това , което нито партията, нито комунистите, нито гадните и глупави чорбари не успяха. Нали сте народа? Ама народа ни не става, НИЕ не ставаме за нищо. Народът ни позволи да обесят Левски, народът ни позволи да убият Вапцаров, народът ни позволи комунистите да безчинстват 45 години. Народът ли казах, не, НИЕ го направихме . Направихме го с това, че НИЩО не правим, а само гововрим и псуваме. Отборът на народа.... а къде е народа на отбора, а???
Иначе нищо лично, и вие , и ние сме фенове и каквото и да си говорим нито аз ще стана от Левски, нито ти от ЦСКА, ама поне да се замислим малко, а

Потребителски аватар
sistera
Контакти:

Мнениеот sistera » 28 фев 2010 13:05

ТаралежВгащите написа:Васил Иванов Кунчев - Левски е национален герой и отбора е бил кръстен на неговото име. Освен това този отбор е създаден в далечната 1914 година, когато дори в Русия все още е нямало комунисти ...... Създаден от обикновени хора, а не от представители на властта......

Централен спортен клуб на армията ......... създаден 1948 година в комунистическа България от управляващата компартия и кръстен на ...... армията ..... :) :) :) .... не е ли комично .......

Васил Иванов Кунчев - Левски е национален герой,а отбора Левски е точно обратното или нищо общо с Апостола.Пак повтарям,че никой отбор не заслужава да носи това свято име.Аз не съм фен на отбора Левски,но Човека Левски е една от най-ярките фигури в нашата история.ЦСКА не е кръстен на армията, а е създаден като армейски отбор,но това е било тогава сега нещата са коренно различни а и какво значение има това не знам.

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 28 фев 2010 13:07

sistera написа:Що се отнася до името,азмисля че такива имена на отбори не трябва да има и това го има само в България ако не се лъжа.

Лъжеш се.
В Европа има адски много отбори кръстени на светци, личности и т.н.
Изображение

Потребителски аватар
levskioleole
Контакти:

Мнениеот levskioleole » 28 фев 2010 13:07

evolution---разбира се ,че ако са искали са можели да го закрият,но нали това казвам-няма значение кой е бил собственик или е управлявал-всичко е било не гласно и някак спонтано тези ,които са били против власта са предпочели Левски! Преди соц режима Левски не е бил толкова популярен в цяла България,колкото е станал тогава
Второ какво се обиждат цесекарите-аз никаде не сам споменал името цска-говорех изцяло за власта
Последна промяна от levskioleole на 28 фев 2010 13:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo1964
Контакти:

Мнениеот ivo1964 » 28 фев 2010 13:08

Така ще е - слабо първенство и много глупави теми. Защото все с нещо трябва да се занимаваме, нали? Но да се политизира футболът е приоритет на едни други хора от друго време. Синът ми (който изобщо си няма представа от соц-общество) изобщо не го интересува как и защо е бил създаден любимият му отбор. Съмнявам се, че левскарите ходят на мач с копие от учредителния протокол на клуба... А това, че Левски в момента е собственост на "бивш" агент на ДС, не е учудващо. В БГ системата беше такава. А и още , явно, работи... Ако не е агент, ще е "бизнесмен, замесен в заменки" пак при власт, изповядваща равенство и братство - особено за накои. Така че, нека се съсредоточим върху ужасно слабата игра на любимите си отбори и да се опитаме да коментираме не историята, а моментното безхаберие и некадърност в тяхното управление. Ето и пример: вчера ЦСКА игра отвратително, безидейно, хаотично и грозно. Добре, че имаше един Панку и един Трифонов, които да ни отсрамят поне за малко.

Потребителски аватар
acmilan
Контакти:

Мнениеот acmilan » 28 фев 2010 13:10

ТаралежВгащите написа:Васил Иванов Кунчев - Левски е национален герой и отбора е бил кръстен на неговото име. Освен това този отбор е създаден в далечната 1914 година, когато дори в Русия все още е нямало комунисти ...... Създаден от обикновени хора, а не от представители на властта......

Централен спортен клуб на армията ......... създаден 1948 година в комунистическа България от управляващата компартия и кръстен на ...... армията ..... :) :) :) .... не е ли комично .......

Колега,искам само да те поздравя за аватара,много ме кефят котките :)
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 28 фев 2010 13:12

sistera написа:

Васил Иванов Кунчев - Левски е национален герой,а отбора Левски е точно обратното или нищо общо с Апостола.Пак повтарям,че никой отбор не заслужава да носи това свято име.Аз не съм фен на отбора Левски,но Човека Левски е една от най-ярките фигури в нашата история.ЦСКА не е кръстен на армията, а е създаден като армейски отбор,но това е било тогава сега нещата са коренно различни а и какво значение има това не знам.

Можеш ли да кажеш,че Васил Левски е по-свято име от Симон Боливар ( национален герой на половината Латинска Америка,а не само на Боливия) или от Андрея Дория (национален герой на Италия,а също така герой на Испания и Франция - ръководител на обединената християнска флота срещу турците)? Както виждаш има и други отбори кръстени на национални герои. По принцип в повечето страни е прието отборите да се кръщават на географски обекти,но в България не е така. Апропо защо може да има "Ботев"(Пд),а да няма "Левски"(Сф) ;) ?

Потребителски аватар
deepblue1963

Мнениеот deepblue1963 » 28 фев 2010 13:15

Понятието "отбор на народа" отдавна се поизпразни от съдържание.Клубът Валенсия има 10 000 фирми-спонсори,създадени от ФЕНОВЕ,спонсориращи отбора.Колко фирми на привърженици на Левски,които да поддържат отбора,има?Колко регистрирани члена(плащащи членски внос) има?Отбор с много голям брой привърженици-да.Отбор на народа в истинския смисъл на думата-не бих казал.
ТАМ, ПОД СИНЬОТО НЕБЕ, ПОД СВЕТЛИНИТЕ НА ГЕРЕНА, БУШУВА СИНЬОТО МОРЕ, ПРИТИХВА ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА!

Върни се в “Левски”