Мнениеот Colonelcassad » 08 ное 2024 17:31
Добре де, защо американецът Джон Малкович държи да бъде поставена точно тази пиеса на точно тази дата?! От месеци се пише, че много българи намират тази пиеса за грозна спрямо паметта на българите, загинали във войната. За мен се цели точно тази евтина провокация. Известна холивудска звезда идва да постави пиеса в България, осмиваща български войничета от бедна балканска държавица.
Американецът Джон Малкович целенасочено е избрал единствената пиеса в англоезичната литература, в която има някакво провокативно за нас съдържание, за да я постави на местна почва. Това е умишлена провокация с целенасочено търсен ефект, а датите на пиесата са избрани неслучайно: 7-ми ноември - Сливница, 8-ми ноември - окупацията на Западните покрайнини.
Признак на лош вкус е в Народния театър да се поставят обидни за нас пиеси, които обругават национално-исторически значими и съкровени за нас събития. Наистина ли гаврата със загиналите българи в Сръбско-българската война трябва да се преглътне, само защото Бърнард Шоу е написал тази посредствена пиеса?!
И тук идва другият проблем - Бърнард Шоу е написал пиесата преди да избере локацията "България". Трябвало му е някаква война и негов приятел му е казал за Сръбско-българската война. Шоу нито е знаел колко сме се къпали, нито се е интересувал от обществото ни, за да си позволи да ни осмива. Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед. Избрал ни е на гьоторе. Само умнокрасив полезен идиот би търсил в тази посредствена пиеса градивна критика.
Едно е да сатиризираш и да пишеш истини за народ, който все пак си опознал по някакъв начин, друго е да си измисляш фантасмагории и бълвоч, които от немай къде да ги припишеш на някого. Българите не са българите в пиесата на Шоу, а измислен персонаж. Шоу е взел един балкански народ от периферията, който да мине за примитивен и да е сравнително непознат, и е сложил неговото име на бълвоча, който е измислил. И този бълвоч трябваше да бъде поставен с премиера точно на 7-ми ноември, а след снощните протести днес умнокрасивата продажна измет пак вие на умряло. То бива чуждопоклонничество, ама чак толкоз не бива.
Повтарям - Бърнард Шоу не е избрал България изначално. Писал е за мръсни ръце, некъпане, липса на библиотека и прочее тъпизми. Когато почти е завършил пиесата е трябвало да избере локация, където да се развива действието. Някакъв негов приятел му предложил България-Сърбия, заради подходящата война и че пасва на стереотипа за "примитивен народ". Шоу не е и стъпвал в България, за да предлага някакъв задълбочен сатиричен поглед.
Отдавна се знае, че тази посредствена пиеса осмива подвига на българската армия по време на Сръбско-българска война. Действието в пиесата се развива в края на ноември 1885 г. в малко градче край Драгоманския проход, а българският народ е представен като "варварски" народ, който не познава сапуна, не се къпе и не познава книгата. Според пиесата в България има само една-единствена къща с библиотека.
Много българи са пролели кръвта си и дали живота си, за да я има тази държава. Не може на 7-ми ноември американецът Джон Малкович да идва да поставя пиеса в Народния театър, в която да казва: "Имам един английски бултериер, който има кураж колкото цялата българска нация и руската зад гърба ѝ" (а същата тази "страхлива" българска армия е разгромила сърбите при Сливница).
Обидно е спрямо паметта на българите, които са дали живота си в една провокирана от сърбите война. Пиесата не е иронична, не е критична, не е сатирична. Пиесата е обидна и оскърбителна. Няма как да е сатирична, когато говорим за хиляди млади български мъже, загинали на бойното поле в тази непровокирана от нас война, в която са се били храбро срещу превъзхождащ ги враг. И на годишнината от тази битка идва американецът Джон Малкович, за да постави тази пиеса в Народен театър, в която пиеса смелостта на хиляди млади български мъже се сравнява с тази на куче, а черешовото топче се осмива.
Но най-големият виновник за този скандал е нашият безроден лакей, а именно директорът на Народния театър (протеже на Шиши), който позволи тази гавра, осмиващата хиляди български жертви, пролели кръв за България в тежка и героична битка.
Последна промяна от
Colonelcassad на 08 ное 2024 17:35, променено общо 1 път.