Рафаел Надал - Тореадорът от Манакор

Модератори: MuFc1878, paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
sapio0o
Контакти:

Re: Рафаел Надал - Тореадорът от Манакор

Мнениеот sapio0o » 18 окт 2024 21:19

Мислех си днес къде Надал е показал най-доброто от себе си според настилката. Иска ми се да базирам мнението си на конкуренция, условия, моментум, история и т.н.. На АО бих заложил категорично на финала 09. Според мен Федерер щеше да победи всеки друг в онзи ден, толкова добре игра. Но Надал бе истински звяр на контра, движението му по корта беше съдба и той просто нямаше как да загуби в онзи ден, без непременно да е по-добър играч на тази настилка. И то с ден по-малко почивка от швейцареца след сто часа битка на полуфинала с Вердаско. Титан. На РГ бих заложил на финала през 2012. За мен най-нахъсаната версия на Надал на клей, абсолютно излязъл на мисия тогава след 7-те загубени финала от този съперник по-рано. Може би някои ще заложат на 08, 10 или 2020 и с право, но за мен съвкупността от хъс, мотивация, физика и опит на Надал през 2012 точно в онзи ден би победил всяка своя друга версия конкретно на Шатрие. На Уимбълдън бих заложил на финала срещу Федерер през 2008, разбира се. Няма аргументи за друг мач тук. Срещу себе си имаше шампиона от предишните 5 издания и абсолютен фаворит на трева. Рафа направи невъзможното. На УСО за мен най-доброто представяне е от 2010. Нечовешки сервис тогава в целия турнир и конкретно във финала, където помня реакциите на Джокович при спечелването на третия сет, изцяло на сервис тогава в решителнния гейм. Не можеше да повярва какво се случва Ноле. Рафа цяла кариера не е можел да разчита на сервис, но тогава в онзи турнир сервираше като Родик. Всички знаем колко още успехи би имал, ако можеше да разчита на по-добро подаване, но уви.

И сега моя любим момент от кариерата му, не непременнно най-доброто му представяне е обратът на финала на АО 2022 срещу Медведев. Голям подарък е това след несполуките в Мелбърн през годините, главно 2012 и 2017, където имаше пробив преднина в решителния сет и особено след онзи пропуснат бекхенд на празен корт срещу Джокович при 4-2 (30-15). Ако бе станало 5-2 надали сърбинът щеше да се върне, но с писаното не мож се бори. След финала обаче срещу Медведев си казах, че не бих променил нищо от кариерата на Надал и продължавам да го мисля, дори и след като Ноле счупи всички рекорди. За мен Надал изсмука максимума предвид конкуренцията, с която трябваше да се бори всички тези години и предвид контузиите си имаше даже доста дълга кариера.
[center][wrapimg=]http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/arx1643555661e.jfif[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 18 окт 2024 23:25

Чичо Тони спомена, че съдбата даже е била много благосклонна. Можеше да е като при Дел Потро, а Рафа винаги бе на линия за Ролан Гарос. Тук е дала, там е взела, но Надал имаше изключително дълга кариера. Останалото е само статистика. Втората половина от почти всеки сезон е пречела да има доста повече седмици като номер 1. За турнирите в зала винаги е отивал почти счупен, но пък е успявал да се подготви за Мелбърн. А серията му на клей 2005-2007 няма аналог в човешката история. Напълно немислимо.
Винаги в голямата битка. Само Надал трябваше да се справя първо с прайм Роджър, а после с прайм Ноле. Изключително трудна задача. Останалите двама само срещу един, което им позволи да се трупа успех след успех.
През 2009 масово медиите са предричали ранно отказване от тениса заради колената. Надал отговори с 3 титли през 2010.
И стигаме до най-подценяваната му настилка тревата. 5 поредни финала, 2 титли и завърши с три поредни полуфинала в късните си години.

Потребителски аватар
sapio0o
Контакти:

Мнениеот sapio0o » 19 окт 2024 10:37

Единствено може да се хванем за атп финалите през 2019 и 20, където игра най-добре и имаше шанс да спечели. През 2020 конкретно сервираше за мача срещу Медведев в полуфинала, срина се и допусна пълен обрат. В евентуален финал щеше да е фаворит срещу Тийм и да запълни тотално колекцията си, но това е положението. Надал така и не приоритизира този турнир, сякаш не му беше важен и никога не каза открито, че иска да го спечели, така както Джокович винаги говореше за ОИ.
[center][wrapimg=]http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/arx1643555661e.jfif[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 19 окт 2024 11:30

За каръшките му турнири може много да се пише, мини Мелбърн навсякъде :D 5 финала в Маями, финал в Берси още 2007 загубен от....Налбандян :D Финали в Шанхай или пък Финалния Мастърс. Да, истината е, че за Рафа винаги прио са му били турнирите на червено. След това каквото дойде. Но ме кефи как гърмеше на харда през 2013. Мисля това е най-високият му пик там. Не е случайно, че Ноле нямаше отговор. Това бе последната му силна година. Срив през 2014, където едва взе Ролан Гарос.

Потребителски аватар
Esi
Контакти:

Мнениеот Esi » 19 окт 2024 13:05

Днес ще играе с Джокович на онова скъпо демо в Рияд и ще загуби, но това е без всякакво значение за него и за феновете. В СА е за да се сбогува с част от колегите и по всяка вероятност заради бъдещ филиал.

Един велик шампион си отива, това е. За съжаление през цялата си кариера имаше контузии, пропускаше заради тях части от сезони, но се завръщаше отново на високо ниво. Най- големият боец на корта, който играеше най- силно когато беше притиснат от добър съперник. Ето защо направи незабравими мачове с другите двама от Голямата тройка и с тенисисти от ранга на Мъри и ХМДП. Имам цяла колекция от такива мачове. Колкото и да се развиват талантите на днешния ден, не вярвам да достигнат това ниво. Само един от многото ми любими финали- USO 2010
https://www.youtube.com/watch?v=ng9i-jCObkw&t=15s
Изображение

Потребителски аватар
sapio0o
Контакти:

Мнениеот sapio0o » 19 окт 2024 20:40

Рафа по-скоро игра по-добре срещу Алкарас, днес някак си е пренавит да е равен на Ноле, а е доста далеч откъм форма, а и поначало сърбинът е по-добър на този тип настилка. Срещу Алкарас бе освободен и показа повече тенис.

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 19 окт 2024 21:12

Добър мач за Надал. Добре поиграе срещу Ноле ;)

Потребителски аватар
sapio0o
Контакти:

Мнениеот sapio0o » 19 окт 2024 21:13

Във втория сет се разигра в интерес на истината. Явно положението с физиката наистина е доста зле, за да спира, защото ударите с повечко практика щяха да свършат работа на РГ на слънце догодина. :D

Потребителски аватар
Esi
Контакти:

Мнениеот Esi » 19 окт 2024 21:16

И за какво му е да се натяга срещу сърбина. Ако можеше да побеждава когото и да е, няма да се отказва от тениса след месец. Нали саудитците имат амбицията да се появят на картата на тенис турнирите та си правят реклама с това демо и с мач на старите конкуренти от миналото, а после с мач на младите лъвчета на бъдещето. Всичко е само бизнес, нищо лично. Май го е казал стар мафиот от киното. ;)
Изображение

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 19 окт 2024 21:18

Вероятно повече от 2-3 мача не може да играе, което е крайно недостатъчно. Иначе си е здрав, ударите ги има.
Примерно Роджър беше приключил заради коляното. Само да не спечели няколко мача на сингъл на Купа Дейвис :D

Върни се в “Тенис”