Der Schmarotzer написа:Soulen написа:Der Schmarotzer написа:Момци, не се карайте и обиждайте. И двамата сте едни от много малкото в този форум, които не сте на копипейст и мислите с главите (горните) макар и от различни отправни точки.
Е, няма как да не отговоря на обиди и провокации. Иначе за нормални дискусии съм ок, ако другата страна се държи нормално.
Аз все пак не съм съгласен със славянския ни произход и то поставен по този начин. Най-малкото трите групи "славяни" нямат много общо помежду си. Да не кажа нищо. И това е нормално, какви допирни точки може да имаме с Полша, Чехия и Русия след като не делим общи граници с тях. А самите поляци генетично са по-близки до немците, мисля че от едни и същи племена произлизат поне тези от западна Полша. Иначе със Сърбия и Румъния, че дори части от Албания и Хърватска имаме много общо.
Моето мнение е, че сме ограбени исторически, понеже когато се е писала първоначалната история за Източна Европа, нас ни е нямало като държава, никой не е чул и не се е интересувал от една османска провинция. Всичките славянски постижения, са български постижения като най-стар народ в Източна Европа, който се е запазил като такъв след провинцията на ИРИ - Гърция. И понеже няма как да са наши културните достижения, ги пишат общи. А Русия и един косъм да имаше, който да я свързва по някакъв начин с малките народи в Източна Европа, ще го използва. Нормално е да наложат тяхната версия на историята като най-силна държава в региона.
Ще си позволя да не се съглася с това. В късносредновековната и литературата през 16-17-18 век България и българската империя (забележете империя) се споменава многократно, както от западните автори, така и от пътешествениците. Тук ще направя малко отклонение, за да няма недоразумения защото бях свидетел на спор между историци професори - Иван Лазаров, Пламен Павлов и още някои като тях, защо България е отбелязана както империя, или като нация и то когато все още няма и зачатъци на теорията за нацията. Учудването ми беше, че нямаше правилно мнение от тях по въпроса. А отговорът е прекалено лесен, но трябва и да се чете: западните автори назовават като нации и като империи, тези народи, в каквото и да са състояние в момента на писането, но които в миналото са имали велики държави.
Що се отнася до Русия през средните векове - Русите спират монголите за доста време, което дава възможност на Западна Европа да се поготви за посрещането, същото което правят блаканските народи при нахлуването на османсите турци. Освен това Русия като носител на славяно-византийския цивилизационен модел следва и неговото мото - Translatio imperii. За ролята на Трети Рим са спорили много градове, включително и Търново, не случайно в Търново се прави опит да се съберат светите мощи на доста светци, но като такъв се издига Москва. Сватбата на руския владетел със София Палеологина е именно за това.
Интересна дискусия, ама другарката палеологина иде малко откъм Рим и с римски (католически) свещеници с нея, та малко не ебаш съвсем лек този преход. Да не говорим, че идеята за "Цар" се явява едни почти 100 години по-късно, а пък и е малко като на нашия Симеон - непризната от никого, дето може да я признае :lol: Ето го и пълния му титул - оттам иде и лафът за Дядо Иван, макар че тоя "болгарский" не е баш като оня
Бж҃їею млⷭ҇тїю, вели́кїй гдⷭ҇рь цр҃ь и҆ вели́кїй ки҃зь і҆ѡа́ннъ васи́лїевичъ всеѧ̀ рꙋ́сїи, влади́мїрскїй, моско́вскїй, новогоро́дскїй, цр҃ь каза́нскїй, цр҃ь а҆страха́нскїй, гдⷭ҇рь пско́вскїй, вели́кїй ки҃зь смоле́нскїй, тверскі́й, ю҆́горскїй, пе́рмскїй, вѧ́тскїй, болга́рскїй и҆ и҆ны́хъ, гдⷭ҇рь и҆ вели́кїй ки҃зь новаго́рода ни́зовскїѧ землѝ, черни́говскїй, рѧза́нскїй, по́лоцкїй, росто́вскїй, ꙗ҆росла́вскїй, бѣлоѻзе́рскїй, ᲂу҆до́рскїй, ѻ҆бдо́рскїй, конді́йскїй и҆ и҆ны́хъ, и҆ всеѧ̀ сиби́рскїѧ землѝ и҆ сѣ́верныѧ страны̀ повели́тель, и҆ гдⷭ҇рь зе́мли вифлѧ́нской и҆ и҆ны́хъ.
P.S. Има там и един шлем с арабски надписи на Иван Грозни, дето е инетересен :lol: