metodito написа:Не знам защо се казва, че стилът изповядван от Костов е Барселона. Всъщност, играта, която иска Костов е директен футбол и вертикалност. При Барса беше хоризонтален. За мен той изповядва холандския футбол отпреди 10-ина години. Гаджев определи най-точно стила му, наричайки го "труден". А като философия е да оттбележим гол повече. При Мъри беше по-скоро с мисъл да не допуснем. При Костов донякъде е проблем, че сякаш няма различен подход за различните срещи. Хубавоото е, че играта е доста непредвидима и гол за нас може да дойде, както от Рики, така и от някое от крилата или централен халф. Другото, което не ми харесва е, че стила изисква 90 минути тичане. Това в Премиършип става, но у нас даже и Лудогорец не могат да го правят.
Ами аз главно при Барселона това съм го видял да се контролира непрекъснато топката чрез хиляди подавания , било напред, назад или настрани. Дори се стига до абсурдни ситуации на футболист който може да завърши сам положението прави по-лесното да подаде, вместо да поеме отговорност и да стреля. Спомням си още първият път, когато Костов дойде, сподели , че е фен на стила на Барселона и че не харесва да играе с централен нападател, което и показа. Не виждам никаква директност в това да тръгнеш да изнасяш топката от вратаря и защитата към крилата и после ако те затворят, айде обратно към защитата и опит през другия фланг. Това съм го гледал поне по 7-8 пъти на мач. А докато топката въобще стигне до крилата има по 5-6 подавания между вратаря и защитата, после отива към бековете, после крилата и обратно. А пък това с философията за повечето голове издиша отвсякъде. Само обърни внимание колко положения се създават на мач. Толкова трудно създаваме положения , че понякога изобщо не виждам как топката ще влезе във вратата. Срещу Етър ни се получи на контри, но срещу другите отбори от пролетните мачове бяха основно удари от далеч. Затова Костов играе с обърнати крила , за да влизат навътре и да шутират, а не да центрират от тъча, защото реално няма на кого. И това че няма на кого си е негов избор, а не моментна ситуация. Напоследък и бековете започнаха да влизат навътре, което вече не знам към коя школа да го причисля, но го отдавам на липса на качествени халфове или така наречените "средни хора". Няма кой да изнесе, да разиграе, да даде последният час. Това куца в играта и личи страшно много при стила практикуван от Костов. Защото когато ги няма хората като Шави и Иниеста всичко се получава много трудно. За Меси да не говорим.
Дори ако вземем за пример и Лудогорец, който в началото практикуваше такъв стил, в момента в който Марселиньо се пенсионира, нещата взеха да не им се получават, не намериха заместник и сега стилът им е съвсем друг в сравнение с първите години в А група.