LoveAndPeace написа:Тая история с Карвахал е малко преувеличена.
В Америка пък има окултно движение на веганите спортисти.
Всичко с мярка , пък ако ще и ракийка вечер да е.
Аз дори не зная каква е историята с Карвахал. Ще се радвам да споделиш.
Иначе, дискусията тръгна от рахитичните ни и недоразвити сини юноши, които имат добри базови качества, но ниска тактическа подготвеност и ниска култура на хранене, спане и грижа за тяло на спортист. Днес отлично се видя, че имат качества, но трудно ще се сборят в по-силов мъжки футбол, ала Черно Море...Даниел Димовци и прочие.
А за веганите, имах дълъг спор с жена ми по темата. Аз давах за пример Джокович, който уж бил веган, пък е машина.
Тя ми отговори, че никой уважаващ себе си нутрициолог няма да препоръча на професионален спортист да бъде веган.
За Джокович било възможно, но разписано поне седмица напред и изключително разнообразно и грамотно комбиниране на растителни протеини, някои от които трябвало да се накисват 3 дни предварително, за да се елиминират антинутриенти, пък да се извличали правилно амино-киселините. Имало значение в коя част на деня какво ядеш и как да бъде приготвено. Било цяла наука и един човек само това да прави - да разписва, да купува, да подготвя заготовки за дни напред, да реди купички, да готви и да ти поднася 6 пъти на ден. Ай сиктир! Твърде лабораторно ми идва всичко това!
Преди години беше мода да си веган. Ентусиасти декларират чудовищни резултати и подлъгват разни отчаяни хипохондрици и ексцентрици.
Обаче, след 10 години като се изчерпи ресурса на организма и започват да им падат косите, изсмукан калции, остеопорози и лавинообразно скапване на организма, изпадат в депресии и се покриват. За народа обаче остава еуфорията в началото.
Мнооого дълга тема!