Като чета за минималната заплата в САЩ. то в ТКЗС-то във Франция си е направо рай.
Относно бездомниците е хубаво не да се гледат като брой, а като процент, защото е съвсем нормално в 300 милионна държава да има 50 пъти повече бездомници, отколкото у нас.
Ако у нас хипотетично има 50 000 бездомници за мащабите на САЩ са 2 500 000.
Тема за политика - Свят
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Тема за политика - Свят
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.
ReBorn1982 написа:Ми не е така. В България няма толкова бездомници. И никъде в София, Пловдив, Варна и т.н., не можеш да видиш гледки като от Ел Ей, Филаделфия, Сан Франциско и прочее. Виждал съм много рядко бездомници тук, докато там има цели "квартали" от такива .... у нас и на минимална заплата да работиш (реално почти никой не работи на такава ... освен официално), пак можеш да си позволиш квартира или стая някъде в града.
Ако срутят катуните на мангалите дали няма да ги видиш?
4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
Dust написа:Като чета за минималната заплата в САЩ. то в ТКЗС-то във Франция си е направо рай.
Относно бездомниците е хубаво не да се гледат като брой, а като процент, защото е съвсем нормално в 300 милионна държава да има 50 пъти повече бездомници, отколкото у нас.
Ако у нас хипотетично има 50 000 бездомници за мащабите на САЩ са 2 500 000.
Че ти това сега ли го разбра - Франция е най-комунистическата страна в ЕС :lol: удивен съм, че още не са фалирали. Сестра ми е на много висока позиция в огромен френски конгломерат - абсолютно невъзможно да уволниш някого във Франция, можеш само да го преместиш в друг отдел.
Колкото до САЩ - единици са тези, които бачкат на 1 място и за минимума. Моята жена, преди да ме срещне, беше на work&travel в шатите - работеше 6 дни по 16 часа (на 2 места, разбира се - сервитьорка и продавачка - няма срамна работа, особено когато сис тудент) и 1 ден по 8 часа. Живееха в къща в Оушън сити с други нейни приятелки - върна се с около 5000 долара за 4 месеца бачкане там преди 20-на години - върна ме в спомените :mrgreen: 5000 долара тогава бяха пари де, сега вече са нищо, просто стандартът у нас се вдигна, благодарение на еврогеЮвете :geek:
В момента брат ѝ е в щатите, заедно със съпругата си (също българка) - той завърши там и там се ожени. Има доход около 200 000 долара годишно (с бонусите), жена му е с повече, щото е адвокатин, а той е проЗ одитор. В момента купи втора къща за около 600 000 долара в някакво предградие на половин туба бензин от Ню Йорк и е твърдо за хоум офиса по разбираеми причини. А купи вотра къща, щото тази в Хобокен, което си е почти квартал на Ню Йорк, е в среда, в която няма добри училища. И те такива работи - на когото му се бачка, няма проблеми в сащ, за мангустите, дето искат да живеят на социал - е, за тях има Франция :oops:
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
ReBorn1982 написа:Ми не е така. В България няма толкова бездомници. И никъде в София, Пловдив, Варна и т.н., не можеш да видиш гледки като от Ел Ей, Филаделфия, Сан Франциско и прочее. Виждал съм много рядко бездомници тук, докато там има цели "квартали" от такива .... у нас и на минимална заплата да работиш (реално почти никой не работи на такава ... освен официално), пак можеш да си позволиш квартира или стая някъде в града.
Наследство от "лошия" социализъм - всеки миндил получи панеляк. Ще трябва да минат още 1-2 поколения, за да доизпият парите от тези реално безплатни жилища, после ще видиш достатъчно бездомници и тук - въпрос на време
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
tmanolov написа: абсолютно невъзможно да уволниш някого във Франция, можеш само да го преместиш в друг отдел.
Абсолютно прав си. Имам адски много приятели работещи във Франция и един ми споделя, че при тях дошъл някакъв дето нищо не става от него и накрая шефа му го пратил да го гаргите из полетата и по цял ден се вози с някаква джипка и мята пиратки :D
И така докато свърши договорът му.
Иначе те получават минимално заплащане за 35 часова работна седмица, над тези часове ставката се увеличава, събота и неделя ако искат да работят още повече.
Дали ще фалира или не, не зная, но поне към момента са доволни приятелите, а и човек в чужбина е отишъл да изкарва пари.
Един от тях е семейно и месечно чисто в семейството им влизат от порядъка на 7000-8000 евро. От тая сума имат разходи, но не са повече от около 2000-2500 евро. Все пак трябва да се отбележи, че работят както се казва нискоквалифициран труд на полето в ТКЗС-то
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.
tmanolov написа:ReBorn1982 написа:bubka написа:Именно затова говорим. Това не е нормално в 21-век. Не може да бачкаш и да нямаш най-базови условия за живот. Дори и в БГ, която така обичаме да си я плюем, и да работиш най-мизерната работа, близка до минималната заплата, пак може да си позволиш наем - да, от най-ниските и със съквартиранти или хазяи, но ще имаш нормално жилище и ще връзваш месеца сравнително добре, стига да не си някакъв развей прах и да харчиш за глупости. Ако искаш повече също има достатъчно възможности, където да изкарваш добри пари - говорим пак за неквалифицирани работни места или не изискващи висше образование.
Като имаш предвид и, че България е най-бедната страна в ЕС ..... това само показва до какви дъна са се докарали в САЩ, човек да работи и да не може да си позволи един наем дори ..... и да спи по тротоарите .... а някога САЩ имаше огромна средна класа, хора можещи да си позволят жилище, нов автомобил и годишна почивка. Днес тази средна класа е изтъняла до минимум, а хората се делят основно на богати и много богати, и бедни и много бедни. Даже и малкото налична средна класа вече няма същата покупателна способност каквато имаше някога.
Причината за всичко това е основно девалвацията на парите, предизвикана от безумните харчове на американските правителства, финансирани от непрестанното поемане на още и още дългове и печатането на долари като за световно. Реално богатите в САЩ стават още по-богати, а цената я плащат останалите прослойки от населението.
Айде пак комунизъм - и в САЩ можеш да си позволиш да живееш под наем, ако бачкаш на минималната им работна заплата, която е 14 лева на час или 2000 лева на месец, ако броиш 8 часа на ден за 20 дни на месец. Това е абсолютният минимум, като в САЩ се плаща така, а не на месец и т.н. - всяка седмица може да ти дават чекове за заплата. После търсиш къща под наем и си намираш някъде за не повече от 1000 лева на месец (със съквартиранти, в кофти квартал и т.н.), пак ти остават като абсолютен минимум 500 долара, с които да живееш. да, ще живееш като скот, но можеш да си го позволиш и при най-лошия вариант. След това търсиш храна - ГМО боклуците в САЩ са по-евтини от "кренвиршите" у нас - парадоксално, на факт - редовно има разни лайна по 1 долар опаковка от 200-300 грама. Толкова за бездомниците в САЩ -навсякъде има такива, просто в уса-то са по-видими, защото там по закон не могат да те изгонят от фойето и на най-престижния хотел, колкото и да си мърляв примерно, защото се води общодостъпна зона и толкова.
Бе поразходете се малко по света и вижте сами, а не да четете глупостите на този или онзи и ютюб дивотиите им. Апропо, не съм бил в Индия, няма и да отида, но миналата година бях в Йордания - това се води една от топ държавите откъм социално отношение в региона. Такава мизерия, особено извън Аман, никъде не бях виждал - хората буквално живееха в палатки в пустощта - няма вода, няма електричество, няма почва, едни чукари с по две тревички, но хората оцеляваха. Само за инфо - заплатите в големите им градове са по 300-400 лева наши пари, а цените на почти всичко са софийски. та така
Не е само това. Там здравеопазването е безбожно скъпо и недостъпно за обикновения човек. Много хора се озовават на улицата защото например има що-годе свестна работа, обаче се разболява или му трябва операция(не говорим дори и за нещо твърде тежко), но не може да си позволи или дава твърде много пари за това, остава няколко месеца без доходи, не може да си плаща ипотека или наем и в крайна сметка се озовава на улицата. Тук поне някакви базови неща, ако ти се наложи може да си позволиш, макар пак да се доплаща за операции и подобни.
Както казах това не е нормална държава. Това там е другата крайност - свръхкапитализъм или който както иска да го нарича. Има някой сфери на държавата, които не може да ги оставиш така. Здравеопазването е една от тях - там трябва да бъде почти чист социализъм. Образоването например може да работи добри и на почти изцяло пазарен и частен принцип, но не и здравеопазването.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]
bubka написа:
Не е само това. Там здравеопазването е безбожно скъпо и недостъпно за обикновения човек. Много хора се озовават на улицата защото например има що-годе свестна работа, обаче се разболява или му трябва операция(не говорим дори и за нещо твърде тежко), но не може да си позволи или дава твърде много пари за това, остава няколко месеца без доходи, не може да си плаща ипотека или наем и в крайна сметка се озовава на улицата. Тук поне някакви базови неща, ако ти се наложи може да си позволиш, макар пак да се доплаща за операции и подобни.
Както казах това не е нормална държава. Това там е другата крайност - свръхкапитализъм или който както иска да го нарича. Има някой сфери на държавата, които не може да ги оставиш така. Здравеопазването е една от тях - там трябва да бъде почти чист социализъм. Образоването например може да работи добри и на почти изцяло пазарен и частен принцип, но не и здравеопазването.
Е, аз пък точно с това съм най-много съгласен и харесвам в тяхната система - че не се източва безобразно здравната им каса. Имаш пари, бачкал си, направил си си застраховка и си рахат. Нямаш - сори, парамедикал и ако оцелееш, оцелееш. Тук у нас е идиотия на макс - ще чакам аз, дето се осигурявам на макса и имам и допълнително частно, на равна нога с рани бабички, безработни и мнагасаряни, осигурявани на минимума - ми ай сиктир, аз чисто за държавата съм по-важен от поне 10 като тях, ама ред за мен, за да се прегледам и да си върша после работата, няма. Хубавото е, че съм здрав, та не ми се налага, но няма да забравя как веднъж ми се наложи с жената да ходим до Правителствена за гастрита ѝ - бе и двамата сме на макса, и двамата сме с допълнително частно, платили сме си на рецепция, имаме час и познай дали не ме изправарваха сульо и пульо, щото единия познавал санитарката, другия чистачката, а третия бил осемнайсти братовчед на някакъв дупедав. След 2 часа чакане лекарят случайно излезе, та му дръпнах луд скандал, а човекът се извини и вика - ми аз не знам кой кога е, както ми ги доведат, моля, сега ще ви вкарам през задния вход.
те това е комунизмът у нас - имаш, нямаш пари, на минимума ли си, на максимума ли - ако нямаш човек да те уреди, ще си отвисиш като луд на общо основание. Затова и в САЩ системата е добра за таквиа като мен, а е лоша за търтеите
Непринуден написа:
Напротив, даже трябва да работи само на пазарен принцип. Онзи маймун опита да срине цялата система с кеъра.
Никой не е длъжен да плаща твоите разходи. Здравна застраховка и каквото си си покрил, това.
Никой не е длъжен да плаща твоите разходи. Здравна застраховка и каквото си си покрил, това.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Не е така. Хората, разгледани от позицията на икономиката се броят за капитал и ресурс, който капитал и ресурс си има своите различни характеристики и стойност от позицията на образованост, умения и там някъде измежду тях и физическо и психично здраве. Кел файда, че ще плащаш във фирмата на някакви работници, някои от които болнави и с невъзможност да се погрижат за здравето и които ще ти носят ниска производителност или ще отсъстват често и ще трябва да ги сменяш с други, много от които ще са пак с ниска производителност. Неслучайно имаше преди месеци една класация по медиите за това кои страни се очаква да имат най-бурно икономическо развитие следващите десетилетия и да се превърнат във важен фактор на глобално ниво и едно от общите неща между всички тях беше наличието на огромен демографски потенциал.
Каква е ползата за държавата и обществото от това, че ще имаш няколко стотин хиляди бездомници, скитащи по улиците, които в това състояние просто НЯМА КАК да са пълноценни работници, само защото си оставил някакъв див капитализъм в здравната система. Това са хора работили, с някакви качества и умения (а не някакви безделници и наркомани), които само заради 3-4 месеца през целия си живот, когато са имали нужда от пълноценна здравна грижа, ги изхвърляш тотално или ги правиш непълноценни за икономиката за години напред, докато (ако) някои от тях се съвземат. Както казах има си неща, които трябва да работят изцяло на пазарен принцип, има си и сфери в държавата, където трябва да е почти чист социализъм.
Каква е ползата за държавата и обществото от това, че ще имаш няколко стотин хиляди бездомници, скитащи по улиците, които в това състояние просто НЯМА КАК да са пълноценни работници, само защото си оставил някакъв див капитализъм в здравната система. Това са хора работили, с някакви качества и умения (а не някакви безделници и наркомани), които само заради 3-4 месеца през целия си живот, когато са имали нужда от пълноценна здравна грижа, ги изхвърляш тотално или ги правиш непълноценни за икономиката за години напред, докато (ако) някои от тях се съвземат. Както казах има си неща, които трябва да работят изцяло на пазарен принцип, има си и сфери в държавата, където трябва да е почти чист социализъм.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]
-
https://news.bg/world/germaniya-tarsi-nachin-da-spre-finansiraneto-na-kraynodesni-partii.html
Ах колко демократично .... ще спираме парите на "неправилните" партии, нищо че са съвсем легални и имат законово право на тях както всички други партии. В ЕС ударно строят комунизма. Левундерите са хванали кокала и няма да го пуснат лесно, комунист власт само с кръв (с)дава.
Ах колко демократично .... ще спираме парите на "неправилните" партии, нищо че са съвсем легални и имат законово право на тях както всички други партии. В ЕС ударно строят комунизма. Левундерите са хванали кокала и няма да го пуснат лесно, комунист власт само с кръв (с)дава.