.... Преговори за подновяване на контрактите се водят 3-4 трансферни прозореца преди изтичане на съществуващите договори. Когато останат 2 трансферни прозореца шансовете да се стигне до подновяване на контракта са минимални. Просто клуба няма никакви аргументи при преговорите.....
Съжалявам, че се включвам в чужди дискусии, но горният пример е върха на пресоляването на манджата, и не мога да го подмина, дори с безкрайното ми уважение към автора!
4 трансферни прозореца са близо 1.5-2 календарни години, зависи от кой момент ще започнем да ги броим.
Не ми е известно нормален клуб да подновява изтичащ след 2 години договор на играч, освен ако не говорим за:
1) Брутална и безпардонна комисионерска схема (с цел умишлен фалит или лична облага, трупайки задължения на гърба на клуба) с ресто под масата, понеже, надявам се всички сме наясно, че нов договор обикновено значи увеличено възнаграждение (бонуси) за играча и пара за мениджъра.
или
2) Меси или Роналдо (португалския), чийто спортен или финансов (обикновено са свързани) принос за клуба дотолкова е нарастнал в пъти (в десетки милиони) по време на действащия договор, че е нужна незабавна "реципрочност", която да е под формата на нов контракт със значително завишени благини за състезателя.
Няма минимални и максимални шансове, съответно минимални и максимални трансферни прозорци, при подновяването на контракт, ако един играч е решил да не подновява договор след края му. Мога да изброя поне 10 причини за това на прима виста, но мисля, че имаме достатъчно разум и не е нужно.
Хубаво е човек да е начетен, но е шокиращо, когато тази начетеност се изкривява в опит да се докаже нещо, вместо да се използва в честна, левскарска дискусия.