tmanolov написа:П.С. Шмаротцер, къде са тези по 5 декара гора на семейство в полето, бряИначе поздравления, че подхващаш теми, които са тера инкогнита за 99.99% от народонаселението. Пък ако речнеш и нещо за турското "робство", може и да те анатемосат - ма не е за тази тема
За 5-те дка гора: село Маломир, Ямболско, бившето Крапча, Хлябово, Ямболско, Раздел Ямболско и др. села по Ямболско. Разбира се не всички имат тази възможност, но който я има си я има. Преди години ходихме там на етноложки експедиции и местните селяни охотно разказваха за проблемите си. То и темата от "Отворено общество" беше такава - да се видят къде са проблемите, да се запишат и когато има нужда, определени хора да се възползват от тях. Нещата (доларчетата) бяха уредени от виден български историк, дипломат и т.н. Няма да му цитирам името, ще ми се разсърди, че ми е приятелче. Сам изявих желание да ходя на тази експедиция, че имам сантименти към тамошната флора и фауна - две години там превземах баирите с калаша със сложен нож и викове "ура". Същото е и със селата в Мездренско, макар и на границата между полето и Предбалкана.
Наистина през 90-те години много хора си продадоха земите почти на безценица на новите латифундисти. Проблемът беше, че ако някой "чужд" се опиташе да влезе в схемата, веднага получаваше предупреждение, което съвсем не беше безобидно. Познавам поне няколко човека, които са си изпатили от тези.
За "турското робство", "пртисъствие", "владичество" съм писал достатъчно в този форум, при това поне 2-3 пъти. Ако се разровиш в темата за българска история от преди десетина години, със сигурност ще го намериш. За тези които искат да четат и да мислят върху прочетеното предлагам няколко неща - История на България том 2, издателство на Анубис, 1999 г. автори Цветана Георгиева, Николай Генчев, има я из нета на pdf. Книжките на Христо Матанов, на Николай Овчаров, последният макар и археолог има огромен принос в развитието на научните дирения за 14-15 век. особено в района на Перперикон - за това виж том. 1, за Перперикон. Там са неща, които не са се появявали на друго място и са уникални. Що се отнася до прословутата книжка на Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев за попадането на България под османска власт, там има голям проблем с изворовата база, чете се като дяволът Евангелието, взима само това, което го интересува и му пасва на концепцията. Надълго и нашироко съм говорил за това с Иван Тютюнджиев, но.... там се намесиха едни други неща... За съжаление вече дори сериозни учени от БАН и университета се поддават на тезите им. Все още отстояват истинската история Христо Матанов, Васил Гюзелев, Николай Овчаров, но част от другите, при това именно тези свързаните с нЕкои фондации започват да пишат глупости...