Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Soulen » 13 дек 2023 10:36

Eminem написа:
garfield22 написа:
Eminem написа:Факт е, че в истинските чуждестранни източници се говори за българи, а не за славяни.
Славяните да стигнат до нивото на
Византийската империя граничи с фантастиката.

Чуждестранните източници от онези времена са главно византийски, има и някои западни, и там се говори и за българи, и за славяни (склавини на гръцки). А ако българският език не е славянски според теб, то към коя езикова група принадлежи?

Не е толкова просто. Първо трябва ясно и точно да си изясним кога и къде са се зародили българите. Ако потърсиш в интернет за произхода на езика, разбираш колко е нелепо да се твърди, че говорим славянски език. Можеш да видиш разликите. Имаме прилики с трако-пеласгия и с хетския.
Българският език и българите като цяло са много по-древни от някакви славянчета.

Виж за едно са прави. Културата ни се е претопила с времето, но не заради славяни, а заради религия и покръстване. Това е било правилното решение тогава, да се приобщим към останалите народи, че да не ни унищожат, ако останем различни само ние. От дистанцията на времето, може би Католицизма щеше да е по-добрия избор, но в онзи момент никой не знае какво ще е бъдещето.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
Eminem
Контакти:

Мнениеот Eminem » 13 дек 2023 10:46

Тук спор няма, християнството претопява културата ни. За мен, това заличава прабългарският(Дуло) ни манталитет. Точно такъв манталитет ни е нужен сега.

Но в момента, православието е важно средство да запазим нормалните ценности и да не залитнем по либералогейщините.

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 13 дек 2023 10:48

Eminem написа:Тук спор няма, християнството претопява културата ни. За мен, това заличава прабългарският(Дуло) ни манталитет. Което е пагубно, те са Воини, точно такъв манталитет ни е нужен сега.

Но в момента, православието е важно средство да запазим нормалните ценности и да не залитнем по либералогейщините.

Е, няма как да останем да стърчим ние единствени. Просто ще ни смачкат. Много силни и войнствени култури като Викингите са претопени, а те са изолирани сравнително, та какво остава за нас, които по едно време граничим с 2 империи на Франките и Римската.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.

Потребителски аватар
Eminem
Контакти:

Мнениеот Eminem » 13 дек 2023 10:56

И това го има.

Покрай историята на България ми стана интересна и темата дали съществуват паралелни реалности и как се е развила в различните варианти. :)

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 13 дек 2023 10:56

Soulen написа:Създадена в България по поръчение на български владетел.

.....за да може да обединим и претопим културно славяните. Това нещо като първото НПО, създадено по поръчка на държавата. Но също така е и доказателство за съществуването на славянския елемент у нас.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 13 дек 2023 10:58

bubka написа:
Soulen написа:Създадена в България по поръчение на български владетел.

.....за да може да обединим и претопим културно славяните. Това нещо като първото НПО, създадено по поръчка на държавата. Но също така е и доказателство за съществуването на славянския елемент у нас.

Той славянски елемент има, само че не е водещия за сметка на българския както го изкарват. Пак казвам, ние сме единствената държава, която си плюе по собствената история, вместо да се хваща за всяка сламка. Абсолютно идиотско е за мен да имаш основания нещо да го пишеш свое и умишлено да не го правиш. Пак давам пример с гърците как всичко са крали и го изкарват свое, без значение дали е или не е.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 13 дек 2023 10:59

Drunken_Master написа:Я ми дай ЕДИН АРГУМЕНТ, по който азбуката не е славянска, а българска. Искам само ЕДИН... Та, ми е много интересно, кво ще напишеш сега... :lol: :lol: :lol:

Забрави ли? Писах ти вече.
Кирилицата е създадена от българи в България по поръчение на българския цар, за да служи на българите и до ден днешен ни служи. Догодина и на Еврото ще я има, не само в ЕС.
Който иска, през вековете си я ползвал, ползват я и сега.
Ето:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 1%86%D0%B0
Тук ще видиш, че и Петър I и болшевиките имат принос за окончателното й оформяне.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 13 дек 2023 11:07

До Горбачов в СССР не се отбелязваше "Кирилл и Мефодий".
Дрънкане, Горбачовото време помниш ли го?

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 13 дек 2023 11:08

NOMER14 написа:До Горбачов в СССР не се отбелязваше "Кирилл и Мефодий".
Дрънкане, Горбачовото време помниш ли го?

Е нали навремето са учили, че Ленин е създателя на кирилицата :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 13 дек 2023 11:12

Soulen написа:Тоест кирилицата не е славянска щом не са я припознали навсякъде.

Не, че нещо, ама какво се опитваш, да постигнеш, като си въртиш гъзицата наляво-надясно? Кирил и Методий създават азбука за славяните, изследвайки техният език. По-късно Климент Охридски преправя част от буквите, които били неудобни или трудни за изговаряне. По време на Първата българска държава, доколкото ми е ясно и двете азбуки са служили едновременно (коя повече, коя по-малко), но постепенно глаголицата отпада, а кирилицата остава. По същество, кирилицата си е изцяло реципирана заедно с тогавашните и фонетични съответствия гръцка азбука с добавени букви.

Soulen написа:Поне аз не съм чул в Централна Европа и в Русия да честват Климент Охридски например, може и да греша.

Супер. А ние честваме ли го? Що честваме светите братя? :lol: :lol: :lol:

Eminem написа:Българският език и българите като цяло са много по-древни от някакви славянчета.

Това е направо пост "Бобо Николов"...

NOMER14 написа:Забрави ли? Писах ти вече.

Ти нищо не можеш, да ми пишеш, понеже нищо не разбираш. Откакто ми назова пет украински царе, изобщо не желая каквато и да било дискусия на тема история с теб. :lol:
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Върни се в “Свободна зона”