peliforewer написа:kamilata3 написа:Testa_di_Legno написа:Както и да изразя мнението си, все ще се изтълкува като левскарска злоба, че видите ли, "Армия"-та най-сетне щяла да се класира за определението "стадион", докато "Герена" си няма козирка и се разпада пред очите ни. И все пак: без по принцип да съм против това да има тук-там и някое прилично съоръжение, та като ходим по мачове, да не се връщаме сякаш от пълен работен ден като общаци на някой строеж, просто не мисля, че центърът на София е място за стадиони - поне не и при сегашните първо инфраструктурни и второ - обществено-културни реалности. Всяка една среща, проведена пред повече от 5-6000 зрители навежда на тая мисъл, а пък тези, при които има две враждуващи агитки, са въпиющ и трудно оборим аргумент в нейна подкрепа. В тоя смисъл и на "националния" стадион, разбира се, не му е там мястото, а ако искате постът да малко по-edgy - абсолютно същото важи и за "Георги Аспарухов", който вече само според "армейския" фолклор е в периферията на столицата, а иначе всеки мач на него създава неудобство и главоболия за жителите на няколко квартала.

Но заварено положение, какво да се прави - всички тези подобия на стадиони са строени в друго време и при други условия.
Сега само не разбирам като има мач между ЦСКА и Левски и отидат 30 000 ,40 000 души(което става и по -рядко) какво толкова затрудняват.
Ако следваме тази логика трябва да премахнем от рамките на градовете спортни зали, концертни зали.Трябва да се забранят протестите в градовете, няма голяма разлика между някои протестиращи и футболните агитки.Не е проблемът къде е съоръжението, а дали ведомствата които получават пари от Държавата за да осигуряват реда и безопасността на хората си вършат работата.
...което и аз отбелязах по-горе - че подобно разрешение е възможно най-примитивното. И все пак: един мащабен протест или митинг е по-скоро изключение, за провеждането на което без друго е необходимо разрешение от общинската администрация, докато мероприятията, състоящи се в спортни и концертни зали, традиционно не предизвикват зрителски интерес и, съответно, проблеми като преждеописаните. От друга страна футболните срещи открай време са най-добрият повод за определени хора да проявяват най-низките измежду страстите човешки, при това по паркове и градинки, превозни средства от градския транспорт, метростанции, заведения и прочее - все под любящия и изпълнен с търпимост и емпатия поглед и на общество, и на държавни органи, разбира се. В подобна ситуация за неангажирания с конкретния мач жител на София денят става просто непоносим, а пък - съжалявам, - футболът изобщо не е, или поне не би трябвало да бъде, чак пък такъв национален приоритет, че в негово име да се жертват редът и спокойствието на гражданите. Повтарям отново: това важи в еднаква степен за мачовете, както на "Левски", така и на "ЦСКА-София", и както за "Армия"-та, така и за "Васил Левски", също и за "Герена".
Но проблемът с реда и дисциплината не е и единствен. Дори да бъде решен с по-твърди полицейски мерки, пак остават шумът, замърсяването и огромните смущения в трафика...
С по-малко думи: ако зависеше от мен (и ако беше изобщо практически възможно, де), и "Левски", и "ЦСКА-София", и националният отбор, щяха да играят мачовете си далеч от местата, на които го правят сега, но все пак на стадиони, леснодостъпни с лични и обществени превозни средства. Тъй като обаче това е невъзможно, си мисля, че поне съществуващата ситуация трябва не да се влошава допълнително, ами някак да се подобрява. Ако това ще стане със строеж на нов стадион там, където сега е "Армия"-та, аз съм твърдо "за", ако обаче не - тогава, разбира се, съм "против", при това без да се водя от чисто фенските си пристрастия.