Dust написа:Да те попитам и теб, Сърбия защо е с два участника в ШЛ?
Че давай сравнявай, кой те спира, но да се върнеш във времената, когато повече от пишещите тук са били любовна тръпка на родителите си.
Може ли аз да отговоря - ми защото другарят Путлер нападна Украйна и руските отбори ги резнаха от участие. Отделно - промениха правилата в полза на такъв тип отборчета, ако са имали тракинг рекърд, т.е. играят редовно в ЕКТ (Звезда и Партизан не пропускат, Левски и бившият Литекс са извън играта в последните 10 години - като и едните, и другите са пропуснали по 4-5 сезона в последните 10/не съм ги борил точно).
Ще пробвам с думи прости - един отбор от Гибралтар, например, би имал по-голям коефиициент от Левски, просто защото играе абсолютно всяка година (ерго все по 1 точка взема) и ако дори веднъж е бил шампион (т.е. минал е от ШЛ в ЛЕ и оттам в ЛК) - направо отлита. Затова тимчета като Вадуц от Лихтенщайн (да, знам, знам), Линкълн от Гибралтар, Дюделанж от Люксембург, ТНС от Уелс и т.н. са с коеф 8-8.50, което ги прави поставени дори във втори кръг (а те почват от първи), докато Левски, Ботев, Локо, ЦСКА 1948 са с коеф 4-4.50.
Само че, за да трупаш коеф., най-лесният начин е да си шампион - там имаш почти гарантирани групи като минимум в ЛК (т.е. поне 2.5 точки). В Бг Шампион е само Лудогорец, ерго другите трябва да правят някакви луди подвизи тип Базел, Пилзен, ПАОК, за да стигнат до нещо, което на шампиона му е гарантирано. Следиш ли ми мисълта - те затова Лудогорец, а и който и да е хегемон, е вреден за футбола ни, щото има само за него, за другите - курац.
P.S. Дори Тре Пене от Сан Марино, дето съм убеден, че и Ботев (Враца) ще ги убие в два мача, са с по-висок коеф., от който и да е Бг клуб без Лудогорец и ЦСКА-София, също и Европа ФК от Гибралтар, и кой ли още не. Затова и най-доброто ни класиране като страна беше с влизането на Литекс, Левски и ЦСКА в групи - тогава имаше 3-4 отбора, които влизаха. Сега има 1, вече се появяват втори (ребрандирания Литекс) и евентуално трети (числото), ако Цеката не го свитнат някъде, което е горе-долу добре, защото тези отбори ще направят коеф над 10 за 5 години и ще са поставени и в трети кръг, но при положение че само Лудогорец е шампион, два отбора в групи ще имаме само при чутовен късмет