Коментар на Гонг за свободното падане на спорта ни

Модератори: paceto, modor, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Weingro
Контакти:

Коментар на Гонг за свободното падане на спорта ни

Мнениеот Weingro » 20 фев 2010 19:19

Чух целия коментар, качен на сайта. С повечето казани неща съм абсолютно съгласен, с някои не съвсем.

Големите теми според мен са две:
1. Спортното възпитание на децата - малки и големи (от която малко или повече след време се стуга до втората)
2. Професионалният спорт - къде сме ние?

И по двете теми може да се говори МНОГО. За вотрата не съм достатъчно подготвен, затова по първата. Ще почна с няколко примера:

- (положителен пример) Дворът на "родното" ми 31-во училище в София допреди няколко години беше постлан с асфалт - класика за училищен двор. Обаче тогава направиха малко чудо - по две игрища за футбол, за волейбол и за баскетбол. С вратите, кошовете, оцветяванията. Даже футболните игрища са със специална настилка, нещо като изкуствена трева. Радвам се, когато мина оттам в хубав ден и на игрищата винаги има малки и/или големи спортуващи. Така е създадена възможността който иска да играе, когато иска, при това - безплатно. Не зная как е финансирано, не зная и как се поддържа. Но го нарпавиха и е реално - голяма червена точка. Ето как изглежда дворът, картинката е от Google Earth -клик-:).

- Братът на съпругата ми живее в Разград. Заедно с приятели и преподавател в местен техникум тренираха малко популярния у нас спорт "бул", известен също като петанк(а). (Нарочно няма да пояснявам каква е играта - който го интересува, нека да положи минилани усилия и да пита Google.) Признавам, че на мен ми беше известен като занятие на пенсионерите в някои френски филми. Оказа се обаче, че спортът съвсем сериозно си съществува и макар да се радва на популярността на футбола, с него се занимават достатъчно много хора в световен мащаб. Не само това - въпросната група от Разград допреди 2 години участваше редовно в международни състезания. При това се представяха доста добре. Тренировъчната им "база" беше един правоъгълник утъпкана пръст в двора на техникума. като вали - няма тренировки, щото пръстта малко става на кал. Петима здрави мъже пътуваха за международните състезания с колата на някой от отбора. Финансирането го осигуряваха те, разчитайки най-вече на приятелствата си с хора от няколко фирми в Разград. убеден съм, че никой извън семействата и приятелите им не е чувал за тях. Само че на гърба на екипите им (купени с пари, осигурени по описания начин) освен иманата им има още една дума: BULGARIA

- Будапеща, 2009. бяхме на гости на приятел за няколко дни. Покрай и във тихия бял Дунав могат да се видят крайно поучителни и интересни неща. Съвсем случайно видяхме обособено игрище за току що описаната игра. Пардон - две игрища едно до друго. Оградени, със зеленина, с пейки за многобройната публика. Че даже има и табло с правилата, ако някой иска да се образова. Даже има и... стълбичка за награждаване. Няма да ги критикуваме, че са само на унгарски. В сравнение с мястото, където тренират разградлиите, това изглежда като оазис:
Игрище 1 Игрище 2 Правилата

- Пак там, край Дунава. Гледаме, че тичат едни деца. Денят е работен, следователно и училищен. Ама продължават да тичат, още и още. Лееееко се шашнахме, като разбрахме децата имат час по физическо. И тичат здраво насам-натам край реката с преподавателите си. Ъъъъ, които също тичат. Натова отгоре са облечени в спортни екипи. Различни, според любимия отбор/играч на всеки. Но с истински спортни екипи, които у нас купуваме на децата си едва ли не като официални. Особено ако са оригинални, какъвто беше случаят.

След 50-тина метра - още едни деца, по-малки, на около 6-7 г. Хм, първо видяхме двамата преподаватели, единият от които беше с физика, с която у нас би бил "добре облечен бизнесмен" и "оперативно интересно лице". Че беше интересен, беше, но за мен беше дребен шок да го видя в тая роля. Да организират с колегата му "гонки" на малките сополанковци. Единият преподавател - в единия край, другият - в другия край на площадката, на която бяха. И децата тичат по двойки от единия до другия и който е пръв - побеждава. Това го описах подробно за идея като какво може да се прави в час по физическо. И всички така - тичат, почивка край реката, тичат, зяпат реката и пак тичат. Малко ми беше неудобно да ги снимам, макар че това е част от работата ми, сякаш правят някакво чудо неземно. Но аз съм свикнал да виждам малко по-големи от тях деца на опашка за цигари и излегнати в парка с двулитрови шишета биричка, та си бяха истинско чудо.
Бягане Почивка По двойки

- След 10 минути гледаме как едни младежи, бутат лодка... Вместо други по-полезни неща, примери много. (Съжалявам за качеството на снимката)

- Малко по-късно видяхме поредните деца, използващи реката за спорт. Простете невежеството ми, не знам дали това е каяк или как точно там се нарича тоя вид лодка.

- Същата гледка видяхме и в Тимишоара, Румъния. Деца, в лодка, в река Бега, която пресича града.. Обърnете внимание, долу вляво, че ръмеше някакъв дъжд, но те не се изпокриха, даже и зяпачите отсреща. Река Бега е значително по-малка от Дунав, в който се влива. Но това не пречи да се ползва по сходен начин.

- МОЛБА до жителите на Видин, Лом, Козлодуй, Свищов, Русе, Слистра - МОЛЯ ВИ, изпратете поне една подобна снимка, за да се поуспокоя, че нещата, за които иде реч, не са чак толкова зле.

- При едно от пътуванията един от отбора по бул беше снимал с камера района около стадиона, където беше състезанието. Не помня дали беше във Франция или Италия, но не е толкова важно. Беше снимал игрища за разни спортове, оградени със защитни мрежи, за който желае да тренира. не знам дали входът е бил платен или не, но това пак не еважно. Важното е, че повечето игрища бяха пълни със спортуващи - хлапета, деца, тийнейджъри и по-възрастни. Зад кадър се чува гласа на снимащия - "това го снимам, за да го покажа на кмета на Разград, да види как стават нещата". Не знам дали кметът го е гледал (едва ли). Знам, че никъде у нас не е масова практика да се правят такива неща.

Всичкото дотук бяха няколко отделни малки късчета от мои впечатления и една много кратка разходка. Сега се опитайте да си представите по-голямата картина. както казваше един приятел "плашим се"!

Знам, че държавата не е длъжна и не може да финансира всеки, който е решил да кара колело или да рита топка. Но знам и че докато бул-аджиите се финансират сами и дават пари включително на гърба им да пише БЪЛГАРИЯ, държавното управление на същата държава финансира чукари като земеделски земи, заменя пущинаци за терени за хотели, налива кинти в "правилните" фирми за всичко - реклама (както става дума и в коементара на Гонг), пътища, част от които изобщо не се строят, "магистрали" от по пет незавършени километра, плаща заплатите на едни шмульовци, наричащи се депутати (за да не помнят, че са НАРОДНИ представители), които имат собствено мнение колкото коя статия да четат по време на заседание и достойнство, което не им попречи да стигат до идея да бъдат заставени да гласуват поединично като имат сензори на задниците, оправдава се, че крадените пари не били европейски, а наши си, така че къде е проблемът?! (Р.Овч.), плаща заплати и премии на цялата изгнила "правосъдна" мафия и т.н., и т.н.

В тази връзка - евала на БНТ, че за пореден път излъчват всичко от Олимпиадата! Поне тези наши пари не са похарчени нахалост. Лично аз предпочитам Евроспорт (сори) заради по-добрите коментатори (което си е субективна преценка, естествено). Но така "основният" БГ канал, който всеки може да хаване, независимо от телевизора и обхвата си, излъчва това огромно спортно събитие и много хора научават, че има Олимпиада, че някакви хора се състезават, тенират, държави отделят малки или по-големи бюджети, за да се случват тия неща, телевизии ги снимат, гледат ги не знам колко милиарда души... Майка ми и леля ми предпочитат сериалчета и новини, но и те знаят, че има олимпиада и че това е нещо голямо и важно. Е, разбира се, винаги можеш да оставиш ТВ-то на чалга или риалити... И после БТВ да интервюират дечицата как мислят, че ще свърши "Перла". Ашколсун!

Томе, децата не знаят какво е "ръбче" по много причини. Моят син е още малък - на 2.5 г. На пролет мисля да му купя малко колелео със спомагателни колелца. Живея на 3 минути пеша от парка "Гео Милев". Само че като почнем да се учим да караме колело, вероятно ще се закараме дотам с колата. Щото тротоарите са нацвъкани с коли, а улиците - с движещи се коли, пешеходци, дупки, кал, прах, боклуци и мизерия. 4 пресечки са, ама - с колата. А, живот и здраве, като порасне, обещавам, че ще знае как се играе "ръбче"! Ще покажа, ако му е интересно, ще играем, ако не - поне ще знае как става. Само че дотогава трябва да намеря къде да е това ръбче - колите са по троторатите. Ръбчетата на бордюрите са така заоблени от катерещите се коли и никаквата поддържка, че не се знай като накъде ще отскочи топката. Да не говорим за единия метър кал и пръст покрай повечето бордюри, която се събира там още от миналия век. Ама все ще си намеря ръбче. Обещавам.

Учителите може да не знаят, но моят син знае, по съвършено детски, разбрира се, че има там някакви чичковци и какички, дето карат ски. Когато гледаме биатлон, той кава "и чичкото с пушката бум!бум! и ст'еля по к'ъгчетата". Когато скачат от шанцата, "чичкото скочи ей така -бум!" и скача на място. Когато гледаме ШЛ, вика ентусиазирано "Гоооооол!" и вика "Само Левски!", макар че естествено в тоя случай не зне какво точно казва, но това е чувал от мама и тати, хехе. Оня ден обясних с пет приказки и идеята на хокея и сега преследва една топка с пластмасова пръчка. Има и баскетболно табло с малка топка, която доста упешно вкарва и вика "Коооош!". не сме си поставяли за цел да првим от него спортист, като порасне, да става какъвто реши тогава. Нито сме се вманиачили да му обясняваме всичко под слънцето. нещата просто естествено си идват от ежедневието. И от нас никой не е спортист, само тати се опитва да посещава фитнеса по-често. Но сме убедени, че дЕтиту трябва да знае едно-друго, за да си прави преценките, че трябва да се движи по някакъв начин - а спортуването е единственият възможен. И доколкото зависи от нас, да сме живи и здрави всички, ще продължаваме да обясняваме спортове и да ги играем доколкото позволяват условията.

Остава големият проблем, че така или иначе големият старт трябва да даде държавата. От една страна тя заявява готовност да изпълнява важна роля, създавайки министерство или държавна агенция на спорта. И то/тя сигурно имат някаква полезна дейност... Обаче това, което от години чуваме в коментарите за почти всички спортове е, че новата смяна и задаващата се след нея никак не е обнадеждаваща. Футбол (национален отбор). Фигурно пързаляне. Шорттрек. Биатлон. Спортна гимнастика. Тенис на корт... Не ми се изрежда повече, че много боли. Да, има откъслечни успехи тук-там и сегиз-тогиз. Да, ясно е, че не може винаги да сме на върха. Ясно е, че не само парите правят спорта. (Ето, германците дават много за биатлон, но и мъжете, и жените им точно на Олимпиадата се представят далеч от възможностите си. Добре, че е Магдалена Нойнер засега.) Но много боли, когато нашите хора все са на опашката. Важно е, и хубаво, че имаме 19 спортиста на Олимпиадата. Аз не споделям мнението, че това са пари на вятъра. Особено на фона на други държавни, хм, харчове. 25-тото място на Краси Анев онзи ден като за нас е екстра. Е, иска ни се да е сред първите 10, 5, 3... Хубаво е, че участваме. Лошото е, че тенденцията като че не е нагоре. Лошото е, че така е в почти всички спортове.

Спортните успехи винаги са водели до някаква национална еуфория, национална радост, национална гордост. Само че лятото на 1994 мина отдаааавна и вече не топли толкова. Човек някак свиква нашите да губят. Да не говорим каква болезнена футболна есен преживяхме. ЦСКА беше добре в първенството, но какво от това, като с Левски заедно отпаднаха безславно?! Единият спечелил един мач, другият - почти. Щеше да има значение, ако някой беше продължил. Сега е достатъчно само колкото форумните идотчета да се обиждат на говеда и свине - много спортно!

Съдейки по реалното поведение на държавата, на общините и на много хора, човек лесно може да стигне до ужасния извод, че спортът не е важен. Едната страна не създава условия, унищожава съществуващите директно или просто не ги поддържа. Т.нар. "бизнес" няма интерес да инвестира в спорт, от една страна защото няма да получи данъчни облекчения от държавата (което вероятно е така, защото още не са изработили схема за крадене по тоя начин), а от друга - защото огромна част от бизнеса, кйто има пари да инвестира в спорт, има партиен - което винаги е равно на престъпен - произход. И му дреме за спорта. малките фирми правят каквото могат, но то не е достатъчно за чувствителен и траен резултат.

Другата страна пък не изглежда достатъчно заинтересована да позлва несъществуващите (или, айде - малкото) условия. Оня ден докато чаках на един светофар, гледам децата от близкото училище, явно в междучасие, пресекли улицата и си пазаруват от два магазина. В единия се продаваха закуски и всякакъв junk food. пред него имаше 10-тина ученика на опашка. Пред другия имаше 30-тина, а над вратата пише "Цигари и алкохол". Много по-лъскавко и престижно е да отидеш в мол, отколкото да тичаш в парка.

Компютрите и съвременните технологии сами по себе си не са виновни, че децата предпочитат ФИФА 2010 в мултиплейър пред кварталната градинка. То тя и без това отдавна е паркинг. Ама пък не са всички така. Според мен главана вина имат родителите и училището (държавата/общината) - тоест всички, които се занимават с възпитание на децата и изграждане на техните личности. Аз се хващам, че често предпочитам да оставя сина ми на бабите, за да си почина след работа примерно. То това е хубаво, но по-хубаво за него е често да ходим по парковете, да ритаме топка, да се возим на шейни и куп други занимания навън. И като се изловя в подобни помисли, понякога не го водя, ами се занимаваме с каквото дойде. Едни приятели имат синове на 6 и 13 години и казаха, че често двамамта си играят ввсеки на своя компютър, за да има мир и спокойствие, а и да могат мама и тати да се видят. И не е лошо, лошото е, когато това стане ежедневие. Компютрите изяждат достатъчно време (представете си колко време пиша това) и колкото повече се разширяват иначе чудесните възможности, които дават, толкова повече време биха могли да изядат. Номерът е да се намери балансът между живия живот и социалните мрежи, игрите, чатовете и цялата останала вселена от повече и по-малко полезни неща, осигурени от компютрите и интернет. А живият живот все повече минава през клавиатурата и уеб-камерата. не ме разбирайте грешно - аз съм "за" всички тези неща, още повече че професионално се занимавам с тях. "Просто" трябва да се намери балансът. (хехе, колко е лесно да даваш акъл.)

Цялата медийна среда е изключително агресивна към подрастващите - и като честота на "облъчване", и като настойчивост, и като съдържание.
- Отвсякъде се внушава, че правилата задължително, упорито и постоянно трябва да се нарушават или в краен случай просто не са това, което са били;
- Новините, в ролята на отразяващи случващото се, са се превърнали в криминална хроника. В която престъпниците обаче винаги се измъкват и се оказват невинни.
- Слоганът на Fox Crime е "Роден за престъпления" (браво, гениално!)
- една популярна онлайн игра, в която си мафиот и колкото по-престъпен си, толкова по-добре (умишлено пропускам името);
- по всички сайтове, посещавани от тийнейджъри има реклами на разни секс-артикули, услуги, сайотве;
- а ето какво представляваше сайтът на 141-во СОУ преди почти 3 години. Тогава направих скрийн-шотове, за да ги пратя в МОН, но съм ги забравил. Сайтът май го няма сега, но... Освен всичко друго, забележете, че вдясно сайтът на училището съобщава, че "няма рождеННици днес" - правопис, словоред. Има и още грешки, ама да не издребняваме, нали. Една картинка Втора А тук са Статии / Новини за "даскалото" на сайта му
- Чалга-"музика", чалга стил, чалга живот, чалга вкус, чалга чалга...
- Тоя списък е много дълъг...

Има и положителни примери, разбира се. Ама да има, да има, колко да има?

Свобдното падане на спорта е пряко следствие от свободното падане на обществото. Държавата така и се интересува само от себе си, от правилните хора от правилната партия (която почти не се е сменяла), с крайната цел кинтите да отиват където трябва. Защото, както беше станала славна една лепенка на джипа на един славен водещ, добрите момчета отиват в рая, пък лошите - където си искат. Принцип, упорито следван от доста момчета и момичета на всички възрасти. Дреме й на държавата за спорта. Той си урежда тлъсти сделки за фирмите, ние сме се събрали да се оплакваме, че нямало условия за спортуване и че тоя финиширал 60-ти, а другата изобщо не стигнала до финала! Представяте ли си на колко различни езици говорим с тях! Представяте ли си досадата, с която изслушват подобни неща?! А и нали все харчат парите, които ние сме изработили, за да ходят да обменят опит - де го ефектът от тоя обмен?! В която и да е област?!

Много мразя сравненията от рода "вижте другите как си живеят, а у нас к'во е". Защото нито у нас липсват положителни примери, нито там всичко тече по мед и масло. Само дето нашите минуси винаги изглеждат много повече от техните плюсове. От което пак боли. Всички ни боли - нас с вас ни боли сърцето, ония от които зависи, ги бОли... да не казвам какво.

Много хора не се интересуват от политика. Само че липсата на държавническа мисъл и действие, липсата на морал, чиновническото и бюрократично мислене, партийните службогонства и схеми за крадене влияят на всички ни. Като почнем от колите по тротоарите, повсеместната мърсотия, последните места в класиранията, и всички други хубавини.

Уф, темата е голяма, а вече тр.д. свършвам.
Благодаря на вискчи, които стигнаха дотук.
Ако имате деца - СПОРТУВАЙТЕ С ТЯХ. Каквото сами си направим, и държавата не може да ни направи. Не чакайде някой друг да свърши вашата част от нещата!
Независимо от броя деца в дома ви - СПОРТУВАЙТЕ, ходете на фитнес, планина, в парка, пеша на работа!

Приятен размисъл!
САМО ЛЕВСКИ!

Потребителски аватар
stefani

Re: Коментар на Гонг за свободното падане на спорта ни

Мнениеот stefani » 21 фев 2010 01:46

Тези от Гонг само тъпотии говорят ! Преди беше за Софийската олимпиада - локуми ,локуми , а не си зададоха въпроса :
Каква Зимна Олимпиада ще правим след като 5см сняг да натрупа и София е блокирана ?

Говорят за масово развитие на спорта , а същевремено са за драстично намаляне на А група ?
Защо ... за да не може любимият Левски да пада от Черноморец ,Берое ,Миньор и т.н.За да умират и други футболни центрове както Русе ,Плевен ,В.Търново , Враца и т.н. / а от вчера и Хасково изчезнаха на футболната карта /

Локуми и пак локуми ... слушайки Гонг в 17ч ! Разтягайки лакардии цялото предаване накрая Томето и жена му установяват че не им е стигнало времето за новини :lol: не че човек ще чуе нещо различно от Ман.Ю на Бербатов и проблемите на Гонзо с липсата на реализаторски качества на играчите му .
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Върни се в “Gong.bg и Спортно шоу Гонг”