Скъпи мои украински българи! И българи от България! Моля за вашето внимание и помощ!
Край! Писна ми! Не мога повече да понасям лъжите, които депутатът Костадин Костадинов (запазена марка "Копейкин") открито и нагло бълва директно в парламента и още повече не мога да издържам неразбираемата пасивност на демократичната опозиция.
Колко може да му мълчите? Наистина ли няма начин да бъде наказан, да му се отнеме депутатския имунитет, за да освободи от присъствието си парламента, и да заеме полагащото му се място на национален предател? Как вие, потомци на Вазов, Левски и Раковски, Стамболов и Райна Попгеоргиева търпите това?
Да ви напомня, как се развиха събитията досега.
След публикуване на нашето "Отворено писмо от украинските българи към България и нейните институции", което бе подписано повече от 800 души, и което умишлено се неглижира в медиите, което писмо, обаче имаше много споделяния в мрежите, то бе прочетено в парламента от госпожа Кремена Кунева - народен представител от Демократична България. След което Копейкиният се изправи и избълва поредните лъжи за мен и Олександр Барон, срещу лидерите и активистите на това писмо и за всички вас, подписалите се, като каза, че всички вие сте държавни служители и сте се били подписали от свое име и вашите семейства по принуда от украинската държава, а това е евтина лъжа.
По този начин той се опита да дискредитира авторите на писмото, защото с текста на писмото, той не можеше да се спори, то просто е самата истина.
Моля отново, под този пост, в коментара потвърдете, че той лъже, и в допълнение към името си, моля напишете дали сте държавни служители. Съжалявам, че ви моля да го направите. Но лъжите могат да бъдат победени само от истината.
Веднага след това депутат Кремена Кунева ми написа, че трябва да помоля за право на отговор и публично да принудя копейката да се извини на всички вас и на мен за лъжата си.
Въпреки това, за даване на оръжия тогава гласуваха, а останалите ни две искания деликатно пропуснаха от внимание. Спомнете си, призовахме преди всичко за спирането на пропагандата и лъжите и политическите манипулации. Помолихме България да вземе страна и политиците в България да престанат да говорят от наше име и вместо нас.
Обаче веднага след това Копейкин го назначават председател на комисията за българи в чужбина. Направо бях шокирана. Помислете си за лицемерието. Врагът на Украйна, в която живее най-голямата българска диаспора в света, човекът, получил 10-годишна забрана за влизане в страната от службата за сигурност на Украйна, става главният комуникатор с нас, българите от Украйна.
Искахме да се съберем и от името на ръководителите на българските организации в Украйна да му връчим вот на недоверие, да откажем да общуваме с него. Но бяхме предупредени, че харесваме или не, той е председател и няма начин как да се смени. Иначе могат да го възприемат като намеса във вътрешната политика на чужда държава. Спряхме с това.
Направих и няколко опита да вляза в Парламента и да се възползвам от правото на публичен отговор. Не толкова много заради този пищял, който не си струва нашето внимание, колкото заради хората, които не чуват отговорите и възприемат фейковете му за истина. Исках Истината за нас да звучи толкова публично и отворено, както звучеше лъжата. Но безполезно. Не ни позволиха.
След това попитахме Елисавета Белобрадова за право да бъдем изслушани поне в Комисията и поискахме да се свържат онлайн със всички заинтересовани украински българи, като се има предвид, че имаме война в страната, и не всички могат физически да напуснат страната и да дойдат в парламентарната комисия в България.
Предварително се договорихме за 30 ноември, като дата на изслушването, предвид факта, че физически ще съм в София в този ден заедно със Олександр и че комисията работи само в сряда. Решихме че ние ще дойдем, а останалите ще ги включим онлайн (технически е безпроблемно за парламента). Отговорът е във скрина. Отказаха ни. Всичко, което се случва, изглежда като специален саботаж.
Гласът ни умишлено се заглушава. Защо? За мен е очевидно - Копейкин блокира приемането ни в Комисията, защото се страхува от истината. Той може да си бърбори опорките само тогава и там, където няма да има отговор.
В петък, 9 декември, отново се решаваше въпроса за предоставяне на оръжие за Украйна. И Копейкин отново от трибуната пося старите си лъжи, че Украйна не дава на украинските българи да учат български език.
Журналистите искат от мен коментар и отговор. Ето!
Давам снимки, прясно направени от дъщеря ми, на които виждате дневникът й, тетрадката и учебника на български език, където се вижда, че два пъти седмично има български език и литература в село Криничне в държавното училище.
Също така изпратих запитване към отдела на Образованието на Болградски район Голова Болградської РДА Бамбура Г.В. да предостави официален отговор и списък на всички училища на Болградски район, където българският език е включен в училищната програма. Неделните училища, спонсорирани от Министерството на образованието на България, не се вземат предвид. Утре обещаха бърз отговор.
Моля, пишете и вие също, всеки, който ме чете, учите ли в селото си български, така че свидетелството ви да е като допълнително доказателство срещу лъжата му.
Отделно имам въпроси към тези, които години наред хранят копейкин с лъжлива информация: Добре ли спите? Време е да си поправите грешката. Служба безпеки України, къде гледате?
И сега се обръщам към политиците на България, към обществениците и журналистите. Колко още може да бъде толерирана тази лъжа? Докога ще я търпим по екраните и от трибуната на парламента? Защо и от кой се страхувате? От копейкин ли? митрофанова? От путин ли? Ако не спрете тази отрова, и не я неутрализирате, тогава войната ще дойде и при вас. Бъдете сигурни.
Вярно ли разбираме, че с вашето мълчаливо съгласие, вие избирате Русия-агресора и руските "братушки" за приятели, а не нас, българите от Украйна, вашите кръвни братя и не Украйна, жертвата на руската агресия?
Позволете на мен, и в мое лице на цялата българска диаспора от Украйна, право на отговор, от името на всички българи да затворя устата на това лъжливо псе. В гласа ни молим да бъде чут и гласът на таврийските българи, които в момента са в окупация и рискуват да млъкнат завинаги. Това ли искате?
Лъжите могат да бъдат победени само от истината. Дайте ни възможността да я кажем, ако имате поне малко съвест и съчувствие. Ако не можете да спрете митингите в подкрепа на агресора, да ги забраните като нещо незаконно, както другите цивилизовани страни са го направили отдавна, дайте ни възможност да говорим сами за себе си.
Специално правя искането публично, тук, всички да видят и знаят, какво се случва, и никой да няма право да ни заглушава и да ни въвлича в техните политически игри.
Сега знам, че ще налазят много тролове тук и рискувам да ми удължат бана от Facebook и Meta и че се подлагам на опасност от страна на руската агентура. Обаче това, което ние, жителите на Украйна, преживяваме всеки ден, ни прави смели, от какво да се страхуваме още? От Копейкин ли? Писах този пост под звуците на силна сирена и без ток. Какво още?
Моля! Отговорете ни! На нашето писмо! Официално, публично и открито! Чуйте нашето искане и отговорете! Дайте ни право да кажем истината, със същата страст, както вие давате право и глас на лъжата. Тази лъжа ни наранява повече от руските куршуми.
Молим. За последен път молим. Утре мога да умра от руската бомба, изпълнете ми последното желание! Дайте ни глас. Дайте глас на истината!
Явор Божанков Ивайло Мирчев Антоанета Цонева Manol Peykov Factcheck Bulgaria bTV Новините bTV Българска национална телевизия. БНТ БНР - Радио София Bulgaria ON AIR Цецка Бачкова Радан Кънев Мартин Димитров Христо Иванов Ангел Джамбазки
Контракоментар с Асен Генов