Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Drunken_Master » 23 окт 2022 21:01

paceto написа:Ако намекваш, че нарочно е оставено да ги ударят е нелепо и си е в сферата на спекулациите.

Доста пъти е обсъждана, говоря за спекулацията. Дори имаше някакви книги по тая тема. Аз лично нямах хабер, до момента, в който Божидар Димитров (не съм му фен) не беше говорил по тая тема и той самият изрази съмнение, че САЩ не са знаели. Реших да се поразровя и има доста странни неща...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

На линия
ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 23 окт 2022 21:04

Коза, пак си чел някакви конспирации. Няма нито една сериозна улика и до днес САЩ да са знаели за готвеното нападение. Знам всички надеждни информации, няма такова нещо. Ако те вълнува за кодовете. Първо, по това време Япония използва няколко кода - дипломатически, флотски и т. н. САЩ по това време частично са разкодирали 1-2 кода, но не успяват да докопат нищо ценно като информация, знаят, че се готви нещо някъде, но нямат идея къде. Това, което успяват да разшифроват не е нещо конкретно, най-важните кодове - на флота, все още са неразгадани.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 23 окт 2022 21:09

ReBorn1982 написа:Коза, пак си чел някакви конспирации. Няма нито една сериозна улика и до днес САЩ да са знаели за готвеното нападение. Знам всички надеждни информации, няма такова нещо. Ако те вълнува за кодовете. Първо, по това време Япония използва няколко кода - дипломатически, флотски и т. н. САЩ по това време частично са разкодирали 1-2 кода, но не успяват да докопат нищо ценно като информация, знаят, че се готви нещо някъде, но нямат идея къде. Това, което успяват да разшифроват не е нещо конкретно, най-важните кодове - на флота, все още са неразгадани.

Добре, кажи ми какво ти е мнението за ленд-лийза ? Щеше ли РККА да се справи с Вермахта без ленд-лийза ?
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 23 окт 2022 21:11

Drunken_Master написа:
paceto написа:Ако намекваш, че нарочно е оставено да ги ударят е нелепо и си е в сферата на спекулациите.

Доста пъти е обсъждана, говоря за спекулацията. Дори имаше някакви книги по тая тема. Аз лично нямах хабер, до момента, в който Божидар Димитров (не съм му фен) не беше говорил по тая тема и той самият изрази съмнение, че САЩ не са знаели. Реших да се поразровя и има доста странни неща...

Това, че някой написал книга не го прави достоверно, защото конспиративни книги има колкото си искаш.
Романите на Дан Браун, по които правеха и филми достоверни ли ги правят? :)

Че то и аз утре ще издам една книга с всякакви легенди и митове с преплетени факти и това истина ли ще ги прави? :) Придържай се към официални данни, документи и разсекретени такива, ама като те знам как не вярваш и на такива документи особено що се отнася до комунистите и едни въпросни филми, то това за теб явно няма значение. Важно е там да четем Павката и някакви комунистически автори и да ги приемаме за 100% достоверни. :)

На линия
ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 23 окт 2022 21:16

Drunken_Master написа:
ReBorn1982 написа:Коза, пак си чел някакви конспирации. Няма нито една сериозна улика и до днес САЩ да са знаели за готвеното нападение. Знам всички надеждни информации, няма такова нещо. Ако те вълнува за кодовете. Първо, по това време Япония използва няколко кода - дипломатически, флотски и т. н. САЩ по това време частично са разкодирали 1-2 кода, но не успяват да докопат нищо ценно като информация, знаят, че се готви нещо някъде, но нямат идея къде. Това, което успяват да разшифроват не е нещо конкретно, най-важните кодове - на флота, все още са неразгадани.

Добре, кажи ми какво ти е мнението за ленд-лийза ? Щеше ли РККА да се справи с Вермахта без ленд-лийза ?

Мммммм .... имайки предвид мащабите на СССР, който е буквално непревземаем (винаги има накъде да се отстъпва), поне нямаше да загубят. По-скоро щяха пак да победят, но може би щеше да отнеме още година, година и нещо, СССР е огромна държава с неизчерпаеми ресурси, нацистка Германия, дори и с превзетите територии, не може да се мери.

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 23 окт 2022 21:24

Хитлер не е искал да превземе цяла Русия, а само европейската такава т.е. до Москва и вероятно до Екатеринбург, където е и физическата граница между Европа и Азия. Нататък от тази точка територията е била един вид пущиняк и няма никакъв смисъл да ги превзема и целта му е да превземе и Сталинград, където има достъп от там към Грузия и заводите за стомана, въглища, нефт и други ресурси, които се произвеждат там към онзи момент.

Армията е била само на 20-25 км от Москва и са стигнали до последната автобусна спирка, която е от Червеният площад до мястото, където се е спряла армията. Спряла казвам, защото вместо да продължи напред и да се помъчи да я превземе те я разделят на две една към Сталинград, а другата към Ленинград именно заради причините, които описах горе. Искал е да удари и Сталин по егото като превземе неговият град и си е мислел, че после Москва ще е лесна плячка. Не е като да не се е опитвал, но с надеждата да отслаби защитата на столицата разделя армията на две т.е. иска да води битка на цели три фронта вместо на един, а и му трябват ресурсите на Сталинград за армията и идващата зима. Ленинград пада лесно един вид, но Сталинград трудно и все пак си пада, но не и така както искат. Докато цари затишие през зимата от другата страна на Волга руснаците събират 2 млн. армия + дръпнати войски от азиатската част, защото Япония вече не е заплаха заради влизането на САЩ във войната.

Докато армията на Хитлер е на един хвърлей от Москва в същото време Сталин прави парад с армията на площада в чест на революцията. В далечината, където се е намирала немската армия (днес Химки) са можели да се видят куполите на Кремъл чрез бинокъл т.е. прекалено близко са били до отбранителният вал на столицата.

Изображение

Изображение

Химки днес, където армията на Хитлер спира пред Москва. Има издигнат паметник в често на това и се виждат.

Изображение

На линия
ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 23 окт 2022 22:38

Сталинград става цел доста след битката за Москва. Преди това разделя армията, но едните праща към Киев, другите към Ленинград. Чак после подновява офанзивата към Москва.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 23 окт 2022 22:45

ReBorn1982 написа:Сталинград става цел доста след битката за Москва.

Не случайно... СТАЛИНград ! :)
Ключово за битката се оказват швабските бомбардировки седмици преди реалната битка. Това изиграва лоша шега на швабите, понеже падналите постройки буквално барикадират града и преминаването става доста трудно...
Изображение

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 23 окт 2022 23:25

Drunken_Master написа:
Thsmith написа:Ще те разочаровам, дядо ми се е спасил от робство и се настанява временно в Испания при Франко, а след това и в нормални държави. тЪъъъ няма как да видиш снимка на някой облечен като идиот от моя род.

Сиреч, не си живял никога в НРБ ? ;)

Никога не бих живял в комунистическа държава. Народните работи не са за мен, а пък и не съм 50-60 годишен за да задаваш такива въпроси : )
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 24 окт 2022 00:02

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан заради ширещата се инфлация

По-рано в неделя унгарският премиер обеща да запази икономическата стабилност на страната въпреки предизвикателната среда

Хиляди унгарци, включително учители и студенти, се включиха в шествие в Будапеща в неделя, за да протестират срещу правителството с искане за по-високи заплати за учителите и ограничаване на ускоряващата се инфлация, която подкопава доходите, пише Ройтерс.

Протестиращите, които преминаха по мост над река Дунав, носеха плакати с надпис „Орбан се изгуби“ и „Няма учители, няма бъдеще“. Това се случи часове след като премиерът националист обеща да запази икономическата стабилност и тавана върху сметките за енергия на домакинствата, дори в момент, когато ЕС изпада в „икономическа криза“.

Но при последния от поредица антиправителствени протести участниците заявиха, че правителството му е разочаровало учителите, като им е дало оскъдни заплати, докато инфлацията, която надхвърли 20% през септември и продължава да расте, става непоносима.

„Тук съм… за моите деца, трябва да има промяна“, казва Гионги Берешки, пощальон, който се присъединява към протеста за първи път. „Заради ширещата се инфлация… вече не можем изобщо да спестяваме, просто не можем да свързваме двата края, докато цените нарастват“, допълва той.

Учители и студенти протестират за по-високи заплати, решение на задълбочаващия се недостиг на учители и правото на стачка.

При отбелязването в страната на годишнината от бунта през 1956 г. срещу съветското управление Орбан, когато беше преизбран за четвърти пореден мандат през април, заяви по-рано в неделя, че догодина ще създаде предизвикателства с войната в съседна Украйна.

„Война на изток и икономическа криза на запад“, каза Орбан пред поддръжници в Залаегерсег, на около 200 км западно от Будапеща, и добави, че има „финансова криза и икономическо забавяне в ЕС“.

Върни се в “Свободна зона”