Testa_di_Legno написа:krumeto написа:Няма да се преиграе срещата. Грешка е, че съдията не е видял играча навлязъл по-рано.
Които могат, да си спомнят гола с ръка на Марадона. Съдията не е видял, по-късно установиха му грешката.
Преигра ли се мача?
НЕ!
Аналогията с "Божията ръка" на Марадона не е напълно правилна, най-малкото защото по онова време видеоповторенията не са имали никакво значение при решаване на каквито и да било казуси във футбола. За първи път, ако не бъркам нещо, по видеоповторение наказаха Франческо Тоти, когато наплю Поулсен от Дания в мач от Евро 2004.
Иначе аз се сещам за два случая, в които след наши мачове в Европа се е заговаряло за преиграване. Единият беше след победата ни срещу "Оксер" през 2005 г., когато ония се жалиха за неправилно изпълнен тъч. Естествено, от УЕФА ги отсвириха, даже по онова време, отново ако помня добре, Иво Ивков заемаше някаква позиция в Централата... При другия беше по-интересно, понеже основание реално си имаше: беше на мача със "Славия" в Прага (завършил 2:2) през есента на 2003 г., където съдията показа втори жълт картон на чешки футболист, но забрави да го изгони... Оня поигра още 10-ина минути, докато по някое време реферът все пак му посочи пътя към съблекалните. Тогава обаче и двата клуба се въздържаха от това да подават протести: нас резултатът все пак ни устройваше, пък пражани си затраяха, понеже нарушението реално беше в тяхна полза.
Сега нарушението не ми изглежда достатъчно грубо, за да доведе до преиграване, пък и с тая сгъстена програма не виждам кога би могло да стане. Най-доброто, на което можем да се надяваме, е някакво парично обезщетение, но не знам дали въобще съществува такава практика.
Във футбола има и едно понятие фази в играта.
В правилника е казано, че съдията може да поправи грешката си до трета фаза, т.е. мине ли втора фаза, няма поправка. Грешката е фатална.
В нашия случай, са минали повече от две фази. първа - играча изпълнява центъра. Втора - играча поел топката подава на друг. Трета - последния бие във вртата.
Друго щеше да е при влязъл играч, изпълняващият да бие пряко във вратата и да се признае гола.