NOMER14 написа:Thsmith написа:Абе преди години имаше един ресторант в Берлин /кулата/ от който се виждаше целия град и се въртеше, имаше 1 или 2 часа време за храна и след това влизаха следващите. Някой знае ли дали още работи след тези епидемии?
Малко преди падането на Стената бяхме в ГДР на студентски стаж. Та качиха ни горе в ресторанта. Последен ден - нямахме пари дори за едно кафе, но германският даскал ни почерпи. Гледката беше зашеметяваща. Гледаш как Стената се извива между жилищни постройки на едни места, а на други е празнина от двете страни. Особено впечатление на групата ни направи как тя минава между два еднакви жилищна блока, отстоящи странично един от друг на по-малко от 5 метра. Цялата наливана идеология в главите ни се изпари моментално. Нарочно ни качи германският преподавател на тази телевизионна кула, за да видим разделението на нацията, въпреки че вероятно си беше от Щази.
Баща ми и лелинчо ми (мъжа на леля ми, да поясня, че навсякъде си имат тълкувания по въпроса :D) са били в тоя ресторант август 1989-та и са си говорели, при което лелинчо ми изразил мнение, че това нещо няма как да продължи още дълго време и Германия пак ще бъде цяла. Баща ми и до днес ми обяснява колко странно и невъзможно му е звучало всичко това, системата е била толкова силна, че хората не са имали и идея, че нещата ще се прецакат ...