Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

ReBorn1982

Re: Тема за политика - България

Мнениеот ReBorn1982 » 24 юни 2022 10:28

paceto написа: "Ние ще продължим да държим много ясна линия с кого можем да правим коалиция", каза Петков. Той обясни, че борбата с корупцията не може да се случва, докато имат коалиционен партньор, който е бил част от нея.

КирчУ отново се излага като кифладжия .... да разбираме, че коалиционният му партньор БСП/БКП никога не е "бил част от корупцията", така ли ??! ..... или пак говори едно, върши друго ....

ReBorn1982

Re: !

Мнениеот ReBorn1982 » 24 юни 2022 10:32

Drunken_Master написа:
metodito написа:Това, че Сталин убива повече руснаци, отколкото Хитлер е убил е без съмнение.

Кириле, жертвите на Сталин, според най-сериозните историци са между 700 000 и 800 000 души.

[offtopic]Само в ГУЛАГ и Голодомор имаме милиони загинали. Без да влизаме и в чистките, репресиите, поръчковите убийства и т.н.[/offtopic]

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 24 юни 2022 10:38

tiamat написа:......

Само да уточня - сърбите никога не са провеждали политика на "македонизация" по повардарието .... имали са политика на "сърбизация", "македонизмът" се налага след 1944-а, когато властта вземат комунистите, начело с хърватословенеца Йосип Броз.

п.п.: не ми споменавай Стоян Новакович .... това си остават само идеи, той така и не стига до възможност да ги приложи. Всъщност първите, които "внасят" по онези земи "македонската" идея са ...... гърците. Но това е тема на друг разговор.

Потребителски аватар
JimBeam
Контакти:

Мнениеот JimBeam » 24 юни 2022 11:00

Това за постоянно вето наистина е много добре и затова онези в Скопие не са съгласни с френското предложение, защото можем по всяко време пак да им наложим такова ако сега се вдигне.

Петков: Исканията ни към Скопие станаха европейски

Исканията към Република Северна Македония (РСМ) съдържащи се във френското предложение, вече не са само български, а европейски. Това заяви днес премиерът Кирил Петков след края на срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“ в Брюксел.

Още преди започването й той предупреди, че няма хипотетична възможност страната ни да вдигне ветото срещу Скопие днес.

„Видяхме също, че част от изискванията, свързани с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ“, каза Петков.

Страната ни постигнала успех в тази сфера, като успяла да обясни защо трябва да се случат нещата, които искаме.

„След това тежката задача ще бъде сигурно при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да може да продължи напред“, заключи премиерът.

Водените от него разговори в Брюксел са били много тежки. Петков ясно казал, че докато няма решение на българския парламент, нито той единолично, нито правителството ще променят позицията на София.

„Аз съм обещал на българския народ, че това решение ще бъде взето от парламента“, заяви Петков при пристигането си в Брюксел, преди започването на срещата на върха.

„Българският парламент е институцията, която има най-голяма представителност. Аз винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи днес, кой какво ще поиска от мен, аз ще защитя тази позиция“, увери министър-председателят.

Самият той харесва френското предложение. И вижда в него, че конституцията ще се промени, преди да започне преговорният процес, че ще можем винаги да спираме процеса, ако в Скопие не се справят:

„Това е много добро предложение. Не мисля, че можем да имаме друго такова предложение.“

И макар да каза, че няма хипотетична възможност нещо да се случи днес, Петков се надява, че в близките дни Народното събрание да вземе решение по въпроса. Той също така вярва, че в този исторически момент можем да защитим всички български интереси. Всичко, за което сме си мечтали, го имаме в предложението.

Премиерът не пропусна да нападне противниците си, които вчера свалиха правителството му:

„През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство с една единствена цел – да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние като им казахме: „Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, не се съгласяваме с вашите номинации, прамирно за БНБ“, Северна Македония остана в нищото. И голямата теза беше: „Ама той ще предаде...“ За днешния ден ставаше дума. И днес ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам.

Петков се обърна към опозиционните партии:

„Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, и в свледващия момент след обяда да блокираш комисията (по външна политика – б.р.). Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия, а после да правят кворум. Не мога да повярвам, че не могат да направят кворум. Нали бяха много стабилни, много силни, всичко знаят? Вчера рискуваме 2,6 милиарда.“

Страхливци, крадци...
Министърт председателят даде и обяснение защо според него опозицията не иска да направи кворум:

„Защото ги е страх. Защото не могат да изберат даже председател на НС. Тези хора са едни страхливци, мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция - днес комисията заседава, следващите дни може да има отворена дискусия, за да разбере целият български народ. Всички трябва да знаят, че сме защитили позицията ни с това предложение.“

Допреди две седмици всички казвали, че премиерът трябва сам да вземе решение, а сега говорят за парламента.

„Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия народ и да се вземе правилното решение. Днес ще кажа на всички наши европейски партньори, че докато НС не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е“, обобщи Петков.

По думите му двойнствеността е нещо характерно за експремиера Бойко Борисов. Това го наблюдаваме вече 12 години, допълни премиерът в оставка.

Кирил Петков не пощади и президента Румен Радев:

„Не може от две седмици КСНС да не се свиква, да се крием на различни места и да казваме, че то едните трябва, то другите... А защитавал донякъде позицията, ама не защитавал донякъде позицията... Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби, всички партии. Сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но не - пак било на правителството, на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливвци. Аз ще си спазя моето обещание пред народа и се надявам да имаме отворена дискусия.“
Последна промяна от JimBeam на 24 юни 2022 11:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 24 юни 2022 11:02

Костадин Костадинов пробва да се направи на мъж и почти успя. Обаче прекрасен отговор на Христо Иванов, чак ме изненада :)

Потребителски аватар
JimBeam
Контакти:

Мнениеот JimBeam » 24 юни 2022 11:04

tiamat написа:Костадин Костадинов пробва да се направи на мъж и почти успя. Обаче прекрасен отговор на Христо Иванов, чак ме изненада :)

За посещението на Христо в посолството на Франция ли говориш или нещо друго е станало? :)

Какво хубаво мнение с много истини.

Значи Петков беше национален предател, защото искаше да маха ветото. А сега новото мнозинство мърка, как неприемането на плана на Франция било национално предателство, а по новините църкат как ни критикували навън, защото не сме се съгласили. Тежка шизофрения?

Къде е Дрогата да реве срещу Тиквата, че оня иска да пуска Македония?
Къде е Копейкин да реве, че продават родината?

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 24 юни 2022 11:07

Soulen написа:Фенове на Ваксраждане няма ли тука? И те като ИТЧалга са се запътили към миманса. Гунчева хубаво разказа как се случват нещата в партията и си би камшика. Копейката се готви да става патерица на Герб по нейни думи.

Все пак има достатъчно прости хора и си заслужават да бъдат лъгани.

Еххх, точно за това поведение говоря. И тук няколко човека ще си изпочупите пръстите да го докажат.

Потребителски аватар
JimBeam
Контакти:

Мнениеот JimBeam » 24 юни 2022 11:11

Изказването на Гунчева.

НАПУСКАМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ВЪЗРАЖДАНЕ
Тъй като във вестник ПИК вече си започнаха да коментират случая, ще си позволя да заявя следното:
Идеята за Възраждане е прекрасна и аз напълно я споделям. В партията има свестни и родолюбиви българи, с които се гордея, че съм била рамо до рамо в борбата ни за България. Точно заради тях и приех поканата на лидера на партията да водя листите в Пловдив и Велико Търново. Благодаря и на всички граждани, които гласуваха за мен в двата района, победата ни се дължи на хората, които работиха денонощно и вярваха искрено в това, което правим.
В една организация проблемите трябва да се поставят ясно и да се решават по най-добрия и балансиран начин. Едноличните решения не могат и не трябва да се налагат. Необходим е баланс и толерантност към различното мнение.
След изтичане на болничните ми, ще си подам оставката като народен представител и ще напусна Възраждане, въпреки че още вярвам на идеите. Но вече не вярвам на лидера. Посочвам конкретните причини:

1. От началото на парламентарната ни дейност обръщах внимание на проблеми с пиара, хаотичната законодателна дейност, подценяването на предварителната подготовка. Беше ми отговаряно, че аз нищо не разбирам и има професионалисти.

2. Кадровата политика: Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст. Проблемът е, че не може да се издигат верни и да се ползват за умни. Липсват изявени кадри в основни ресори на държавното управление и дори такива, които могат да бъдат на отговорни постове дори на средно управленско ниво. Посочвам като пример, че в групата ни няма нито един лекар, заради което се наложи аз да съм член на здравната комисия. На искането ми да наемем експерт по бюджета, ми беше отговорено, че не било необходимо, това било политически въпрос. Само, че не е и разбирането и структурирането на бюджет и то държавен, изискват специални знания, които ние нямаме. Липсата на експертиза води и до популистко говорене. Аз съм юрист с дългогодишен опит в местното самоуправление, както и имам специалност по администрация. Въпреки подгответността ми по много ключови въпроси, пред медиите се представяха други колеги. Стигна се дотам, че мои становища да се иска да се представят от други депутати, защото били тяхна тема.

3. Мои законопроекти, внесени от групата на Възраждане, като законопроекта за защита на длъжниците срещу незабавните производства, за общинската собственост, с който щеше да се прекрати до голяма степен корупцията, за българското знаме, които бяха мои каузи, дори не бяха споменавани по медиите и по партийните страници. Но пък си имаме законопроект за развъждането на трюфели. Срещам пълно неразбиране защо за мен и за много хора е важно тези проблеми да се обсъждат широко сред обществото.

4. Забраниха ми да говоря пред медии след публикацията, за която започна проверка прокуратурата, която проверка беше удобен повод да ми се отказва всякаква изява. И така четири месеца. Много журналисти озадачено ме питаха на какво се дължи това. Бях дисциплинирана и насочвах всички към пиара на партията, като по този начин четии месеца аз не можах нито да изкажа мнение, нито да се чуе моята позиция пред обществото. На молбата ми за повече отразяване на партийните страници и медии, защото често съм блокирана в социалните мрежи, ми се обясни, че аз съм никоя без партията и не мога да претендирам за специално отношение. Аз лично смятам, че съм била някоя преди партията и ще бъда някоя след нея.

5. Лидерът не си защитава хората. При атаката от черен пиар срещу мен, аз бях оставена съвсем сама, като дори ми беше отказано да се защитя сама, като изложа моята теза пред медиите. Хвърлиха ме, образно казано, на кучетата и ме оставиха сама.

6. Мои изказвания в регионалната и здравна комисия, въпреки важността си и според мен правилността им, не се виждат също на партийните страници или групи. За разлика от другите депутати, които са отразявани редовно.

7. На протеста срещу украинското знаме на Столична община, аз не бях допусната да говоря пред хората, въпреки че някои от тях споделиха, че са очаквали да ме чуят и дори заради това са дошли на протеста. Речите бяха прилежно написани по списък и научени да бъдат изрецитирани от говорещите. Мен в списъка ме нямаше, затова и не говорих на протеста.

8. Смятам за голяма грешка липсата на сътрудничество с граждани и граждански организации. Категорично не одобрявам отношението към гражданския протест, който искаше да не ходим с партийни знамена, като организаторите бяха заклеймени от организационния секретар на Възраждане като нови купени партийни проекти. Въпреки разпорежданията, в Пловдив участвахме като партия в гражданския протест и аз говорих пред хората, което беше прието крайно негативно от ръководството. Не се толерират никакви разговори с когото и да било, който може евентуално да привлече потенциален наш електорат. Считам, че няма "кражба на избиратели", а всяка партия трябва да се бори да е по-добрата, а не да отрича до степен на безумие всеки конкурент. За русофлиите многократно се изказваше лидерът с пренебрежение, като бях порицавана и за това, че участвах в Безсмъртния полк в София.

9. Личното отношение към мен няма как да не го забележа. Половин час след като ме уведомиха, че на сайтове се предлагат пари, за да свалят мои публикации, лидерът ми се обади да ми крещи по телефона да сваля публикация, в която наричах премиера „Просто Киро”. Затворих му телефона и я свалих, като обясних, че не искам някой да ми дава наклон на мнението. В същото време организационният секретар и други от партията си пишеха „Просто Киро” в социалните мрежи, без това да предизвика някаква реакция. Многократтно ми беше обяснявано, че съм в парламента само и благодарение на партията и не мога да си позволявам несъгласувани изяви, мнение и инициативи. Тъй като явно нямам необходимия ценз, не бях предложена нито за секретар, нито за заместник-председател или председател на комисия, а бях сложена за член на здравна комисия, в която признавам откровено, се затруднявам да разбера проблемите в медицината.

10. Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна зала нямаше. Въпреки настояванията ми, не ми беше организирана и открита среща с гражданите на Пловдив, а при липса и на приемна, срещите ми с тях ставаха по улиците.

11. Всяка изява трябваше да съгласувам дума по дума. Никой не ме питаше за моето мнение, а ми се спускаше отгоре. Дори на мои въпроси защо например гласуваме, че Русия е агресор. Да, гласувахме срещу санкциите, но подкрепихме декларацията в останалата й част. Защо, не ми беше обяснено. Не ми беше обяснено и защо почти всеки път трябваше да гласуваме заедно с ГЕРБ, най-вече за техни предложения, а Десислава Атанасова беше чест гост в стаята на парламентарната група. Знам, че политиката изисква компромиси, но някои компромиси не мога да направя. И това е да забравя 13 години диктатура, побоят на студентите под колоните на МС, подслушванията и огромната корупция. Няма как да ги подкрепям, а признавам, не съм станала достатъчно политик, че да съм дотолкова диалогична, че да забравя как заплашваха детето ми и как заплашваха и клиентите ми да не работят с мен. За ДПС съм сигурна, че договорка не е имало, никога не сме ги подкрепяли. Освен на вота, но това може да се обясни. За ГЕРБ обяснението е трудно, поне за мен.

Обяснявам проблемите и смятам, че при добро желание могат да намерят решение. Оставам с най-добри чувства към партията и към хората в нея, защото са искрени, родолюбиви и почтени. Много приятели намерих там и се надявам въпреки ситуацията, да продължим да бъдем такива. Вината много е възможно да е в мен, защото трудно се вписвам и не позволявам да бъда контролирана. Явно, както написах преди време, не ставам за политик. Но бях длъжна да опитам. Да внеса законопроекти, които смятам, че ще помогнат на хората. Да се чуя моята гледна точка и тази на хората, които ми се довериха. За съжаление се провалих, въпреки усилията ми да го направя.

Оставката си от Народното събрание ще подам на 13 юли, когато изтичат болничните ми. Принципен въпрос е да напуснеш парламента, след като вече не си част от партията, от която си избран. Ако ръководството настоява, мога да го направя още следващата седмица. Аз ще продължа да говоря това, което мисля. Защото свободата е най-важното състояние на духа.
Безкрайно благодаря на всички хора, които досега ме подкрепяха и които споделят идеито на Възраждане. Продължавайте да се борите, защото важна е България. Има надежда и тя е във Възраждане. Но аз не мога да продължа с вас, защото ще загубя себе си.

Да живее България!
Елена Гунчева
Адвокат
Народен представител в 47-то Народно събрание
* Снимките са нагледна илюстрация за отношението. Съжалявам, че се налага да ги показвам, но когато фактите говорят, трябва да се приемат.

Изображение

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 24 юни 2022 11:18

Трюфели. Хахахаха. Между другото, това е истина.
На мен ми направи също много грозно впечатление относно гражданския протест за неутралитет. Организаторите бяха познати от протестите на майките. Никакви грантаджии не бяха. За кадровия недостиг е много ясно. То се вижда. Заместникът на Костадин продавал климатици ли, кво беше. Нали, нищо лошо, ама...

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Мнениеот tiamat » 24 юни 2022 11:21

JimBeam написа:
tiamat написа:Костадин Костадинов пробва да се направи на мъж и почти успя. Обаче прекрасен отговор на Христо Иванов, чак ме изненада :)

За посещението на Христо в посолството на Франция ли говориш или нещо друго е станало? :)

Какво хубаво мнение с много истини.

Значи Петков беше национален предател, защото искаше да маха ветото. А сега новото мнозинство мърка, как неприемането на плана на Франция било национално предателство, а по новините църкат как ни критикували навън, защото не сме се съгласили. Тежка шизофрения?

Къде е Дрогата да реве срещу Тиквата, че оня иска да пуска Македония?
Къде е Копейкин да реве, че продават родината?

Не, размяната преди това. КК каза, нещо от сорта, че МКД не трябва да я пускаме, щото има много силно влияние на СРБ. Отговорът беше, че точно за да я изтръгнем от влиянието на СРБ, трябва да я пуснем. По спомен. Голям цирк става от време на време, но и много интересен дебат.

Върни се в “Свободна зона”