Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Re: Коронавирусът в България

Мнениеот bubka » 06 окт 2021 20:24

ivan56 написа:Данните в Израел показват, че имат 2 пъти повече заболели и три пъти по-малко починали от нас :idea:

Смъртността е функция на здравните система и общото здравословно състояние на хората по принцип, т.е в ситуация без вирус. Вирусът е един и същ за всички хора на планетата. Което означава, че отклоненията в смъртността по света се дължат на социално-икономически и друг тип фактори.

За да получиш по-ясна представа, трябва да сравниш с изминалите вълни. Защото и зимата, и есента, а и по принцип те си имат по-ниска смъртност от нас. Например, ако по време на предишната Ковид вълна в Израел е имало с 20% по-малко смъртни случаи от тук, а при настоящата имат 30% по-малко (съвсем примерно), то тези 10% разлика са реалното влияние на ваксините. Което сам виждаш е доста по-различно от 2 или 3 пъти да им е влиянието. Дяволът се крие в детайлите ;). Затова е толкова лесно да се манипулират хора по медиите, където директно казват, че Израел имали няколко пъти по-ниска смъртност и видиш ли, това изцяло било роля на ваксините.
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

kubik
Контакти:

Мнениеот kubik » 06 окт 2021 20:39

БЪЛГАРИЯ и четвъртата вълна!!!
Влизаш в болницата заради ГРИП, изплашен от медийните лъжи.
Там ти правят фалшив тест и изкарват, че е КОВИД
Предлагат ти кислородна маска.
В нея освен кислород има и "екстри"...
След малко се задъхваш и ти прималява.
Вкарват те в медикаментозна кома.
Набутват ти тръба в трахеята и пускат 100% кислород!
Часовника започва да отмерва последните ти дни.
Болницата лапва тлъста пътека, изписват се и лекарства, които няма да се купят. Всички печелят от теб - от директора, до санитарите.
"Врабеца" също щедро ръси парички от САЩ...
А Кислорода Гори в теб. Изгаря органите ти. Дробовете ти вече са разкъсани от налягането и капацитета им е на минимум. Бъбреци, Сърце, Мозък са пред отказване...
Роднините ти звънят притеснени:
- Състоянието е стабилно, организма се бори, чуват те от дежурния всеки ден.
Да, ти се бориш срещу Убийството ти - упоен, вързан, с маркуч в сухото ти гърло, изплезил език, като куче в жега...
Минават една две седмици, пътеката е готова, готов си и ти.
Сърцето отказва и те напъхват в чувал, като стар, непотребен боклук, от който вече не могат да се изкарат пари.
А не е така. Има още хляб в теб. Хляб за гробарите, за поповете, за каменоделците за надгробния ти паметник. И за червеите разбира се...
През талашита на евтиния ковчег и през чувала до теб достигат плач и ридания.
Ти не ги чуваш, убит си.
По документи - от Виpyca...
Реално - от Цялото Човечество.
От всички нас, които допуснахме това...
Не почивай в Мир.
Прероди се и Смени Системата!
Кой разбрал-разбрал!
Локомотив Пловдив е моята душа, Пловдив е моя град ,а Лаута е моя дом !!!

Потребителски аватар
CSKA 78

Мнениеот CSKA 78 » 06 окт 2021 21:10

Кубчето на Рубик почти е готово! Още малко облъчване от Фейсбук и ще си говори сам! :)
[rimg]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CSKA_Sofia_logo_2018-19.png/611px-CSKA_Sofia_logo_2018-19.png[/rimg]
Вече тече 77-тата година от създаването на ЦСКА! ЦСКА ще пребъде!

favaca8888
Контакти:

Мнениеот favaca8888 » 07 окт 2021 11:13

kubik написа:БЪЛГАРИЯ и четвъртата вълна!!!
Влизаш в болницата заради ГРИП, изплашен от медийните лъжи.
Там ти правят фалшив тест и изкарват, че е КОВИД
Предлагат ти кислородна маска.
В нея освен кислород има и "екстри"...
След малко се задъхваш и ти прималява.
Вкарват те в медикаментозна кома.
Набутват ти тръба в трахеята и пускат 100% кислород!
Часовника започва да отмерва последните ти дни.
Болницата лапва тлъста пътека, изписват се и лекарства, които няма да се купят. Всички печелят от теб - от директора, до санитарите.
"Врабеца" също щедро ръси парички от САЩ...
А Кислорода Гори в теб. Изгаря органите ти. Дробовете ти вече са разкъсани от налягането и капацитета им е на минимум. Бъбреци, Сърце, Мозък са пред отказване...
Роднините ти звънят притеснени:
- Състоянието е стабилно, организма се бори, чуват те от дежурния всеки ден.
Да, ти се бориш срещу Убийството ти - упоен, вързан, с маркуч в сухото ти гърло, изплезил език, като куче в жега...
Минават една две седмици, пътеката е готова, готов си и ти.
Сърцето отказва и те напъхват в чувал, като стар, непотребен боклук, от който вече не могат да се изкарат пари.
А не е така. Има още хляб в теб. Хляб за гробарите, за поповете, за каменоделците за надгробния ти паметник. И за червеите разбира се...
През талашита на евтиния ковчег и през чувала до теб достигат плач и ридания.
Ти не ги чуваш, убит си.
По документи - от Виpyca...
Реално - от Цялото Човечество.
От всички нас, които допуснахме това...
Не почивай в Мир.
Прероди се и Смени Системата!
Кой разбрал-разбрал!

+1929 ;)
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 07 окт 2021 18:34

Мангъровци да не четат!!!

Д-р Станислава Крайселска, през 2004 година завърших Молекулярна биология-бакалавър, 2006 год. Магистърска степен – Медицинска химия, 2017 год. МУ-София с отличие и две деца на дипломирането си

В момента специализирам, и тайно се надявам догодина да зачисля втора специалност. Смятам, че майчинството ме направи организирана във времето и съумях, както да вляза с отличие, така и да се дипломирам с отличие, за което естествено голяма подкрепа получих от семейството си и най-вече от съпруга си, който беше неотлъчно до мен.

Обичам природата и съм страстен колекционер на рози Дейвид Остин и Кордес. Спасението ми от натоварената и стресова седмица е селото, онова истинското с човеците, които са събрали цялата мъдрост с годините и опита и ти е хубаво да седнеш и само да ги слушаш.

Как хората биха могли да се ориентират коя информация е вярна и коя съмнителна?
Трудно и за това голяма вина имаме ние лекарите и някои самозвани професори всичколози (ВАК отдавна разпусна каиша, ама сега сърбаме попарата им).

Информацията е противоречива, плашеща.

Понякога се изненадвам на въпроси, задавани от членове на семейството ми, мои пациенти, абсурдни въпроси и си давам сметка за общата нагласа и обърканост.

Защо според Вас са толкова разпространени конспиративните теории за здравето?
Много са причините. Едната е неподготвеност и непознаване на материята, не че на 100 процента някой познава в детайли.

Другата е наличие на екземпляри, защото те са екземпляри, а не хора, търсещи своята петминутна слава и яхнали вълната, независимо, че бълват глупости и подвеждат голяма част от хората.

Естествено и ефектът на Дънинг-Крюгер не е за подценяване.

В последно време най-модерната конспиративна теория е, че ваксинираните „светят на летището“ за разлика от неваксинираните поради наличието на наночастици и луциферин.

И в съзнанието ми изниква някой седнал на тоалетната чиния, сутринта рано, още не измил очите си и бълва ли бълва конспиративни теории, и в същото време се сещам за дългите упражнения в Биологическият факултет от по 5-6 часа по Биохимия или Молекулярна биология, за да проследим даден процес.

Щеше да е забавно, но не е, защото глупаците набират скорост, а те са гръмогласни, крещящи, атрактивни.

Хората на науката, като че ли скромно и смирено се свиват в ъгъла и културно изчакват да им се даде думата. Аргументирано и подкрепено с факти, но глупакът никога няма да се даде лесно.

Какво според Вас е необходимо, за да се повиши здравната култура на населението?
Това е взаимен процес. Профилактиката и промоцията на здравето е процес, който пряко ме засяга в моята работа, но това е и взаимен процес по линията лекар-пациент.

Пример: вчера в групата „Ваксини“ с изненада установявам, колко немарливо отношение имат към собственото си здраве част от хората. Те са изненадани, че подлежат на задължителни имунизации и никой не ги е уведомил лично.

Извинявайте, но не може да бездействаш и да си незаинтересован и да прехвърляш вината за собствената си безотговорност на друг човек.

Колко от тези пациенти се зачетоха, кой набор подлежи на задължителната имунизация ТД (тетанус – дифтерия, бел. ред.)? Която всеки ОПЛ е длъжен да постави на видно място в чакалнята и повярвайте ми поставена е, защото е изискване от РЗИ и НЗОК.

Но не, най-лесното е да си заровиш главата в телефона докато чакаш или да дебнеш в чакалнята някой да не те пререди или ти да прередиш него, но не и да се зачетеш.

Отделно в кабинета винаги са информирани, на какво подлежат и т.н. Сигурна съм, че доста голяма част от жените на възраст между 30 и 40 год. ще се изненадат, че подлежат на задължителна профилактична онкоцитонамазка. Ами то е голяма борба да ги накараш да я направят, винаги „Сега не е удобно, по-нататък…“.

Трябва активни разяснителни кампании и от страна на МЗ, пациентските организации не на последно място, защото те принципно са гръмогласни, но според интереса (за последните с някои определени представители направо ми се изправят косите, но това е друга тема).

Абе, не е друга тема, г-жа Пенка Георгиева – вечната Амбър в ефир ще говори за ваксинопрофилактика, некомпетентна, ама с ефирно време срещу лекари, доказали се в своята област, а обръщението й „Този“…. е повече от красноречив.

Напомня ми за вица „Двама пенсионери играят шах. Единият поглежда нагоре в небето и вижда баба Яга. А тя една такава раздърпана, неугледна, метлата й прекъсва, дими… Пенсионерът я погледал, свел отчаяно поглед и си казал: „Каквато ни е държавата, такъв ни и Батманът!“.

Сега гледам от МЗ пуснали доста пошла реклама по отношение на ваксинацията за Ковид 19, дори и аз получих подобен СМС и реклама „SMART е да си ваксиниран“. То даже е отблъскваща реклама.

Вместо да реагират адекватно, да покажат последствията, човешките съдби, те промотират със смарт часовници.

Прощавайте, ама поведението на МЗ в момента е като на лелка на пазара Кирков, която те омайва и ти пробутва развалени домати в черна найлонова торбичка. А съм убедена, че зад тази „титанична, гениална“ идея, стои екип от хора, който не е работил безплатно.

Как водите дискусия с роднини, приятели, колеги, ако сте на различни мнения по даден здравен проблем?
Трудно. С роднините имам голяма успеваемост, но с „това е личен избор и точка“ и всяко следващо действие е на инат, няма смисъл.

Кое е най-трудното във Вашата всекидневна работа? Какво затруднява работата Ви?
Администрацията, тежката бумащина, „кухите“ посещения, безмислените телефонни разговори. Бумащината всеки я е виждал, за съжаление още е неизбежна, за останалите давам пример.

„Кухи“ безсмислени посещение в кабинета, които излишно натоварват практиката и лишават реално нуждаещи се пациенти от лекарска помощ.

„Идваме при Вас докторе, детето е здраво, ама да му ударите една слушалка за всеки случай, че идват почивни дни и да не вземе да се разболее в почивните дни“, безсмислени телефонни разговори: „Докторе, трамвай 5 минава ли през Съдебната палата“, „Леглата в ендокринологията удобни ли са“, „Ще пътувам в чужбина, какви документи са ми необходими“…

Коя е областта в медицината, която според Вас е най-неразбираема за хората с немедицинско образование?
Патоанатомията, патофизиологията, фармакологията.

Едно време на лекции по фармакология проф. Д. Терзииванов въздъхваше и викаше „Учете колеги, учете. Наблегнете на фармакология, патоанатомия и патофизиология. Това ще са дисциплините, които ще Ви отличават от останалите и ще се чувствате лекари“.

Прав е.

Колко време отделяте от свободното си лично време, за да предоставяте вярна и проверена информация в социалните мрежи и медиите?
Доста. Понякога не усещам как минава времето в търсене на информация, и винаги има съмнение, че не всичко е проверено.

Кое Ви е най-трудно да представите или обясните на хората?
Подценяването или пренебрегването на състоянието на дадено заболяване.

Кое Ви разочарова най-много през изминалите месеци?
Подценяването и безотговорността на част от хората спрямо пандемичните условия. В условията на пандемия се показаха, както добрите черти на хората, така и лошите. Ще разкажа и за двете, защото в природата съществува баланс.

По време на пандемията, част от хората, които се разболяха, отключиха някаква свръхформа на егоизъм, породен от чувството за оцеляване. Не може и не е редно спрямо околните, да знаеш, че си с Ковид под карантина и да се разхождаш в квартала „ръсейки колективен имунитет по Мангъровски“, не е редно да си с Ковид, да си сложиш маската 58 употреба, като лигавник и без предупреждение да седнеш в чакалнята във време, в което идват да се ваксинират бебета, възрастни хора с хронични заболявания и да казваш „Ама какво ме интересуват другите, аз съм болен“, това е егоизъм в най-чистата форма.

Доброто, винаги трабва да съществува доброто. Болни, които лекувах, с признание и разтърсващи емоционални разговори са ми благодарили. Казвали са ми, как в дъното на отчаянието си, когато през големите вълни ноември 2020 и март 2021, когато нямаше места по болниците са се успокоявали, защото са знаели, че винаги ще бъда до тях.

Някои от случаите са ми са се запечатали в съзнанието. Мая, която е майка на две близначета на възрастта на моята дъщеря, изкара много тежък Ковид, нямаше места в болницата, лекувах я амбулаторно.

Беше ме страх, за всеки един пациент, на къде ще тръгнат нещата, защото е непредвидимо.

Едвам идваше в кабинета да й слагам НМХ (нискомолекулен хепарин, бел. ред.), да следя състоянието и, а със свито сърце си казвах, това е майка на две прекрасни деца, трябва да ги отгледа, да е до тях във всеки един момент.

Константин, чието семейство е при мен, заедно с бебето, на моменти имах чувството, че го губим този здрав и огромен мъж, който Ковид буквално го смля.

Няма да забравя петък вечер, когато жена му се обади и каза „Много ме е страх, Коце е с 41 С, лежи на дивана и не е в съзнание, от бърза помощ питаха само, колко е сатурацията и като казах 92, казаха няма проблем, не е за болница“.

Температура 39-40 С в рамките на 10 дни, пневмония, бебе на 1 година и съпруга, която се беше мобилизирала и изпълняваше, като войник. Минахме го заедно.

Кой беше най-трудният период за Вас и семейството Ви досега по време на пандемията?
В средата на ноемри 2020 година и нас не ни подмина Ковид. Мъжът ми, като педиатър се разболя. Според мен беше въпрос на време, деца със симптоми на ОРЗ, нетествани, в кабинета без маски, прегледи под 40 нямаше за деня.

Тогава беше преломен момент. Дори сега ми се насълзяват очите, като се сетя. Ще се самоцитирам от онзи 21-ви ноември 2020 год., защото продължавам да стоя зад думите си и да съм безкрайно благодарна на хората, които ми подадоха ръка в този момент. Всяка година на 21 ноември ще се моля за тях.

„По повод непрестанните нападки как личните лекари не работят, само по телефона преглеждат. Да си „сложим скафандрите“, да „влезем активно“ ( думи на Мангъров и Асен Балтов), ще си позволя да споделя нещо твърде лично. Много се колебаех, но чашата преля. И аз и мъжът ми сме ОПЛ. Той педиатър с над 30 годишна практика и вероятно, защото не преглеждаме и сме се барикадирали в кабинетите той от четвъртък е положителен с Ковид, като симптомите му започнаха бавно и подмолно в неделя, 15 ноември, до четвъртък, когато направи онази омразна за мен кашлица. Вече като я чуя и ми се изправят косите.

Да ви кажа ли какво ми е, да се моля бащата на децата ми да е добре. Че вчера през нощта започна до му пада сатурацията и да играе 84-86, блед. Звъня на приятел за помощ и транспорт, защото аз не съм в състояние да шофирам. Същият този приятел си остави на 30 км семейството за да е до нас през нощта! Да са барикадирали Орлов мост и да обикаляме 1 час София за да се добера до Пирогов за скенер, а децата ми съм ги оставила сами.

Слава Богу полицаите ни влязоха в положение и ни направиха коридор на цивилна кола (благодаря на полицаите от 1 РПУ), като престъпници чакаме на загасени фарове и караме от отсечка на отсечка за да не изнервим „протестиращите и недоволни граждани“, които чупеха витрини на бул. Евлоги Георгиев…. Вчера в деня на християнското семейството, моето мина през ада. Изморих се от поредният Кръстоносен поход по аптеки за да намеря лекарства, които ми трябват… Защото същите които се заредиха с тоалетна хартия март месец, сигурно си редят у тях кулички с кутийките с лекарства!

Същите, които хулите по фейсбук групи, с анонимни профили и изливате моментната си злоба по лекарите. Това са хората, които ви подават ръка, а това, че здравната система е от години на командно дишане мога да ви дам няколко адреса, на които да си излеете гнева си, недоволството и препоръките си на първо време се сещам за пл. „Св. Неделя“ 5, ул. Кричим 1, пл. Княз Александър 1. Бъдете здрави!“

Според Вас кога ще свърши пандемията, ако приемем, че това зависи само от хората и не зависи от самия вирус?
Надявам се, силно се надявам скоро и да се върнем към старият си начин на живот. Но всичко зависи от нас. Масово тестване и ваксиниране. Иначе се страхувам, че ще останем в плен на собствената си глупост.

Имате ли хоби? Как разпускате от стреса?
Разбира се. Градинарството и в частност розите са моето хоби.

Какво е Вашето послание към хората?
От днес имам няколко деца с Ковид. Ако се придържам към новите правила на МЗ трябва да пратя децата в Ковид зони, най-близката Ковид зона е в 17 ДКЦ, която покрива районите Слатина, Оборище, Студ. град, Дървеница и Мусагеница, защото друга работеща в близост няма. И те като чуят, че са деца, всеки бие отбой и не иска да поеме отговорност. Познайте, кой ще бере грижите за тях? Ако пък са възрастни, точно две пациентки са ми върнати с инструкции звъннете на личния си лекар и като ви свърши карантината, да ви пусне там нещо…

Бутафорни зони, усвоили една камара пари и неработещи.

А МЗ и НЗОК са най-големите емоционални манипулатори, защото при нас работата и взаимоотношения с пациенти е различна. Ти го познаваш, семейството му е при теб и го следиш, защото вътре бесовете може да те изяждат, ама те знаят, че няма как да го върнеш този отчаян човек.

И в един момент излиза зам. министър и казва „Ама няма проблем да го следите, просто няма да се заплати“, естествено на това разчитат.

Колегите ОПЛ са бойци, издържаха на униженията 4 часови опашки пред РЗИ-тата за ваксини, тогава даваха заветните 2 флакона. Изтърпяха и самозабравили се кандидат политици, които назидателно размахваха пръст от телевизионния екран и казваха „Сложете си скафандрите“, а тъжната статистика е, че най-много жертви от лекарите дадоха ОПЛ.

Бъдете разумни и не бъдете егоисти!
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 07 окт 2021 20:55

Благодаря, че предупреди.
Всеки преценява за себе си какво да чете или слуша, в зависимост какъв човек е и колко му е акъла. Дали да слуша доктори и фатмаци или истински лекари. Първите (фатмаците):
"Чували с трупове", "...яко ще измрат!", "...със страшна сила".
Лекарят:
Няма място за притеснение. Важно е тези, които са в трудоспособна възраст и младите да продължат живота си, и да запазим възрастните и тези с хронични заболявания. Това щом е дошло тук, то ще премине през всички с времето. И щом е тук, то ще остане, точно, както стана със свинския грип. Така обяснява един лекар (не просто доктор!). Казва ти лоша новина, но по начин, по който да не се тръшнеш на място. Относно свинския грип:
Първа жертва на свинския грип в България
18 януари 2020

https://nova.bg/news/view/2020/01/18/27 ... 0%B8%D1%8F
И тук идва мястото на това какъв си като човек. Хората, които са комплексирани и се чувстват мачкани, искат да мачкат и в същото време да бъдат мачкани. Един особен вид садомазохизъм, който обикновено съвпада с нивото на интелектуалните им възприятия (интелектуалната им чувствителност). Такива хора винаги ще се доверят на фатмака. Те проектират себе си в него. Въобразяват се в образа му и цялото му същество. Много от тях се страхуват, но и искат да "страхуват".Що се отнася до акъла... то това е относително. Има интелигентни тъпаци и такива, които щракат с пръсти, но са в пъти по-напред в мисленето си от някой прочел два вагона книги.

favaca8888
Контакти:

Мнениеот favaca8888 » 07 окт 2021 22:00

[quote="pomiqrat"][/quote]

Да не ти цитирам битовизма който си изпукал.Човешката трагедия е навсякъде.Самия факт,че повече хора умират от глад ,отколкото от ковид е показателен! И не ми казвай какво да правя и какво не ;) Майтапчийски помиярЮ ;)
Никола Котков : "Локомотив" е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си. Нека знаят всички - кръвта вода не става!

Потребителски аватар
bubka
Контакти:

Мнениеот bubka » 07 окт 2021 23:17

pomiqrat написа:Мангъровци да не четат!!!

Д-р Станислава Крайселска, през 2004 година завърших Молекулярна биология-бакалавър, 2006 год. Магистърска степен – Медицинска химия

[offtopic]Ок, няма(да четем).

Хубава ли е въпросната докторка и става ли за е*ане? :lol:[/offtopic]
[offtopic][wrapimg=]http://cdn.makeagif.com/media/3-15-2014/9rWODJ.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 08 окт 2021 09:21

Тея глупости от ФБ с убийство в болниците с кислород как може да се споделят тук не знам. Явно има много идиоти на тоя свят. Ваксините дали работят или не, ще видим. Но да се говорят откровени лъжи по този начин е идиотско. Тея хора що не си умряха вкъщи, а отидоха при лошите лекари? Да ви пусна ли мнения на лекари, които в момента ги лекува,т в какво състояние им идват тези пациенти? Как още на снимката лекаря знае, че този човек няма никакъв шанс, но е длъжен да се опита да го лекува. Как се опитва да му повдигне духа, че ще се оправи и т.н, а в действителност знае, че утре ще го изнесат с чувал, защото белия му дроб е съсипан. Имате ли роднини лекари в болниците? Знаете ли какво е положението там?

В Ковид отделението няма отричащи вируса, повярвайте ми. Макар, че супер много хора отиват там вече прекалено късно точно защото са повярвали на такива като Мангъров, че вирус няма.

После малоумните им роднини не могат да признаят пред себе си истината и обвиняват лекарите.

За сведение въпросните машини се регулират сами, но как да го знае човек, който не е стъпвал в ковид отделение и си няма представа какво се случва. Дано не ви се случва вие или някой ваш близък да изтегли късата клечка и да не го кара като "грипче" както го карат доста хора.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 08 окт 2021 11:51

Да сравняваш глад със заразна болест :shock: Няма смисъл за разговори.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Върни се в “Свободна зона”