Martin1_N написа:Thsmith написа:
Нирдолчо, извини ме за суровата откровеност, но за да "съобразяваш абзац" е нужно да имаш поне елементарни познания по дискутираната тема, а не да говориш просто за да не е тишина. Изтървал си обаче първото стъпало, мааалко преди да започнат "нивата".
- Аз пък изобщо не се съмнявам в теб. Както и това, че не можеш да проумееш ролята на Юниън Джак и тази роля са я отчели мноооого по големи лидери, например Чърчил, Тачър, Теди Рузвелт и тн.
- Чийзъс, британци почти никога не са разполагали с "голям пищов". Точно обратното, надвивали са чудовищни съперници само със силата на протестантската култура и ум. С бързото предвижване на малки части от една точка до друга и с постигането на целите си с оптимална дипломатическа гъвкавост. Не случайно и Фюрера се възхищава на действията им точно по територията на днешна Индия и как със шепа хора успяват да овладеят толкова многолюден съперник. Единствено вижда слабост в това, че същите образоват и създават управляваща каста, която в следствие търси своята независимост и шанс да се управлява сама. Кой да ги знае тези неща, някак си не се връзват с киселата краставичка, килима на стената и бутилката афтършейв .
- Аз не ги мисля изобщо. Съжалявам за съсипаната държава и за унищожената частна собственост на двигателите на Родезия, а именно белите. Иначе коренното население си е умирало от глад векове наред, изглежда ще продължава да го прави и в следващите поколения.
- Да, САЩ имат голяма вина за това. Аз вече го споменах. Ако не бяха принудили Великобритания да се оттегли и бяха подкрепили управлението от Губернатор-Генерали, сега нямаше да има такова чудо.
- Има и мозък в главата и той не е пропит от водка и кисели краставички. Казва истини, които са доста неприятни за една определена група, но ще трябва в един момент да се сблъскате с реалността.
Кузнечкин, докато не преодолееш със свои усилия митологизираната си представа за „великата имперска цивилизация“ и не се озовеш в истинската реалност, винаги ще си не пред първото стъпало на каквото и да е, а в центъра на блатото, затънал до уши в собствената си посредственост и бълващ само клишета. Не очаквам да ми благодариш, че правя опити да ти отворя очите – приеми го като чист алтруизъм от моя страна, съвършено непонятен за редовия възпитаник на който и да е англоезичен пансионат.
Като ме поставяш в онова изречение за “великата роля“ на шарения парцал заедно с мнооого по-големите лидери Чърчил и онези там другите, явно ги сравняваш с мен. Аз амбиции за политическа кариера никога не съм имал (за разлика от теб) и дори в политическа партия не съм членувал, интересно откъде си останал с такова впечатление, камо ли пък да претендирам за патриен лидер.
Определено звучи несвързано, макар че вероятно си искал да кажеш нещо друго, отделно не съм поласкан да „стоя“ редом до човек, затънал до раменете в кръв.
Разбира се, ингилизите са пристигнали с маслинова клонка в Индия, за да умиротворят крайно размирния субконтинент, да го цивилизоват и да го спасят от неминуем глад. За целта полагат всички усилия на протестантския си ум, за да сблъскат един с друг различните местни центрове на власт и трябва да им се признае, много пъти успяват да излъжат несвикналите с такова лицемерие; извличат максимална полза от военната подкрепа ту на едната страна, ту на другата по принципа „разделяй и владей“ и на това сигурно му се казва дипломатическа гъвкавост; корумпират по протестантски културно новоовластения елит; за онези 50-60 милиона умрели от глад, за да може кралицата да постави на короната си още някое лъскаво камъче, вече говорихме, както и за окрадените не милиарди, а трилиони.
„Чудовищните съперници“ сигурно са от някой филм, но като не съм страстен любител на англоезичната кинематография, очаквам ти да ми подскажеш от кой точно. Да не би снощи пак да си гледал „Юрски парк“?
Шо се отнася до водката, сигурно си виждал или поне си чел за тълпите англичани в „Слънчев бряг“, щурмуващи денонощно всеки обект, в който се продава концентрат, без значение дали е истински или фалшив. Или напиши в търсачката „англичани и алкохолизъм“, ще останеш потресен. Във всеки случай ние пием далеч по-културно и по-безопасно от тях.
Коренните жители на Зимбабве са в земите си, които отново им принадлежат, а от какво и дали ще умират, си е техен проблем – според мен привнесеният от САЩ СПИН ги застращава повече от глада, но от тази болест никой не е застрахован, дори ти. Иначе за белите, присвоили си чужда частна собственост и принудени да я върнат, можеш да съжаляваш, особено за онези бели в една съседна им държава, които за двадесетина години унищожиха половината от нейното население в хуманен опит за цивилизоване, че и осакатиха доста народ. Чудно защо оцелелите негри не оценяват направеното за тях и не напират да станат поданици на нечия корона.
Съгласен съм с теб за вината на САЩ , но няма защо да я „дърпаш“ към друг период. Чисто фактологически нещата стоят така: ООН натоварва Франция и Англия временно да администрират определени територии в Близкия Изток, те си оставят ръцете в буквалния смисъл, но така или иначе този период изтича и поне част от новообразуваните държави поемат по светски път на развитие. „Арабската пролет“ под егидата на САЩ, която хич не обичаш да си припомняш, докара и в Северна Африка, и в Близкия изток крайни ислямисти, по-нормална в това отношение остана само Сирия.
Да не би да бъркаш термините „временен мандат за администриране“ и „нотариалент акт за собственост“?
Че Каспаров има мозък в главата никой не спори, та той е шахматен гений. Просто действията му издават краен меркантилизъм, но той и като шахматист си е бил такъв, вечно претендиращ за повече пари от наградните фондове и вечно обвиняващ, че го ощетяват. След като не успя да оглави ФИДЕ, дори подкрепи на следващия конгрес Карпов, за да стане поне вицепрезидент, но и там не успя. За сведение – Карпов е пет или шест пъти депутат в Думата от управляващата партия на Путин, и в момента е такъв.
Още един показателен за новоизпечения борец за демокрация факт: комсомолецът Гари подава документи и е приет за член на КПСС на 18 години – абсолютно изключение като възраст, вероятно би влязъл в книгата на Гинес като най-млад комунист след Втората световна война, преди още да се включи в цикъла на претендентите, а Карпов например кандидатства за същата партия на 28, вече като двукратен световен шампион. И не, ако си си помислил, че практиката в Съюза е била такава – не е била, предишните шампиони Смислов, Петросян, Тал и Спаски изобщо не стават комунисти.
Совите не винаги са това, което изглеждат, а понякога са дори тяхна противоположност.