rudiger написа:На мен лично ми говори и за криворазбрано смирение, доближаващо се до овчедушие сред православните.
Те, за съжаление, са тласкани да вярват в земни/видими чудеса, личби или знамения (нещо недопустимо за християнин), несъобразявайки как са подведени от религиозните си авторитети.
В Библията е записано, че Бог не обитава ръкотворни храмове, но въпреки това сръбския патриарх, ловчанския митрополит и и един куп представители на РПЦ излязоха с абсурдното твърдение, че няма как да се заразим от ковид, лапайки общата лъжичка за причастяване. Но документираните случаи на инфектиране ги опровергаха...
Тук вече неизбежно стигаме и до втора голяма заблуда според мен - убеждението, че всъщност се причастяват с Тялото и Кръвта на Христос, а не с най-обикновен хляб и евтино вино. Навярно тук се позовават на вечно удобното Свето Предание (в стил "една жена каза"), а не на Свещеното Писание.
Трети христоматиен пример за вяра в чудеса, личби или знамения е умилителният захлас при запалването (от самия Бог, разбира се) на благодатния огън...
Не мога да отрека обаче, че на ниво чисто духовни практики има изключителна дълбочина в ортодоксалната християнска вяра. Може би повече от католицизма... и определено повече от протестантството.
Досега писах доста по първия въпрос за възможността да говори и други неща. Но ще ти кажа защо ти говори това..... защото има тъмни сили, които "говорят" на хората разни неща. Ако се замислиш, вероятно най-трудното нещо е да стъпиш в православен храм. Понеже демоните не искат да стигнеш до там да си спасиш душата. По-лесно ще ти бъде да идеш в протестантска "църква", в будистки храм или каквото и да е друго, отколкото да стъпиш в пътя на Православието. Обаче интересното е, че някои врачки, гледачки и подобни пращат хората в храма да черпят енергия, да запалят свещ и за някакъв такъв ритуал..... но като стане въпрос да се направи изповед и да се заличат греховете познай каква съпротива настъпва от демоните и дали някои хора реално не почват да чуват разни гласове, че не трябвало да се изповядват

Така че вероятно нещо "говори" на повечето хора да не си правят изповед пред свещеник (да проявят смирение) и се почват оправдания, че свещеника е човек... че е грешен, че не знам си какво.... от 1000 кладенеца вода само да не се извърши това спасително тайнство

Дори и това за сънища, знамения и желание за чудеса преди малко казах, че християнина в никакъв случай не трябва да желае такива неща, защото може да ги получи от демоните. Но това не значи, че Бог не може да извърши чудеса ако Той реши, че е необходимо. Просто хората не трябва да ги желаят и търсят, а идеята е да се стремят към очистване и смирение. И Бог много рядко действа чрез видения! Затова е смешно как разни езотерици и врачки и подобни постоянно си мислят, че виждат и чуват Бог... Бог действа по-скоро с усещания и като присъствие, усещане за лекота, спокойствие, мир и тишина в сърцето.... един християнин няма нужда от видения и някакви подобни.... това са повърхностни желания на все още болния човек да търси някакви неща дето да го накарат да се чувства по-слециален, да се почувства избран, да се почувства много напреднал във вярата, едва ли не най-чистия.... затова Бог никога не праща видения и не говори толкова лесно.... освен ако не си безкрайно СМИРЕН!! Пак стигам до тая дума...
Относно това с благодатния огън, това е въпрос на вяра. Няма как да го докажа научно ако това очакваш. Но ще кажа, че примерно на мен това чудо не ми е необходимо, за да вярвам в Бог и да следвам Православната вяра.
Относно това с Причастието и че не можем да се разболеем. Да, вероятно можем да се разболеем. Лично на мен ми е трудно да говоря за неща в които не съм убеден, така че е възможно да се разболеем според мен. Но въпреки това, че може да се разболеем, лично аз смятам тайнството Причастие за спасително дори и да умра след това от ковид. Освен това пък видях и че не е необходимо да се лапа изцяло лъжичката и че някои свещеници просто един вид сипват Причастието от лъжицата в устата без да се лапа. Така че варианти винаги има и трябва да сме малко гъвкави понякога. Но не знам дали си разбрал правилно думите на РПЦ, че не може да се разболеем. Понеже аз не съм запознат какво са решили, защото не съм чувствал необходимост да знам такива неща. Просто не ме е вълнувало понеже за мен Причастието е спасително и не съм мислел, че ще коментирам някога това в някакъв форум

но ще те питам сигурен ли си, че точно това са казали?! Защото може да са казали, че "Причастието не може да навреди", А НЕ "не може да ни разболее". И това са две коренно различни неща. Защото и моето мнение е, че Причастието може и да ни разболее евентуално (или поне нямам капацитета да твърдя на 100% обратното), но не може да ни навреди от гледна точка на духовната перспектива, а по-важна в крайна сметка е душата.... така че не знам какво са твърдели от РПЦ, но виж дали не са имали предвид по-точно това дето ти казвам
Относно хляба и виното, че са само бабини деветини и ги нямало в Библията:
"Аз съм хлябът на живота. Бащите ви ядоха мана в пустинята, и умряха; а хлябът, който слиза от небето, е такъв, че който яде от него, не ще умре. Аз съм живият хляб, слязъл от небето; който яде от тоя хляб, ще живее вовеки; а хлябът, който Аз ще дам, е Моята плът, която ще отдам за живота на света. Тогава иудеите се запрепираха помежду си, думайки: как може Той да ни даде плътта Си да ядем? А Иисус им рече: истина, истина ви казвам: ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта Ми е наистина храна, и кръвта Ми е наистина питие. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него. Както Мене е пратил живият Отец, и Аз живея чрез Отца, тъй и който Мене яде, ще живее чрез Мене. Този е хлябът, слязъл от небето. Не както бащите ви ядоха маната и умряха: който яде тоя хляб, ще живее вовеки" (Иоан 6:48-58).
"И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Мат. 26:26-28).
"Чашата на благословението, която благославяме, не е ли общение с кръвта Христова? Хлябът, който ломим, не е ли общение с тялото Христово?" (1Кор. 10:16).
"Защото един хляб, едно тяло сме ние многото, понеже всички се причестяваме от един хляб" (ст.17), т.е. причастяваме се от "живия хляб", "небесния хляб" - Христа, Който е казал: "Аз съм хлябът на живота" (Иоан 6:35).
"Защото, колчем ядете тоя хляб, и пиете тая чаша, ще възвестявате смъртта на Господа, докле дойде Той. Затова, който яде тоя хляб или пие чашата Господня недостойно, виновен ще бъде спрямо тялото и кръвта Господня. Но нека човек да изпитва себе си, и тогава да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане, понеже не различава тялото Господне. Затова между вас има много немощни и болни, а и умират доста" (1Кор. 11:26-30).
"Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден" (Иоан 6:53-54).
Относно това дето казваш за ръкотворните храмове..... може би да уточниш по-точно какво искаш да кажеш. Защото не искам втори път да се впускам в собствено изследване на гледните точки и нюанси, които може да си имал предвид подобно на отговора ми към Еминем.... но ще кажа засега, че Христос присъства реално навсякъде и във всичко и няма как нещо да съществува ако Бог не е в него.... защото Бог реално е във всеки един атом. Освен това като се изследва един въпрос от Писанието, не се взема предвид един конкретен цитат, който ти е най-удобен ....а се гледа всичко, което пише по дадения въпрос на различните евентуално места в Писанието. Но точно това е слабост май на доста хора, особено протестанти и подобни - избират си нещо удобно и понеже реално наистина пише дадено нещо и изпадат в някаква крайност дето няма много общо с истината. Малко е сложно, затова е по-добре принципно особено за хора неукрепнали във вярата да четат повече Светите Отци на Църквата, отколкото да се впускат директно към Библията. Да речем, че Св. Отци малко по-добре смилат духовната храна за по-неопитните... и лично аз още не си вярвам особено, че разбирам правилно всичко дето пише в Библията въпреки че може да звучи смешно

не че не чета изобщо, но просто не си вярвам чак толкова, че непогрешимо ще разтълкувам всичко ..затова предпочитам да чета Св. Пайсий Светогорец, св. Порфирий Светогорец, св. Йоан Кронщадски, св. Серафим Саровски и подобни неща, защото там са по-ясни нещата за бавноразвиващите като мен

но това вероятно звучи абсурдно от гледна точка на днешния "умен" човек дето може и знае и разбира от всичко...