История на България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: История на България

Мнениеот Der Schmarotzer » 26 сеп 2020 13:49

maikop написа:България е била най-независимата държава от всички т.нар. обвързани с Германия, факт :!:
Накратко - Не пращаме войска на Източния фронт, не сме обявявали война на СССР, действа съветско посолство в България 1941-1944г - това го няма при нито един от другите немски съюзници през войната. Румъния и Унгария пращат армия срещу СССР подпомагайки Вермахта, бият се срещу съветите с още по-голямо настървение дори от самите германци. Новосъздадените Словакия и Хърватска също пращат свои части в СССР макар и по-малобройни от румънци и унгарци. В България не са създадени (конц)лагери за трепане на евреи, цигани и др. - такива има при всички останали немски съюзници - Румъния, Унгария особено. България единствена запазва своите евреи през войната - световнопризнат факт, затова и в Израел има гора кръстена "България" и многобройни плочи за почит в наша чест. Отиди като толкова искаш в Тел Авив и им кажи на евреите, че не сме ги спасили и да премахнат тия плочи, дали ти стиска...едва ли? ;) ! И последно никъде другаде сред немските съюзници в Източна Европа няма функциониращо съветско посолство, като това в София където си развяват коня през цялата война. Това са фактите искате или не. Цар Борис III може да има всякакви недостатъци, но е успял да лавира отлично в тези бурни времена на ВСВ и да ни предпази от излишни жертви или касапницата, която става в Югославия - 1млн. убити. Впрочем и румънци и унгарци дават в пъти повече жертви от нас, веднъж при настъплението в СССР и после по-обратния път. Ние се разминаваме с жертвите от бомбардировките и после във финалната фаза на войната, когато руснаците ни слагат отпред като пушечно месо и даваме около 20хил. убити в периода от октомври 1944г- до края на войната през май 1945г.! За вътрешните жертви при смяната на властта на 9.9.1944г. и особено първия месец на тотално клане, няма да отварям въпрос за да не бъркам в раната, която и до днес разделя българското общество. :roll:
Толкова по този въпрос. 8-)

България участва с войски във войната още преди 09.09.1944 г. В Беломорска Тракия, Македония и Сърбия има изпратени окупационни корпуси, чрез което се освобождават немски войски за операции в Западна Европа и срещу СССР. Партизанските съединения в Югославия (ЮНА) и Гърция (ЕЛАМ и ЕЛАС) са част от войските на съюзниците и са включени в техния оперативен простор. Освен това по споразумение между А.Х. и Б.Фердинандов основната част от българската армия пази немския югоизточен флаг срещу Турция, при която има индикации, че ще се включи на страната на Англия и САЩ. Т.е. по този начин се освобождават още човешки ресурси на Германия. Българските пристанища в Бургас и Варна са основна база на немския черноморски флот и атаките му над съветския черноморски флот и бази. Т.е. да се твърди, че България не участва с войски във войната е смешно и невярно. Да, тези войски не са на Източния фронт и това е огромно щастие за българите като цяло, защото знаем какво става с италиански, румънските и особено унгарските войски там през 1943 г. Но не са там и заради опасенията на самия Фердинандов, че част от командния състав може и да са германофили, но армията като войнишка маса е русофилска и може като нищо да остане без армия, която да дезертира на страната на противника. Още повече, че както се оказва след войната част от оперативното командване на българската армия са съветски агенти или с анти германски разбирания, като например Владимир Заимов, Кирил Станчев, Владимир Стойчев, Дамян Велчев, Иван Маринов, Владимир Кецкаров, Петър Илиев, Крум Лекарски и още десетки други. През ПСВ, българската армия се е била с русите, при това както трябва, но за своите си територии, през ВСВ военните действия щяха да са на съветска територия, а българинът за чуждо няма как да го накарат да се бие.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Борис

Мнениеот Drunken_Master » 26 сеп 2020 14:03

maikop написа:Първо, не съм "твойто момче", вероятно съм по-голям от теб.
Второ - Така и не отговори на нито 1 от моите въпроси за т.нар. голяма обвързаност, ама какво да очакваме друго от теб. История съм чел достатъчно, повече от теб и то истинската обективна и неподправена, а не комунистическите измислици, които ти изнасят, нещо което се потвърждава и от подписа ти. :lol:
Относно плочата - От македонисти какво друго може да очакваш, освен да серат по България. :lol:
Ние реално нямаме власт да се разпореждаме във Вардарска Македония/Беломорието, каквато имаме в старите граници на България. Въпросът за тези земи е щял да се реши след войната при евентуален положителен изход за нас.
Недей да лъжеш, че в Израел е премахната почитта към България за спасяването на евреите. Дори при македонистка клеветническа кампания да е премахната плочата на Цар Борис III, почитта към България я има както и Гората, и като отидеш в Израел и разберат че си българин ще те приемат като брат и ще покажат какво пише в един обикновен израелски учебник по история, където за България пише именно това. Ама ти никога не си ходил в Израел, как да знаеш...даже мисля че не си напускал границите на България. България е най-независимия съюзник на Германия през ВСВ, водеща максимално неутрална политика въпреки международния натиск, на който е била поставена. Темата е приключена, така че няма смисъл да дъвчеш едно и също невярно нещо - време е да се откажеш, щото аз мога да продължавам до другата година по това време. :mrgreen:

По първият въпрос... На 29 години съм.
По вторият въпрос... Напротив, отговорих ти, при това с факти. България е била зависима от Германия по доста начини. Това, че ти не можеш да го приемеш е съвсем отделен въпрос.
По третият въпрос... Това, че има плоча в Израел, по какъв начин доказва твоите тези !? Точно обратното, доказва моите... Че те изпитват уважение към българският народ, както вече ти бях написал в предният пост, а не към Борис, понеже българският народ е спасителят на евреите, а не монарха. Това, че той е "спасител на евреите" го твърдиш ти, а не аз. Аз твърдя, че спасителя е българският народ и митрополит Стефан. Не можеш да запомниш, какво си писал дори преди един час...
И между другото, това че не сме имали тук концлагери, какво общо има с "независимостта" ?! Какво значение има за българските евреи, които са пращани в Аушвиц на смърт, дали ще умрат тук или в чужбина ? Усещаш ли, колко нелеп си на моменти ?

П.С.
Пак ще го напиша. Тия, дето постоянно твърдите, колко много разбирате от история, точно вие пишете и най-големите глупости... Аман от лаладжии, за втори път !
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

1997-ма

Мнениеот Drunken_Master » 26 сеп 2020 16:40

Drunken_Master написа:
Groucho написа:E, вече съм по-близо до 40-те, отколкото до 30-те за съжаление :lol: Спомням си ги, естествено, но общо-взето ги разбрах доста по-късно. Преди бях Костовист и мислех, че сините са сини, а червените - червени, но с течение на времето и порастването ми стана ясно, че това е било просто измама. Какви ли не болести прекарва през ранната си младост човек :lol:
Но само глупакът не си променя мнението и позицията, когато има предпоставки това да се случи.

Не е случайно, че почти никой не пише за Виденов. На никой не му пука за Виденов. Повечето свидетели знаят, че други дърпаха конците, ако и той да беше на предна линия по едно време.

П.п. А и това, че сега имаме повече пари, коли, телевизори и банани в сравнение с преди 89-а, в сравнение с 97-а, 99-а или в савнение с коя да е година не значи, че тежките времена са свършили за България. Тежките времена за една страна свършват, когато обществото в тази страна почне да произвежда достатъчно качествени хора, които не са с акъл между кашкавала и сиренето и с ценноста система между силикона и последния модел на БМВ. Според мен не са свършили тежките времена.

Според мен проблемът е, че Виденов е бил прекалено млад за подобен пост, липсвал му е достатъчно опит в политиката. Затова и въпреки, че е имал добри намерения, не можа да прокопса. Всички около него здраво се нагушиха, след като го принудиха да сдаде поста. Съвсем отделен е логичният въпрос, какво може да стори вълк единак в политиката, при положение, че е заобиколен от хищници, които искат да го изядат. Накрая БНБ изкупува скъпите долари и пуска държавни ценни книжа на 300 %, без да има смисъл, защото цените се успокояват и падат, но всички банки налапаха пари и от там ! Тия, които са просветени стават милионери за броени дни. Поразрови се за да откриеш кой е притежавал чейндж бюра в ония мътни времена (1996-1997) и кой им е дал лиценз. От дистанцията на времето си личи че този политически театър беше режисиран от евроатлантически кръгове и олигарси, за да вкарат България във валутен борд (заемите от Международния валутен фонд ще ги изплащаме векове напред) и да присъединят страната към НАТО (от което не сме видяли никакъв кияр, нарязахме самолетите, танковете, ракетите и изпратихме войниците си в Афганистан), също така и коридорът, който им осигурихме да бомбардират Югославия, понеже Жан не е бил съгласен и по този въпрос и т.н.
Абсолютен майдан ! Жан Виденов ли е виновен ? А и пак ще попитам: Сам човек, какво може да направи в политиката ?
При паниката народа купува долари за 2700 лв тогава, а той не струва реално повече от 780 лв. Когато няма български държавни банки, министър-председателя е с вързани ръце! Доколкото знам Иван Костов след дирижираните събития е разпродал над 2500 завода с международно значение. Планът Ран-Ът е бил в стихията си...
Добър, лош...заслужава уважение най-малкото защото е единственият български политик, който влезе в политиката с 2 лева и си тръгна с 50 стотинки. Я ми кажи кой български политик след 1989-а ще се противопостави така открито на Запада и Русия ? Никой няма желание да се противопоставя, понеже влиза в политиката с користни подбуди, но и случайно някой да го направи... Понеже вече нямаме никакъв гръб (едно време СССР е бил зад нас) сега ще ни видят сметката за нула време. Сега си живее в панелката, кара си ожуленият Фиат Пунто и преподава икономика в Пловдивския университет за мизерни пари. Но най-важното е, че човекът спи спокойно и един ден българският народ ще го оцени...вероятно.

П.С.
Продължаваме темата, понеже се оспами. Не е редно да се занимаваме с доказано болни хора...

Стар пост по темата за 1997-ма, понеже новият съфорумец се мята на амбразурата като Матросов...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

maikop

Мнениеот maikop » 26 сеп 2020 16:47

Охооо 29 годишен бил малкия, а се опитва да заблуждава и да коментира все едно е някакъв академик от БАН на 60+ години. :shock:
Абе я се скрий някъде най-добре и вземи повече да четеш (ама обективната неподправена история, а не измислици), и тогава като натрупаш нужните познания сядай да пишеш и да даваш акъл. Познавам много такива като тебе младички надъхани дето още не са видели кой знае какво в живота (пак добре че не си на 19-20г), но говорят и назидават все едно са 90 годишни мъдреци и философи от древна Гърция. :lol:
Няма какво да се спори с теб, като аз едно ти казвам и ти задавам логични въпроси, а ти отговоряш нещо съвсем друго, нямащо общо с това което съм те питал, т.е. умишлено отклоняваш темата в удобна за теб насока. Питах те има ли концлагери в България за евреи, цигани и др., не отговори. Питах те има ли другаде действащо съветско посолство освен София (от другите съюзници на Германия) - не отговори. Питах те СССР и България имат ли дипломатически отношения през ВСВ и защо, след като всичките други съюзници на Германия НЯМАТ, и не само това ами са във война със СССР. Питах те за Румъния и Унгария не са ли реалните съюзници и сателити на Германия, защо на тяхна земя има истински холокост и концлагери за евреи, цигани и др, които са унищожавани поголовно и защо в България няма подобно нещо след като при всички останали съюзници на Германия това е жестока РЕАЛНОСТ - пак не отговори. Е, тогава не е ли България водела максимално независима и неутрална политика В РАМКИТЕ НА ВЪЗМОЖНОТО, пък била и съюзник на Германия - отговорът е ДА. Не съм монархист, нито ще съм адвокат на цар Борис III, той си има своите недостатъци и грешки, но специално през ВСВ чрез лавиране и умели ходове той постига МАКСИМАЛНОТО за България в тези трудни времена на световен конфликт и бушуващи ветрове, поставени под международен натиск и от Германия и от Западните съюзници и от СССР. В такива условия малко лидери на биха се справили и той го постигна, за да избегнем касапницата, която изживяха Югославия и Гърция. Много от нас просто нямаше да ни има ако нашите родители или баби и дядовци бяха загинали при друг развой на събитията и цар Борис III беше хвърлил народа на заколение в най-унищожителната война, която историята познава до онзи момент ! Тъй че се замисли малко над това, дали щеше да те има на тоя свят и ти ако беше на негово място поставен в такива условия, какво щеше да направиш.

П.С. Никакви български евреи не са пращани в Аушвиц, недей да лъжеш. Евреите от Беломорието и Македония не са под наша юрисдикция, колкото и да искат македонистите да го извъртят в тяхна полза, тези земи НЕ са присъединени към България, а за временна администрация - земи върху които не можем да се разпореждаме така както в земите от старите граници на България. Въпросът за тези земи е оставен за след войната за тяхната окончателна съдба при положителен изход от войната за Германия и съюзниците й. И това не си прочел... Ама какво да говоря 29 годишен се прави на академик от БАН. Айде ще проявя милост и ще те оставя на смитито да те ръфа по въпроса колко лош е бил цар Борис III и Фердинанд. :lol:

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Борис

Мнениеот Drunken_Master » 26 сеп 2020 17:02

Ти досега хранеше Смит, даже ми пишеше на лични съобщения, да му сипвам максимално, понеже те дразнил, сега какво, фенче ли му стана ? :lol: :lol:
Относно "независимата" България, ти обясних 300 пъти, посредством факти, че говориш пълни глупости. Чувал ли си за т.нар. "Закон за защита на нацията", който е направо преписан от Нюрнбергските закони и утвърден през 1941-ва ? Извинявай много, това ли е независимата държава, която буквално преписва закони от немците и подлага на тежки репресии собствените си граждани ?!
Изображение

maikop

Мнениеот maikop » 26 сеп 2020 19:11

На хартия ако ще и на 200% да е преписан, на практика - нито 1 евреин не е убит/пратен в концлагер на територията на България по т.нар. бг нюрнбергски закон (а.к.а. Закон за защита на нацията). Нещо като "Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен" от 2000г. който няма никакво реално действие и практически последици за функционерите на БКП/БСП.

П.С. Действам стратегически и тактически, аз откакто се помня винаги съм бил прагматичен човек. Днес си ми съюзник, утре си ми враг. :lol:
Цар Борис III също като мен е бил прагматик и е успял да извлече максимума за България при новите условия и задаващата се нова опустошителна световна война. Затова и съм против да бъде оплюван специално за периода на войната, направил е каквото му е било по възможностите за доброто на България и за да ни има и нас. ;)

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

1944

Мнениеот Drunken_Master » 26 сеп 2020 19:21

Абе ти българин ли си, че евреите ни са подложени на най-жестоки унижения, бе ? Иззети са им имотите, източени са им банковите сметки. Ако не беше митрополит Стефан щяха да ги направят на веро, на ония скапан Кобург изобщо не му е пукало за тях. Спрете с вашите глупости... Имало е и протести на 24-ти май 1943-та срещу това престъпление. Огромна част от участниците са били членове на БКП, били са от бедняшкият столичен квартал Ючбунар. Нали си чувал за мореплавателните съдове по Черно море, които превозват евреи до Палестина ? Това за царя си е било чисто и просто един бизнес. Спрете да ми го възхвалявате този кавал !
И какъв максимум пък е извлекъл Борис ? Каква му е ролята за връщането на Южна Добруджа ? Никаква... Единствено, което можем да му признаем е, че решава да действа на по-сигурно и преговаря единствено за южната част, понеже ако желаем и Северна Добруджа нещата се усложняват, поради многобройното румънско население там. Ако има някой виновен за Южна Добруджа е Хитлер... България няма никакво тегло в международен план, че да извива ръцете на мамалигите.
Максимум извлече БКП след това, понеже запази българските територии и то при положение, че сме победена страна след Втората световна война и всичко се случи благодарение на СССР. Ако си чел протоколите и документите от тези години ще знаеш, че ако бяхме в сферата на влияние на Великобритания и САЩ щяха да ни откъснат териториите. Тито постоянно се е облизвал за Благоевградски и Кюстендилски окръзи. Гърците пък са искали целите Родопи до Пловдив.
И за трети път, не може да бъде забранена политическа партия. Това са глупости...

П.С.
Тия шибани Кобурги са извършили предимно злини за нашата държава, спрете да ми ги възхвалявате !
Изображение

THE G.A.M.E

Re: Хитлер

Мнениеот THE G.A.M.E » 27 сеп 2020 10:44

Drunken_Master написа:Смит, спри да говориш за тоя "фюрер". За "фюрера" говори Дъ Гейм, понеже е голям защитник на "арийците" и е с някаква си своя презумпция, че Хитлер е щял да ни подаде ръка през Втората световна война и да настъпи у нас страхотно благоденствие. Както вече писах няколко пъти, това е само в БОЛНАТА му глава... Помияра няма какво да го коментираме, пича не прави разлика между "индивид" и "инвалид".
Пропуска се моментът, че ние практически нямаме избор преди 2-те Световни Войни.
А нямаме избор, щото се гони целта - Обединение на всички българи и български земи, в една Държава.
Това ни го предлага единствено Германия.
Русия няма как да задоволи исканията ни, щото това означава да ощети Сърбия и Гърция.
А всички знаем, че това нямаше как да се случи. Знаем и причините, поради които това нямаше как да се случи.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Хитлер

Мнениеот Drunken_Master » 27 сеп 2020 10:46

Нямали сме избор ? Сериозно, ли ? И в Първата световна война, ли ?
Изображение

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 27 сеп 2020 10:53

Ами нали гоним обединение бе човек, ако тръгнем да си бием на страната на Англия и Русия, трябваше да забравим за земите ни под сръбска и гръцка власт.
Избор има в контекста, ако просто търсим няква бойна слава на "победители".
Но не това е била целта.
Ест. че е било ясно, че шансовете на Германия не са особено големи, но се е заложило на "всичко или нищо".
Днес от разстояние на времето изглежда грешка, тогава е било единствен избор, при преследването на националната доктрина.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Върни се в “Свободна зона”