История на България
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Drunken_Master
- Контакти:
1989
След 1989-а се родиха повече глупости, повярвай ми...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
- Der Schmarotzer
- Контакти:
Re: Робство ?
Drunken_Master написа:Der Schmarotzer написа:Тоя шебек е и католик и предлага да станем униати
Какво ти е мнението за периодът от 1396-та до 1878-ма ? Кое е най-верното наимеонование, според теб, "робство", "владичество", "присъствие", "иго"...?
Османско владичество е терминус техникус. Най-неутрален и най-правилен, всичко останало е част от идеология.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!
Re: История на България
Безпричинното хилене е сигнал за безпомощност. Населението на Ирландия към него момент е 8 милиона
Ползвай го тоя гугъл
4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
- Drunken_Master
- Контакти:
!?
pomiqrat написа:Безпричинното хилене е сигнал за безпомощност. Населението на Ирландия към него момент е 8 милионаПолзвай го тоя гугъл
Дори не можеш да зацепиш защо се смея... Не съм и очаквал, де.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
- Der Schmarotzer
- Контакти:
Re: 1878
Drunken_Master написа: Между другото един от тях (Харалан Александров от "Отворено общество" на Сорос), именно ти го беше пляснал тук...
........
"Кръвния дaнък" ce e нaричaл "дeвширмe", кoeтo нa турcки знaчи "cъбирaнe нa цвeтeн прaшeц" При него e имaлo подбор прeз пет години, a пo-къcнo и ежегоден подбор нa нaй-буднитe и крacиви бългaрcки мoмчeнцa и така векове наред. Фaктитe зa тoзи eжeгoдeн "кacтинг", мнoгo чecтo ce прeмълчaвaт пo рoдoлюбиви причини. Чacт oт мoмчeнцaтa пък дирeктнo ca прoдaвaни кaтo рoби. Иначе е имало и доброволно даване на децата, заради материална изгода... Мисля, че за целият период са иззети около 4 млн дечица, не съм много сигурен. Който е по-запознат нека да каже.
Харалан не го закачайте, той толкова си може. Преди много, много години в един друг свят, бяхме добри познати, а той беше добро момче, но с огромно его. След това се впусна да трупа пари от фондации и да говори глупости.
Терминът девширме въобще не означава "събиране на прашец". Той е отглаголно съществително от глагола devşirmek, което означава събиране. В българския език е преминал като кръвен данък. Събира ли са около 2000-3000 деца от цялата територия на Балканите, не само от българските земи. Понеже не се събира едновременно петте години не се спазват, а след като еничарите придобиват определени привилегии, като службата им да стане наследствена, въобще престават да го събират. Няма ежегодно събиране. Тези четири милиона са глупости.
Явно все още не си прочел Цветана Георгиева.
- Der Schmarotzer
- Контакти:
maikop написа:Наистина при гърците НИКОЙ не говори за робство, без значение турско или друго. Отидете там, опитайте да ги убедите че са били роби и при повече късмет ще отнесете само един хубав пердах, а при по-малко късмет ще ви резнат гръцмуля.![]()
При сърбите тук там се промъкват като при нас подобни неща (то горе долу с тях си приличаме по манталитет на вечните хленчещи и страдалци от всички), но в официалната им историография няма такива извращения, каквито има в нашата за т.нар. робство. Впрочем същото се отнася и за т.нар. "национални катастрофи", особено "първата национална катастрофа" от 1913г. когато дефакто увеличаваме територията си с 20%.
! Видели сме ние катастрофа...хахаха! Катастрофа е това, което се случва с Германия в края на ВСВ 1945г.! Катастрофа е това, което се случва със Сърбия в ПСВ и Югославия ВСВ, пък макар и на хартия победители във войните, а на практика изгубили 1млн.д през ВСВ, а при Сърбия през ПСВ практически всеки 3ти сърбин от мъжки пол е загинал и демографски им трябват близо 2 десетилетия за да се възстановят (и това при високата раждаемост на Балканите в първата половина на 20 век). Особено след 1945г. историографията ни е пълна с митологии, които не са изчистени и до днес. Дори Божидар Димитров (лека му пръст) години наред се възмущаваше от своите съпартийци какви тези са наложили в учебниците по история, някои от които си стоят и до днес и децата учат лъжи като например това че е имало фашистко управление в България преди 1944г.
![]()
Точно Теодоракис Димитракис е основоположник на голяма част от митовете в българската история, често споменавани и тук.
- Drunken_Master
- Контакти:
Еничарите
Четири милиона за целият период от всички земи имам предвид, не само българчета...
А и като цяло ти отрече насилствената ислямизация в Родопите, което аз категорично не го приемам. Предпочитам да вярвам на академик Георги Марков, който е съпредседател на "Дружба Родина", отколкото на "баба Цвета".
А и като цяло ти отрече насилствената ислямизация в Родопите, което аз категорично не го приемам. Предпочитам да вярвам на академик Георги Марков, който е съпредседател на "Дружба Родина", отколкото на "баба Цвета".
Последна промяна от Drunken_Master на 25 сеп 2020 21:47, променено общо 1 път.
- Der Schmarotzer
- Контакти:
garfield22 написа:А какво смяташ за термините присъствие, съжителство? Между другото ти пишеш ли в бойна слава (струваш ми се познат от там, но може и да бъркам)?
Ако мислиш, че е Къзъл Дели от бойна слава, не е той, със сигурност. А ако е той и пише такива глупости, най-вероятно се гъбарка с голяма част от аудиторията.
-
garfield22
- Контакти:
Der Schmarotzer написа:Ако мислиш, че е Къзъл Дели от бойна слава, не е той, със сигурност. А ако е той и пише такива глупости, най-вероятно се гъбарка с голяма част от аудиторията.
Заприлича ми на друг оттам, но няма значение, а ти как се пишеш там?
- Der Schmarotzer
- Контакти:
Re: Еничарите
Drunken_Master написа:Четири милиона за целият период от всички земи имам предвид, не само българчета...
Стига глупости! Девширмето е събирано около 300 г. раздели ги на 5 стават 60 умножи ги по 2000 души и ще получиш приблизително колко са взети - около 120000 хиляди души. Къде са ти 4-те милиона. Можеш да си вярваш колкото си искаш на Георги Марков, но той не е османист, а се занимава със съвременна история и математиката не му е силната страна. За да получи едни пари той може и много други глупости да каже.
Що се отнася до ислямизацията - има някоклко пътя по които тя върви по целите Балкани. В различни периоди с различен интензитет, но в големото си мнозинство е доброзорно - по икономически принуда. Както винаги до сега, съм се придържал към документите - в НБКМ има един отдел, т.н. Ориенталски отдел. Там има няколко милиона османски документи, над 40 хиляди от тях са молби за доброволно приемане на исляма. Разбира се има и документи за насилствена ислямизация - пример нахия Река, днес на границата между Македония и Албания - През 16 век напълно християнска, там избухват няколко въстания. През 1573 г. кадията на Елбасан праща молба до султана да разреши да ги ислямизира, за да ги умиротвори. Резултатите от тази молба се виждат от регистъра от 1582 г. - от 170 мюсюлмански семейства 160 са новопомюсюлманчени. Но за Родопите няма такъв документ. Даже през 16 и 17 век там има все още войнуци, с техните началници - войнушки лагатори. Т.е. тяхната ислямизация е станала доста по-късно и предимно по икономически причини, за да запазят привилегиите си. Дадох ти пример с ислямизацията на долината на река Места. Там с документи!!! през няколко години от края на 15 век нататък е показана постепенната пълзяща ислямизация - най-вече по икономически причини. Всичко останало са домисли на неадекватници или грантаджии.