Дойде време за най-дългоочакваната индивидуална награда във футбола, и най-престижна, след като златната топка тотално се обезцени, компрометира, корумпира, умножи по нула и доказа несъстоятелността на процедурата на връчване. Дано не само за тази година, а завинаги да е останала в аналите на историята.
И така, след Меси 2011, Иниеста 2012, Рибери 2013, Роналдо 2014, Меси 2015, Роналдо 2016, Роналдо 2017, Модрич 2018, Ван Дайк 2019 с наградата "Играч на годината на УЕФА" ще бъде удостоен някой от следните трима: Роберт Левандовски, Мануел Нойер и Кевин да Бройне. Това ще стане ясно на 1 октомври по време на тегленето на жребия за груповата фаза на ШЛ за новия сезон, както повелява традицията.
Тогава ще бъдат връчени и следните допълнителни награди (посочил съм и номинираните):
Най-добър вратар: Кейлор Навас, Мануел Нойер, Ян Облак
Най-добър защитник: Давид Алаба, Алфонсо Дейвис, Йосуа Кимих
Най-добър халф: Кевин Де Бройне, Томас Мюлер, Тиаго Алкантара
Най-добър нападател: Роберт Левандовски, Килиан Мбапе, Неймар
Най-добър треньор: Ханс-Дитер Флик, Юрген Клоп, Юлиан Нагелсман
Играч на сезона на Лига Европа: Евер Банега, Бруно Фернандеш, Ромелу Лукаку
Най-добра при дамите: Люси Бронз (Манчестър Сити), Пернил Хардер (Челси), Уенди Ренар (Олимпик Лион)
Най-добър треньор при дамите: Луис Кортес (Барселона), Щефан Лерх (Волфсбург), Жан-Лук Васе (Лион)
Има и индивидуални призове при дамите по постове.
Ще дам малко информация за наградата как се връчва. В гласуването участват 80-те старши треньора на клубовете, класирали се за груповите фази на ШЛ и ЛЕ и по един журналист от всяка страна-членка на УЕФА. Ето как изглежда класирането от 4-то до 10-то място тази година: 4. Неймар, 4. (с равни точки) Лионел Меси, 6. Томас Мюлер, 7. Килиан Мбапе, 8. Тиаго Алкантара, 9. Йосуа Кимих, 10. Кристиано Роналдо.
И така, какво мислите за наградата, кой трябва да я спечели и кои са вашите фаворити за другите отличия? Ако има желаещи в темата можем да обсъдим и идеалната 11-рка за изминалия сезон.
Понеже аз съм пристрастен човек, не го крия и се стремя да извличам позитивите от това ще коментирам само там, където няма баварци в номинациите или има повече от един - да взема отношение между тях.
За голямата награда, е, ясно е че Левандовски е над всички тази година, той е големият фаворит, заслужава я и би било неприятна изненада ако не я вземе. Той през последните 11 години само в 1 не е ставал шампион (2013), като тя дори според мен е втората му най-силна година. Класирането на Нойер в 3-ката е много впечатляващо и показателно че той в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегван когато се обсъжда кой е най-добрият вратар в света в момента, трябва ли да варди за бундестима, трябва ли да дава път на младите и т.н. Кейлор Навас е много достоен негов конкурент за наградата за вратар, но кой от двамата трябва да спечели на 1-ви октомври както казах нямам думата.
При защитниците е интересно. Според мен добрият защитник, както и добрият вратар се доказват във времето. Алфонсо Дейвис е хитът на сезона и бъдещето определено е пред него, но считам за редно да "даде" наградата на някой от батковците си. Кимих в ШЛ игра като бек, но в БЛ бе предимно халф, така че място в топ 10 и в идеалната 11-рка е напълно заслужено, но като "най-добър защитник" по-скоро не. И предпочитанията ми се насочват към Алаба, който впечатли с опита, със стабилността и колко бързо и успешно бе преквалифициран и заздрави една от най-важните и проблемни за отбора линии през последните години.
За халфовете Тиаго мисля да го изключим, защото не бе твърд титуляр през сезона. Изборът трябва да е измежду Мюлер и Де Бройне, и двамата с по рекорден брой от 20 асистенции.
Трима немски треньори в битката за №1 - впечатляващо. Флик е фаворитът, разбира се. Хубаво щеше да бъде не само Клоп, а поне в още някоя номинация да се появи представител на Ливърпул.
За Лига Европа критериите които винаги съм издигал като най-важни, а именно успехите дават едни гърди напред на Евер Банега и продължавам да държа на това. Симпатиите ми обаче изцяло са насочени към Лукаку, защото един слаб мач накрая не може да заличи всичко, което носеше на Интер в турнира - настроение, класа, блясък, импулс. Той впечатли като играч много повече от Банега, макар че и начинът по който севилци се измъкваха от трудни ситуации, противников натиск и негативен резултат също бе забележителен, а аржентинецът имаше немалка роля за това.
Дамите за съжаление не съм ги гледал и не съм ги следил достатъчно, така че там ще пасувам. Ще кажа само че на финала на ШЛ Лион бие Волфсбург с 3:1, което предполага че с треньора нещата може би са ясни. Номинациите за 3-ката при футболистките изглеждат странни, тъй като Манчестър сити са отпаднали на 1/8-финал, Челси изобщо не са участвали в ШЛ, а Уенди Ренар е защитник, но процедурата за избор е по-различна, тъй като гласуващите са по-малко, журналистите имат по-голям дял и представянето с националните отбори има по-голямо влияние.
Играч на годината на УЕФА 2020
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Играч на годината на УЕФА 2020
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!
- Furious_Monk
- Контакти:
Re: Играч на годината на УЕФА 2020
Левандовски
Нойер
Кимих
Де Бройне
Левандовски
Клоп
Лукаку
Нойер
Кимих
Де Бройне
Левандовски
Клоп
Лукаку
Дали Кроос и Модрич все още са най-добрите? В сравнение с кого?
Анчелоти.
Анчелоти.
Най-добър вратар: Мануел Нойер
Най-добър защитник: Йосуа Кимих
Най-добър халф: Кевин Де Бройне
Най-добър нападател: Роберт Левандовски
Най-добър треньор: Ханс-Дитер Флик
Играч на сезона на Лига Европа: Ромелу Лукаку
Най-добър защитник: Йосуа Кимих
Най-добър халф: Кевин Де Бройне
Най-добър нападател: Роберт Левандовски
Най-добър треньор: Ханс-Дитер Флик
Играч на сезона на Лига Европа: Ромелу Лукаку
Хер Флик е без конкуренция при треньорите тази година. Клоп не е дори близо до него. Висшата лига беше решена отдавна, а Ливърпул отпадна от Атлетико. Т.е. основната работа от Клоп по Ливърпул беше свършена 2018-а и 2019-а, 2020-а Клоп просто си въртеше геврека и направляваше ладията по течението към домашната титла
- Furious_Monk
- Контакти:
За първи път виждам Ливърпул шампион на Англия. Така че му бутам едно рамо заради това.
Байерн изглежда като много добре трениран офанзивен отбор, но не смятам, че пропускливата защита е плод само на сегашното състояние на някои от титулярите им.
Нойер направи големи спасявания в Европа, повече отколкото се очаква от един балансиран отбор.
Байерн изглежда като много добре трениран офанзивен отбор, но не смятам, че пропускливата защита е плод само на сегашното състояние на някои от титулярите им.
Нойер направи големи спасявания в Европа, повече отколкото се очаква от един балансиран отбор.
Дали Кроос и Модрич все още са най-добрите? В сравнение с кого?
Анчелоти.
Анчелоти.
Жалко че Хер Флик не можа да се изправи срещу Клопо (Чоло развали очаквания сблъсък на гиганти ).
Жером Боатенг дори при най-славната победа на Байерн в Европа пак беше направен смешен от Луис Суарес при гола на уругваеца (подобно на 2015г. когато Меси го накара почти да си счупи краката преплитайки се и падайки като отсечено дърво...). Та с тази палава защита на Байерн където Барса им вкара 2, а Лион и ПСЖ пропуснаха 3 чисти гола още през първото полувреме, щеше да ми е интересно да я видя срещу триото на Ливърпул как щеше да противодейства, както и на интензитета на игра, който щяха да срещнат. Номинациите иначе са в реда на нещата с оглед на сезона. Време беше Меси и Роналдо да отстъпят назад, защото наистина вече беше станало банално да са в челната 3ка толкова години наред. Иначе за треньорите и аз от кумова срама ще сложа Клопо дори само заради първата част на сезон 2019/2020, когато на практика през февруари беше шампион с рекорден актив. Флик по това време беше заредил 2 поредни загуби от Гладбах и Леверкузен и въобще никой не говореше за възможен требъл при баварците. За останалите играчи мненията са субективни и който и да изберат все ще има недоволни.
П.С. Кимих мисля че трябва да бъде сложен при халфовете.
Жером Боатенг дори при най-славната победа на Байерн в Европа пак беше направен смешен от Луис Суарес при гола на уругваеца (подобно на 2015г. когато Меси го накара почти да си счупи краката преплитайки се и падайки като отсечено дърво...). Та с тази палава защита на Байерн където Барса им вкара 2, а Лион и ПСЖ пропуснаха 3 чисти гола още през първото полувреме, щеше да ми е интересно да я видя срещу триото на Ливърпул как щеше да противодейства, както и на интензитета на игра, който щяха да срещнат. Номинациите иначе са в реда на нещата с оглед на сезона. Време беше Меси и Роналдо да отстъпят назад, защото наистина вече беше станало банално да са в челната 3ка толкова години наред. Иначе за треньорите и аз от кумова срама ще сложа Клопо дори само заради първата част на сезон 2019/2020, когато на практика през февруари беше шампион с рекорден актив. Флик по това време беше заредил 2 поредни загуби от Гладбах и Леверкузен и въобще никой не говореше за възможен требъл при баварците. За останалите играчи мненията са субективни и който и да изберат все ще има недоволни.
П.С. Кимих мисля че трябва да бъде сложен при халфовете.
A, това било за сезона, а не за календарната година, подведе ме заглавието
Пак хер Флик > Клоп през миналия сезон. Ливърпул спечели титлата с впечатляваща серия в 3/4 от мачовете, но накрая имаше тежки загуби от Сити и някакви други за някаква вътрешна купа плюс отпадане от Атлетико на сравнително ранен етап в ШЛ. Няма как това да е по-впечатляващо от требъла на хер Флик, още повече, че и ВЛ беше пълна с шматки през миналия сезон, ако изключим Сити и отбора на Клоп.
Пак хер Флик > Клоп през миналия сезон. Ливърпул спечели титлата с впечатляваща серия в 3/4 от мачовете, но накрая имаше тежки загуби от Сити и някакви други за някаква вътрешна купа плюс отпадане от Атлетико на сравнително ранен етап в ШЛ. Няма как това да е по-впечатляващо от требъла на хер Флик, още повече, че и ВЛ беше пълна с шматки през миналия сезон, ако изключим Сити и отбора на Клоп.
- KOPScousers
- Контакти:
Левандовски
Нойер
Дейвис
Де Бройне
Левандовски
Флик
Единствено бих разменил КДБ с Тиаго, защото загубата от Лион много тежи, а и знаем как УЕФА обича да дава наградите предимно на победителите в турнира, но бих останал изненадан, ако има някаква разлика в подредбата. Съгласен съм, че силният сезон във ВЛ и титлата не могат да се мерят с требъла на Байерн, успехите им на домашната сцена са си протоколни и се случват почти всяка година накуп, но спечелването на ШЛ с 11 победи от 11 мача, макар и с 2 мача по-малко от обикновено, няма как да не се приеме много на сериозно. Няма шанс Флик да не е треньор на годината.
Нойер
Дейвис
Де Бройне
Левандовски
Флик
Единствено бих разменил КДБ с Тиаго, защото загубата от Лион много тежи, а и знаем как УЕФА обича да дава наградите предимно на победителите в турнира, но бих останал изненадан, ако има някаква разлика в подредбата. Съгласен съм, че силният сезон във ВЛ и титлата не могат да се мерят с требъла на Байерн, успехите им на домашната сцена са си протоколни и се случват почти всяка година накуп, но спечелването на ШЛ с 11 победи от 11 мача, макар и с 2 мача по-малко от обикновено, няма как да не се приеме много на сериозно. Няма шанс Флик да не е треньор на годината.
:mrgreen:Los Che написа:Цар Поп може да си снима извлечението от банковата сметка, нали печели 1000 пъти повече от нас нисшите.
[center][wrapimg=]https://64.media.tumblr.com/a41d2b9b2ef5da9269e970939b73eb12/fba1847d5f32aa89-b3/s400x600/b801d85a34567902da1b9c5a80dc6f6c37c40ad8.gif[/wrapimg][/center]
Странно как не си включил нито 1 играч на любимия Ливърпул при зашеметяващата титла с 99т. след 30 години суша. Поне някой от дефанса можеше да включиш най-вече ТАА, който имаше рекорден брой асистенции или ВВД, дето някои го имат за най-добрия защитник в света в момента. Странно че никой от тях не е в номинациите, или от УЕФА не вземат английското първенство за особено сериозно.
maikop написа:Странно как не си включил нито 1 играч на любимия Ливърпул при зашеметяващата титла с 99т. след 30 години суша. Поне някой от дефанса можеше да включиш най-вече ТАА, който имаше рекорден брой асистенции или ВВД, дето някои го имат за най-добрия защитник в света в момента. Странно че никой от тях не е в номинациите, или от УЕФА не вземат английското първенство за особено сериозно.
Съгласен съм. Някой от двамата може би трябваше да заеме мястото на Кимих (който игра предимно като халф през сезона) в 3-ката или Мане да заеме мястото на Неймар или Мбапе при нападателите. Чудно ми е защо толкова изтъкват асистенциите на Де Бройне (и затова го слагат в 3-ката и фаворизират, въпреки че не спечели значими трофеи), а пренебрегват тези на Мюлер, които са същият брой, но за по-малко мачове/игрови минути, поради по-малкия брой шампионатни кръгове. Иначе Томас не е взел участие само в 1 мач, заради първото му наказание за натрупани картони в кариерата. А вместо Тиаго Гнабри трябваше да попадне в 10-та, на база впечатляващото му представяне в ШЛ.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!